Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

HGI: Pogrešna odluka zbog budućih generacija

Prema njihovim riječima, nije sramota ne znati određene činjenice, ali je nedopustivo, kako kažu, ignorisati ih kada one postanu dostupne.

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) oštro je osudila usvajanje Odluke kotorske Skupštine da zimski bazen u Škaljarima nosi naziv vaterpoliste Zorana Gopčevića.

“Za naše članstvo i simpatizere neupitna je sportska karijera nekadašnjeg kapitena vaterpolo kluba „Primorac“ te reprezentativca državnog vaterpolo tima. No, za nas je isto tako neupitno njegovo sudjelovanje u zapovjednom kadru Vojske Jugoslavije u logoru Morinj tijekom 1991. i 1992. godine, a o čemu postoje relevantna svjedočanstva”, saopšteno je iz HGI.

Prema njihovim riječima, nije sramota ne znati određene činjenice, ali je nedopustivo, kako kažu, ignorisati ih kada one postanu dostupne.

“Nismo upoznati da je Zoran Gopčević za života obrazložio svoj angažman u nečasnim zbivanjima u logoru Morinj niti se distancirao i izrazio kajanje zbog nehumanog tretiranja zarobljenih Hrvata. Podsjećamo javnost da je više od 300 Hrvata nama susjedne dubrovačke regije steklo užasna iskustva i traume u logoru Morinj”, dodaje se u saopštenju.

Poručuju da zarad dobrosusjedskih odnosa s Hrvatskom te sa stanovnicima dubrovačke regije trebalo je iskazati poštovanje prema žrtvama nehumanog i nečovječnog tretmana u logoru Morinj te, kako kažu, uvažiti sugestije Hrvatskog nacionalnog vijeća da se odloži donošenje Odluke do dodatnih istraživanja uloge Zorana Gopčevića u “mračnim zbivanjima” logora Morinj.

“Zimski bazen je sportski objekt koji će nakon otvaranja koristiti djeca i mladi, naši sugrađani, sportisti, vaterpolo klubovi. Preimenovanjem naziva zimskog bazena bez uvažene sugestije Hrvata Boke kotorske šalje se pogrešna poruka za buduće generacije i skladan suživot na ovim prostorima. Svi koji su podržali ovu odluku u lokalnom parlamentu snose odgovornost i za međunacionalni sklad u Boki kotorskoj i za odnose između Crne Gore i Hrvatske”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Neko
19.08.2021-15:50 15:50

Stražaru u logoru Morinj , koji je stvorila i otvorila srbijanska Četničad na teritoriju CG, za Hrvate Dubrovnika i Konavala jer su branili svoj dom, dakle , tom čuvaru logora se odaje počast ! Na stranu što je taj četnik trenirao i uživao u Dubrovniku, to za srbende nije važno, oni su izvještili zabijati u leđa.
Ali, čast za stražara logora je – blasfemija!