Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

HIT Kabinet premijera edukuje europoslanika Vladimira Bilčika o evropskim vrijednostima i standardima

U reagovanju se bez imalo stida Bilčik praktično edukuje šta su evropske integracije, a to čini Vlada koja ne želi da uvede sankcije Rusiji

Iz Kabineta predsjednika Vlade reagovali su na intervju predsjedavajućeg delegacije Evropskog parlamenta u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), Vladimira Bilčika Pobjedi, u kom se, između ostalog navodi, da je odlazeća vlada pričala puno o evropskim integracijama, ali da nije napravila nikakav korak naprijed. U reagovanju se bez imalo stida Bilčik praktično edukuje šta su evropske integracije, a to čini Vlada koja ne želi da uvede sankcije Rusiji.

Reagovanje Kabineta premijera prenosimo integralno.

“Iznenađeni tumačenjima gospodina Vladimira Bilčika, predsjedavajućeg delegacije Evropskog parlamenta u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje, moramo da ukažemo na nekoliko društveno-političkih činjenica za koje vjerujemo da su, ipak, poznate g. Bilčiku.

Ova Vlada, sada u tehničkom  mandatu, gospodine Bilčik, u pravu ste, jeste “pričala puno o evropskim integracijama”, jer je iskreno bila, a i dalje jeste, posvećena evropskim vrijednostima i kao glavni cilj postavila – evropeizaciju crnogorskog društva.

Čini se da ste zaboravili da se, u trenutku preuzimanja upravljanja državom, ova Vlada suočila sa evropskim nezadovoljstvom prethodnom Vladom u sprovođenju reformi iz poglavlja 23 i 24. što je i konstatovano u izvještajima Evropske komisije, a zatekli smo građane očajne u borbi za ostvarenje osnovnih ljudskih, socijalnih, kulturnih i vjerskih prava.

Korupcija, tako sveprisutna u Crnoj Gori, redovno je markirana od mnogih evropskih faktora kao problem broj jedan u našoj državi. Sve to – prije dolaska ove Vlade na vlast. Građane Crne Gore bilo je potrebno, prvo verbalno, podsjetiti na evropske ciljeve, vrijednosti i standarde koje su im obećane jednu deceniju ranije i u koje su im se prije izbora 30. avgusta 2020. godine činile  zauvijek nedostižnim.

Četrnaest mjeseci smo pričali, ali i naporno radili. Čini nam se da naš odličan rad na unapređenju ekonomije i smanjenju socijalnog jaza između opljačkanih građana s jedne strane i ultra-bogatih koji su svoje bogatstvo stekli kontrolišući sve novčane i bezbjednosne tokove u zemlji 30 godina, upravo najviše govori o konkretnom učinku ove Vlade. To je i glavni razlog neprijateljstva mnogih političkih partija, koje nemaju profesionalne ni moralne kapacitete da izvedu reforme. Odlučili smo se za ekonomske reforme, jer dobro znamo da siromašna društva nisu društva slobodnih građana i da se najlakše manipuliše osiromašenim građanima. Te manipulacije je, uostalom, prethodni režim usavršio do maksimuma.

Ponosimo se uvećanjem minimalne cijene rada koje se desilo (koje nije samo priča), čime smo se približili socijalnoj pravdi, jednakosti, dostojanstvu i slobodi koje baštini EU. Ako besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola, uvećanje prosječne plate za 20%, smanjenje javnoga duga za 15%, više nego uspješna turistička sezona u COVID-19 godini, rekordna  zapljena narkotika, zaustavljanje šverca akciznih roba, drastičan pad procenta žrtava u uličnim obračunima i bombaškim akcijama… ako su samo priča, a ne djela i rezultati nečijeg napora, onda je zaista nastao nepopravljivi “šum na našim vezama”.

Pritom, gospodine Bilčik, čudi Vaša kritika ove vlasti, iako znate da je ova Vlada sve postignuto i, sada samo ovlaš nabrojano, postigla uz ogromne opstrukcije u samom Parlamentu koji je za reforme dao deklarativnu podršku, ali uz neviđenu terensku i dosljednu opstrukciju određenih partija, koje su uvijek samo vodile računa o sopstvenom rejtingu – što je učinak ove ekspertske Vlade bio bolji, to je rejting partija bio gori.

Takođe, sve ono što je valjalo sprovesti u nacionalnoj diplomatiji, osporavano je i kočeno nedobronamjernom upotrebom ovlašćenja Predsjednika države, a sve ono što je trebalo sprovesti kroz sudski i tužilački sistem, kočeno je od strane određenih snaga u Parlamentu.

Uklještena između institucija i političkih pokreta koji se deklarišu kao proevropski, a kroz tridesetogodišnju sitnosopstveničku i sitnostranačku praksu dokazuju državničku neodgovornost, mislim da se moramo složiti, ova Vlada, niti bilo koja druga, ne bi mogla postići više. Ne vidimo da ste prethodno navedeno imali u vidu kada ste ocijenili da se samo pričalo.

Ne smatramo da je vrijeme izgubljeno. Naprotiv, Vlada je predano radila i najbrojniji set zakona predloženih od ove Vlade, koji je usvojen u Skupštini, jedno je od nepobitnih svjedočanstava našeg uspjeha i vladinog beskompromisnog evropskog opredjeljenja.

Vrijeme se, g. Bilčik, gubi upravo na formiranju manjinske, a nestabilne Vlade, koja nema nikakav kapacitet za reforme, ni profesionalni ni moralni, niti je ta Vlada utemeljena u volji građana izraženoj na prošlim izborima.

Manjinska vlada, na kojoj insistirate, bila bi formirana suprotno našem Ustavu. Bezbjednosni pokazatelji već ukazuju da bi njeno formiranje dovelo do protesta u Crnoj Gori koji bi ugrozili mir i stabilnost zemlje.

Crnoj Gori potrebna je Vlada koja je stabilna i iznutra i spolja. A, do takve Vlade, ubijeđeni smo, dolazi se jedno izborima. Izbori nepogrešivo pokazuju u kakvom je stanju neko društvo i temelj su modernih evropskih društava.

Bojimo se da Vaš stav o rezultatima ove Vlade i insistiranje na manjinskoj Vladi suprotno izbornoj volji građana,  oslobađa prostor za sve one destruktivne i politički neiskrene snage koje su već u proteklom desetljeću, od strane evroatlantskih partnera bile označene kao “retrogradne”, “korumpirane”, “hibridne” i koje su tvorile sistem “endemske korupcije”.

Podsjećamo vas, takođe, da bi Manjinska vlada bila podržana od prethodnog 30-godišnjeg režima koji je na ”velika vrata” u zemlju uveo upravo ruske oligarhe koji su jurišajući na naše nacionalne resurse ”ojadili” naše građane, a sve to pokrila je upravo tadašnja crnogorska vlast i država, čiji su se pojedinci dobro od svih tih novčanih transakcija obogatili.

Sjetite se ovoga kada pričate o ”ruskom faktoru” i kanalima uticaja na naše društvo”, navodi se u reagovanju Kabineta premijera.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve