Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

HGI Kotor: Nije samo kotorska vlast glasala za preimenovanje bazena, već i opozicija

Prema HGI, generacije mladih rođene nakon zbivanja na teritoriju dubrovačkog ratišta dobivaju poruku da danas, nakon trideset godina, još uvijek nismo u stanju napraviti potpuni otklon od pogrešne politike vođene devedesetih godina prošlog stoljeća

Kotorski HGI u današnjem saopštenju podsjeća da se ovih dana obilježava 30 godina od oružane agresije na područje Dubrovnika.

“Devetomjesečna opsada Dubrovnika od strane JNA i crnogorskih rezervista i dobrovoljaca imala je strašan ishod u broju poginulih hrvatskih branitelja i civila te ranjenih stanovnika dubrovačke regije. Intenzitetu višemjesečnih razornih napada svjedoči i ogroman broj ispaljenih projektila pri čemu se nije štedjela ni povijesna dubrovačka jezgra, tisuće spaljenih i opljačkanih kuća, tisuće prognanih i izbjeglih.

3. listopada 1991. godine otvoren je u našoj općini logor Morinj u svrhu prihvata zarobljenih branitelja i civilnog stanovništva iz dubrovačke regije. Izrazito nehuman i nečovječan tretman prema zarobljenima u za čovjeka nedostojnim uvjetima boravka i nakon 30 godina čine da je logor Morinj tamna mrlja na savjesti Crne Gore”, navode iz HGI.

HGI Kotor navodi da umjesto da jasno napravimo otklon od neprihvatljivog i nehumanog ponašanja prema zarobljenima te kršenja svih međunarodnih zakona i običaja u tretmanu zarobljenih, otklon od ponašanja u prošlosti, kotorska Skupština donosi odluku da zatvoreni bazen u Kotoru nosi ime jednog od članova zapovjednog kadra Vojske Jugoslavije u logoru Morinj, Zorana Gopčevića.

“Zarad objektivnosti napominjemo da je ova odluka donesena s 22 glasa od 23 prisutna odbornika što znači da nije samo podržana od strane vladajuće koalicije Opštine Kotor, već i od cjelokupne opozicije, uz uzdržani glas odbornice SD – a. Također napominjemo da je ista inicijativa za preimenovanje zatvorenog bazena pokrenuta znatno ranije od ove vladajuće koalicije što ukazuje na nedostatak svijesti i šireg sagledavanja prošlosti. Briljantna sportska karijera Zorana Gopčevića zatamnjena je njegovim sudjelovanjem u zapovjednom kadru logora Morinj”.

Prema HGI, generacije mladih rođene nakon zbivanja na teritoriju dubrovačkog ratišta dobivaju poruku da danas, nakon trideset godina, još uvijek nismo u stanju napraviti potpuni otklon od pogrešne politike vođene devedesetih godina prošlog stoljeća.

“U kotorskoj Skupštini donesena je loša odluka 22 odbornika koja nije sukladna proevropskom putu Crne Gore te dobrosusjedskim odnosima s Republikom Hrvatskom”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve