Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Gvozdenović: Izvještaj EK očekivan, ne smije se stagnirati na evropskom putu

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Nj.E. Oana Kristina Popa uručila je danas Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za 2021. godinu predsjedniku Odbora za evropske integracije Branimiru Gvozdenoviću

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Nj.E. Oana Kristina Popa uručila je danas Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za 2021. godinu predsjedniku Odbora za evropske integracije Branimiru Gvozdenoviću. Na sastanku je zaključeno da politički dijalog treba da bude osnova saradnje, a preporuke međunarodnih partnera podstrek za nastavak reformi i postizanje boljih rezultata.

Kako je saopšteno iz Skupštine, na sastanku je razgovarano o ključnim nalazima iz Izvještaja, ali i narednim koracima koje je upotrebno napraviti u cilju ispunjavanja preporuka Evropske komisije.

Popa je istakla da se od Crne Gore očekuju mjerljivi rezultati i održivost procesa, ali i da je Evropska unija spremna da nastavi da pruža svu potrebnu podršku za ostvarenje tog cilja.

Branimir Gvozdenović istakao je da su nalazi u Izvještaju očekivani, ali da rezultati moraju biti mnogo bolji, te da se ne smije stagnirati na evropskom putu, koji predstavlja najvažniji spoljopolitički cilj Crne Gore.

On je naveo da negativna ocjena Evropske komisije o stepenu usklađenosti zakonskih rješenja potvrđuje i opravdava nastojanja Odbora u ovom sazivu da se to pitanje pod hitno riješi. Ovogodišnji Izvještaj Evropske komisije obilježen je brojnim preporukama za unapređenje stanja.

Na sastanku su takođe razmotrili mogućnosti zajedničkog djelovanja u cilju unapređenja dinamike i parlamentarne kontrole procesa pristupanja Crne Gore u EU, posebno u dijelu procesa harmonizacije nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, u čemu Odbor za evropske integracije mora imati vidljiviju poziciju.

U pogledu preporuka u dijelu političkih kriterijuma, sagovornici su istakli značaj dijaloga političkih subjekata u okviru reforme izbornog zakonodavstva i imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve