Utorak, 19 Marta, 2024
Rubrika:

Hrabro se broji: Crna Gora neravnomjerno razvijena zemlja, nužno snažnije unutrašnje povezivanje svih njenih djelova

Crna Gora je turistička zemlja, a kvalitetnog turizma bez kapaciteta za brz i udoban prevoz turista do destinacije jednostavno nema, saopšteno je iz koalicije ''Aleksa i Dritan, HRABRO se broji''

Za svaku zemlju je saobraćaj od životne važnosti, a za Crnu Goru posebno, iz nekoliko razloga. Crna Gora je turistička zemlja, a kvalitetnog turizma bez kapaciteta za brz i udoban prevoz turista do destinacije jednostavno nema, saopšteno je iz koalicije “Aleksa i Dritan, HRABRO se broji”.

Pored toga, kao su naveli, Crna Gora je mala zemlja i tržište, pa gotovo cijela njena privreda direktno zavisi od povezanosti sa neposrednim i širim okruženjem, zbog izvoza domaćih dobara, kao i uvoza sirovina, repromaterijala i gotovih proizvoda. Crna Gora je i pomorska zemlja i sve resurse koje ta činjenica nosi ne smije zanemariti. Najzad, Crna Gora je i neravnomjerno razvijena zemlja, za čiji je ujednačeniji regionalni razvoj nužno snažnije unutrašnje povezivanje svih njenih djelova.

“Zato se obavezujemo da ćemo u mandatu 2023. – 2027. godine namjenski i u skladu sa evropskim standardima i politikama: Investirati u rekonstrukciju i modernizaciju željezničke pruge Bar – Vrbnica; Investirati u izgradnju autoputa Bar-Boljare, dionica Mateševo – Andrijevica i u obilaznicu oko Podgorice; Investirati u izgradnju primorske varijante Jadransko-jonskog koridora (brza saobraćajnica) duž crnogorskog primorja, uključujući zaobilaznice oko Herceg Novog, Tivta, Budve i Bara i most preko Bokokotorskog zaliva sa vijaduktima i pristupnim putevima; Investirati u rekonstrukciju i modernizaciju željezničke linije Podgorica – Tuzi koja vodi preko granice Albanije do Tirane; Investirati u razvoj Saobraćajnog informacionog sistema za upravljanje (VTMIS) i odgovor na pomorske incidente zagađenja; Investirati u razvoj aerodroma Podgorica i u razvoj aerodroma Tivat;Investirati u rekonstrukciju magistralnog puta Šćepan Polje – Plužine – granični prelaz sa Bosnom i Hercegovinom; Investirati u izgradnju pruge Nikšić – granica sa BiH – Trebinje – Čapljina;Investirati u edukaciju učesnika u saobraćaju i u javne kampanje vezane za bezbjednost u saobraćaju; Investirati u poboljšanje upravljanja bezbjednošću na putevima, i u mjere za zaštitu najugroženijih učesnika u saobraćaju (uvođenje staza za pješake, pasarele, podvožnjake, nadvožnjake, zone sa ograničenjem brzine, biciklističke staze, prevoz učenika školskim autobusima); Investirati u poboljšanje i održavanje kvaliteta funkcionisanja stalnih pomorskih linija Bar – Bari – Bar i Bar – Ankona – Bar; Investirati u uspostavljanje međunarodnog vodenog saobraćaja Crna Gora – Republika Albanija, na Skadarskom jezeru i rijeci Bojani; Investirati u povećanje protoka tereta i konkurentnosti luke Bar, kao i potpunu valorizaciju njenog kapaciteta; Investirati u uvođenje Evropskog sistema upravljanja željezničkim saobraćajem (ERTMS); Investirati u unaprijeđenje putne infrastrukture do destinacija za odmor i rekreaciju (skijališta i primorska odmarališta); Investirati u valorizaciju drugih aerodroma u Crnoj Gori osim Podgorice i Tivta (Berane, Nikšić, Ulcinj); Investirati u poboljšanje signalizacije i opreme na magistralnim putevima; Investirati u dodatne kontrolne kabine na graničnim prelazima”, navodi se u saopštenju.

Iz Koalicije  “Aleksa i Dritan, HRABRO se broji, poručuju, “Povezana iznutra – ravnopravna Crna Gora! Povezana spolja – Crna Gora nije sama”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
02.06.2023-17:25 17:25

Na kobili Rozi-nante od cetinjinuma Poljem jezdi Don Kojot vitez od Ulcinijuma, pored njega trčkarajući ga jedva sustiže njegov skutonoša Sančo Pansa od Balabanah, Dulsineju su neđe usput izgubili. Jaši Don i zbori Sanču aj poitaj mafija se ulogorila u starom gradu Budvinum kod Mora. Pričekaj Done dok stigne autobus zvani sladostrasni bunar pun mojih vojnika lakše će mo na mafiju. Komanduje Don Sanču, da autobus obavezno svrne do Cetinjinuma i pokupi onog sa prevrnutom čarapom preo perčina i šolaju šmrka bez njih se ne može u osudni boj. Sančo zabrinut se čuknu po tintari pa zapita bogu vala oće… Pročitaj više »