Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Hercegnovski izbori: Demokrate žele vlast bez Fronta, tek slijedi okršaj na terenu

Suštinska želja Demokrata i Za budućnost Herceg Novog jeste da budu partija sa najviše mandata što bi garantovalo poziciju predsjednika opštine. U toj terenskoj kampanju se ne preza ni od čega, a vjeruje se da će sva prljavština izađi na vidjelo u predstojećim danima finiša izborne kampanje za lokalne izbore

Redovni lokalni izbori u Herceg Novom biće održani 9. maja, a u tom gradu uveliko traje pravi terenski okršaj između partnera na vlasti na državnom nivou Demokrata i Demokratskog fronta koji nastupa kao ”Za budućnost HN”. Te dvije liste su i sada aktuelni partneri u lokalnoj vlasti.

Sukob

Sukob Demokrata i koalicije Za budućnost Herceg Novog odavno tinja. Još i tokom mandata koji je počeo 2017.godine brojne su nesuglasice ove dvije političke grupacije. Međutim, taj sukob je sada intenziviran na javnoj sceni, ali i na terenu.

Da postoji svađa aktuelnih partnera potvrdile su Demokrate, koje su u saopštenju početkom sedmice jasno navele da imaju “pouzdana saznanja da se protiv našeg političkog subjekta sprema prljava kampanja od strane jedne parlamentarne grupacije, posredstvom lokalnog medija i uz logistiku centara moći van Crne Gore”. Iako nijesu navele precizno ime grupacije svima je jasno da se to odnosi na listu Za budućnost Herceg Novog, a da je taj medij Radio Jadran.

-Cilj je da se ponovi po intenzitetu i trajanju ista najogavnija kampanja koja je protiv Demokrata sprovedena prije četiri godine u Herceg Novom.

-Upozoravamo na vrijeme, spremni smo da organizujemo i proteste ispred te medijske kuće ukolko se krene sa monstruoznom i prljavom kampanjom kao prizemnim metodama kojim bi se pokušali nadomjestiti evidentni politički nedostaci i izostali rezultati te parlamentarne grupacije. Za demokratsku utakmicu smo uvijek spremni jer pred građane izlazimo sa rezultatima, čistih ruku i uzdignuta čela – poručile su u saopštenju Demokrate.

A na tom mediju, posljednjih dana se pojavilo par informacija koje su se odnosile na Demokrate, a njih je najviše zaboljela vijest da aktuelni predsjednik opštine Stevan Katić neće nastaviti da obavlju tu funkciju, već će njegovo mjesto zauzeti Tamara Vujović. Lokalni medij je tvrdio da se Katić sprema za funkciju ambasadora, kao i da se sprema “prevara birača”. Demokrate su reagovale ekspresno i prilično nervozno, demantujući te navode.

Iz liste Za budućnost Herceg Novog su sve to mirno posmatrali. Ta grupacija osokoljena odličnim rezultatima na parlamentarnim izborima 30. avgusta, čvrsto vjeruje da će biti i pobjednik na predstojećim lokalnim izborima.

Teren

Prema informacijama portala Aktuelno, obje grupacije Demokrate i Za budućnost Herceg Novog vode prilično prljavu kampanju usmjerenu jednu protiv drugih. Na terenu se dešavaju prilično oštre kritike koje idu do te mjere da se međusobno optužuju da su bliski, pa čak i da sarađuju sa DPS.

Suštinska želja Demokrata i Za budućnost Herceg Novog jeste da budu partija sa najviše mandata što bi garantovalo poziciju predsjednika opštine. U toj terenskoj kampanju se ne preza ni od čega, a vjeruje se da će sva prljavština izađi na vidjelo u predstojećim danima finiša izborne kampanje za lokalne izbore.

Odavno je poznat animonizitet koji vlada između čelnika DF Andrije Mandića, Milana Kneževića i Nebojše Medojevića prema lideru Demokrata Aleksi Bečiću. Ni Bečiću oni nijesu simpatični što manifestuje tako da sa njima ne želi nikako da razgovara osim kad baš mora, ali samo u prisustvu ostalih funkcionera konkretno Dritana Abazovića iz URA i Vladimira Jokovića iz SNP i ostalih liderčića malih stranaka bliskih DF.

Želje i planovi?

Suštinski problem jeste ko će biti partija sa najvećim brojem mandata. Prema saznanjima iz tabora Demokrata, oni vjeruju da mogu sa pokretom URA i Novskom listom mogu doći do potrebne većine i na taj način potpuno istisnuti Mandićev blok iz vlasti ili ga učiniti nejakim u pregovorima za formiranje lokalne vlasti. Svjesni su u Bečićevoj partiji da zbog izbora u Nikšiću gdje su prinuđeni da budu partneri moraju praviti neku vrstu kompromisa, ali se nadaju najpovoljnijem ishodu u Herceg Novom.

Sa druge strane, isti je plan i liste Za budućnost Herceg Novog koji se vodi osvajanjem preko 8.000 glasova na parlamentarnim izborima, da mogu biti broj jedan i da će oni biti ti koji će se ubuduće pitati u Herceg Novom. Mandićev blok svim silama želi pobjedu jer bi na taj način poslali poruku Bečiću da oni nijesu stranka koja se odbacuje već koja odlučuje.

I druge grupacije, URA koja je sklopila saradnju sa lokalnim pokretima i Prava Crna Gora vide svoju šansu i da će ojačati svoje pozicije i na taj način dopbiti svoj dio kolača u budućoj vlasti.

Na lokalnim izborima u Herceg Novom učestvuje šest lista i stranaka. Ukupno se bira 35 odbornika, tako da je za većinu neophodno 18 mandata.

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Miralem
25.04.2021-07:40 07:40

I jedni i drugi Cetnici Nasi Stari Crnogorci kazu od dva zla biraj jedan opet kad bi bilo da mi sudi -Kolic-Albin-Zoronjic ili Mandic -Knezevic srecemi bi vise imao POVJERENJE u Mandica -Knezevica ! Izdajice spijuni svudj u svijetu je najvise zlo za DRZAVU !

Dalibor
25.04.2021-10:37 10:37

Lucem da ste se birali nevjerujem da bi slicnijija nasli jaje jajetu cetnik je cetnik ista g….a drugo pakovanje Crnu Goru zelite da spzite i nestane A crnogorce i manjine da utrete to je vas jedini cilj!

Želalići
25.04.2021-14:43 14:43

Mikseri oru lokalne Novske puteljke. Grdosije od 30 Tona na očigled Policije i komunslaca kokalnim putevima djevogranicenhe 5 Tona razvoze po naligu Katića i kompanije beton djuture. Izbori su, svaki glas je bitan.