Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Hajduković pisao Milatoviću: Otvoreni Balkan ili Evropska unija

On mu je poželio da bude veoma uspješan predsjednik, no naglasio je da ''njegova želja nema nikakve veze sa Milatovićem''

Crnogorski naučnik Dragan Hajduković uputio je danas otvoreno pismo novoizabranom predsjedniku države Jakovu Milatoviću.

On mu je poželio da bude veoma uspješan predsjednik, no naglasio je da “njegova želja nema nikakve veze sa Milatovićem”.

“Uspjeh bih poželio svakome na Vašem mjestu, jer je kvalitetan rad predsjednika potreban Crnoj Gori. Unaprijed mi je žao sto se moja želja da budete mnogo uspješniji od Vaših prethodnika nece ostvariti”, poručio je Hajduković.

Milatoviću se obratio povodom njegovih stavova o Evropskoj uniji i Otvorenom Balkanu.

“Prvo, i Vi lično i Vaš pokret Evropa sad, želite veoma brz ulazak u Evropsku uniju. Drugo, Vi lično želite i ulazak Crne Gore u Otvoreni Balkan. U potpunosti poštujem Vaše pravo da se zalažete ili za Otvoreni Balkan ili za Evropsku Uniju, ali je nemoguće zalagati se i za jedno i za drugo, jer su to dva nespojiva projekta koji se medjusobno iskljucuju. Može jedno, može drugo, ali ne može i jedno i drugo”, naglasio je on.

Otvoreni Balkan je, kako je dodao Hajduković, isključivo za Zemlje koje nijesu članice EU.

“I praktično znači odustajanje od individualnog ulaska tih država u EU, uz ostavljenu nadu da jednog dana kolektivno udju u EU. Znači, Otvoreni Balkan je odustajanje od brzog članstva u EU; Otvoreni Balkan je zbogom Evropa sad. Zamislimo da Crna Gora već sutra postane član EU i dio Šengen zone. U tom slučaju članstvo Crne Gore u Otvorenom Balkanu postaje nemoguće, jer bi naši susjedi mogli dolaziti kod nas jedino na način na koji idu i u druge zemlje Evropske Unije. Jasnoće radi, Vas molim da odgovorite javno, a gradjane molim da svako sam sebi odgovori na pitanje mogu li u Otvoreni Balkan (kada bi to htele) ući balkanske zemlje članice Evropske Unije (kao Bugarska, Grčka i Hrvatska)”, dodao je Hajduković.

Otvoreni Balkan i Evropska unija se, dodaje on, međusobno isključuju.

“Vi to ili ne znate, ili znate ali nas obmanjujete. U oba slučaja (neznanje ili obmanjivanje), neće se ostvariti moja želja, da zbog dobra Crne Gore, postanete bolji predsjednik od Vaših prethodnika. Inače, moje je principijelno mišljenje da najkrupnije odluke, kao EU ili Otvoreni Balkan (a ranije NATO) treba donositi na referendumu a ne voljom pojedinaca”, zaključio je Hajduković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
20.04.2023-12:37 12:37

Svaka cast Gospodine! Respekt!