Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Grupa nevladinih organizacija političarima: Hitno riješite političku krizu koja gura državu u sve dublji jaz

Politički dijalog je, kako smatraju, neophodan kako bismo izašli iz trenutnog stanja koje ''može imati trajno loše posljedice po kompletno društvo, ali i predstavljati ozbiljnu kočnicu na putu ka Evropskoj uniji''

Grupa nevladinih organizacija pozvala je političke partije i njihove predstavnike da što prije, prema svojim odgovornostima, hitno riješe političku krizu u koju su nas doveli, a koja gura državu u sve dublji jaz iz kojeg se ne nazire izlaz.

“Institucionalna i politička kriza u našoj državi se svakim danom pogoršava, koja ozbiljno prijeti urušavanju pravnog sistema Crne Gore. Politički subjekti moraju pokazati političku i državničku zrelost kako se trenutna pravna nesigurnost ne bi dalje produbljivala, već vodila rješenjima koja su u korist građana”, ističe se u saopštenju koje potpisuju Građanska alijansa, ADP Zid, LGBT Forum progres, ROM „Phiren Amenca – Koračajte s nama“, Inicijativa mladih za ljudska prava, LGBTIQ Socijalni centar.

Politički dijalog je, kako smatraju, neophodan kako bismo izašli iz trenutnog stanja koje “može imati trajno loše posljedice po kompletno društvo, ali i predstavljati ozbiljnu kočnicu na putu ka Evropskoj uniji”.

Grupa nevladinih organizacija naglašava da je rješavanje pitanja pravosuđa jedan od hitnih koraka koji se “moraju preduzeti u tom pravcu i politički subjekti ga moraju tretirati kao prioritet”.

“Ukazujemo i na izraženu zabrinutost međunarodnih partnera koji jasno ukazuju na odgovornost političkih subjekata i pozivaju na dijalog radi rješavanja nastale situacije. Ukoliko ipak ne uspiju doći do dijaloga, vjerujemo da međunarodna zajednica u Crnoj Gori treba da razmotri i direktniju pomoć u procesu uspostavljanja dijaloga i ustavne ravnoteže Crne Gore”, ističu u saopštenju.

Pozvali su i kolege iz civilnog sektora da daju svoj doprinos u pronalaženju najboljeg rješenja, ali i akademsku zajednicu, koja se, ocijenili su, mora aktivnije uključiti u uspostavljanje institucionalne i funkcionalne demokratije.

“Želimo da vjerujemo da je Crna Gora dovoljno demokratski zrela i da ipak može riješiti nastalu situaciju u duhu demokratskih država i u skladu sa demokratskim standardima”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve