Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Holthof Fertner: Istorijski i geopolitički ste dio i morate biti dio EU

''Demokratska smjena vlasti pokazatelj je da se u Crnoj Gori mogu uspostaviti evropske trendove''

Demokratska smjena vlasti pokazatelj je da se u Crnoj Gori mogu uspostaviti evropske trendove, poručio je ministar za savezne i evropske poslove savezne njemačke pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, Štefan Holthof Fertner na sastanku sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem.

Napominjući da spoljnu politiku Crne Gore definišu tri stuba – evroatlanske integracije, evropske integracije i regionalna saradnja Bečić je kazao da je upravo Crna Gora najdalje odmakla na putu pristupanja, te da evropsko usmjerenje države podržava najveći broj građana.

On je podsjetio da je vlast na izborima smijenjena mirno i demokratski, što, kako je kazao, nije tako uobičajeno za prostor Balkana, te da su uslijedili očekivani izazovi u dijelu kohabitacije vlasti.

„Nova vlast je potvrdila da ono što smo potpisali u potpunosti živi i na djelu. Crna Gora u ovom trenutku ima 100 posto usklađenu spoljnu politiku sa politikom Evropske unije“, istakao je predsjednik crnogorskog parlamenta.

Bečić je naveo da dvije zemlje imaju odlične bilateralne odnose na najvišem nivou, te da je Crna Gora zahvalna što je Njemačka i u periodu kovid krize promovisala politiku proširenja, ne zaboravljajući Zapadni Balkan. On je zahvalio SR Njemačkoj na doprinosu u realizaciji investicionog plana za Zapadni Blakan, jer, kako je istakao, time se stvara šansa da građani osjete evropske benefite i prije samog pristupanja.

Crna Gora, kako je naveo, nema bilateralnih problema sa zemljama regiona, što je u tom dijelu čini neopterećenom. Bečić je naglasio značaj građanskog političkog koncepta, te ponovio koliko je važno pronaći snagu za prevazilaženje podjela.

„Vjerske, nacionalne, ili druge različitosti moraju biti naša snaga, a ne slabost“, kazao je Bečić.

Ministar za savezne i evropske poslove savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, SR Njemačke Štefan Holthof Fertner je istakao da SR Njemačka zagovara proces proširenja, te da smatra da su Crna Gora i Zapadni Balkan prirodno dio Evrope.

„Istorijski i geopolitički ste dio EU i morate biti dio EU, ne bi bilo prirodno da bude drugačije“, istakao je Holthof Fertner.

On je takođe primijetio da smjena vlasti kakva je bila 30. avgusta nije toliko uobičajena za područje Zapadnog Balkana.

„Mnogo toga ste učinili i čestitam vam na tome. Upravo je to signal da možemo imati povjerenja u vas i parlamentarizam. Na putu uspostavljnja evropskih vrijednostii vladavine parava, mi smo na vašoj strani – tu budite sigurni “, kazao je Holthof Fertner.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve