Integracija Zapadnog Balkana u EU doprinijeće cjelovitosti Evrope, a Crna Gora je spremna da u punom kapacitetu doprinese tom cilju. Evropskoj uniji je potreban region Zapadnog Balkana, ocijenjeno je na sastanku ministara vanjskih poslova Crne Gore i Finske Srđana Darmanovića i Peka Havista koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Šefovi diplomatija Crne Gore i Finske sastali su se danas u Podgorici

Šef crnogorske diplomatije je kazao da Crna Gora i Finska imaju izuzetno dobre odnose, dodajući da zvanični Helsinki snažno podržava evropsku integraciju Regiona.

“Prisustvo EU na Zapadnom Balkanu je od krucijalnog značaja, a ulazak Crne Gore u EU logičan slijed integracionog procesa, nakon realizacije punopravnog članstva u NATO”,  ocijenio je Darmanović.

Finska će nastaviti da promoviše značaj integracije Crne Gore

Havisto je naglasio da će Finska kroz predsjedavanje Savjetom EU i u drugim okvirima nastaviti da na najvišim adresama promoviše značaj integracije Crne Gore i Regiona u EU.

“Očekujemo da će pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom biti otvoreni na jesen ove godine. Evropskoj uniji je potreban region Zapadnog Balkana”, istakao je Havisto.

Na konferenciji za novinare Havisto je rekao da se nadaju da će što prije početi da radi parlamentarni Odbor za izborne reforme.

“Bilo bi dobro da se opštinski izbori održe istog dana kada i parlamentarni. To su pitanja od ključne važnosti za vladavinu prava iz naše perspektive”, istakao je Havista.

Sagovornici su ukazali na važnost priključivanja Crne Gore radu Evropskog centra izvrsnosti za suprostavljanje hibridnim prijetnjama, sa sjedištem u Helsinkiju, u maju ove godine, koji je od suštinske važnosti za zajedničko djelovanje u pravcu stabilnijeg i bezbjednijeg okruženja.

Pohvaljena je univerzitetska, ali i saradnja u oblastima energetike i turizma, koja je osnažena uvođenjem čarter avio linija Helsinki – Tivat.

Tokom razgovora, ministri su razmijenili mišljenja o aktuelnim kretanjima u Regionu i na globalnoj sceni.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve