Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Gruhonjić: Moramo napraviti razliku između huškača i novinara

Bespotrebno preuranjene reakcije većeg dijela predstavnika državnih institucija kao i Mreže SafeJurnalist, su pokušaj pritiska na nadležne u slučaju Seada Sadikovića, govori vojvođanski novinar Dinko Gruhonjić u izjavi za Gradski radio.

Nedopustivo je brzopleto reagovanje crnogorskog državnog vrha, političara, kao i medija na slučaj Seada Sadikovića. Sam incident je pod znakom pitanja. U izjavi za Gradski radio kaže vojvođanski novinar Dinko Gruhonjić.

„ Slučaj Sadikovića je na prvom mjestu veoma sumnjiv. Način na koji su reagovali svi državni organi i mediji stvorili su sliku da je riječ o napadu na novinara. Na kraju smo vidjeli snimke koji to demantuju, odnosno koji govore o tome da se kolega Sadiković u tom momentu nije nalazio u novinarskoj ulozi, već da i da je sam bio provokator nasilja“, kaže Gruhonjić.

Svaka reakcija je bila preuranjena, pogotovo u situaciji u kakvoj se danas nalazi Crna Gora. Takvom smatra i reakciju Mreže SafeJurnalist, kaže Gruhonjić, dodajući da po kodeksu novinara treba saslušati obje strane i ne donositi preuranjene zaključke.

„ Nema nikakvog smisla da se preuranjeno djeluje, pogotovo na događaje u Crnoj Gori, gdje je voda mnogo mutna, a pogotovo zamućena iz Beograda. U tim slučajevima čovjek, a pogotovo novinar mora više puta provjeriti informaciju, prije nego bilo šta reaguje. Smatram ovu reakciju preuranjenom i instiktivnom. Mi na Balkanu vrlo često miješamo ko je novinar, a ko je propagandista“, ističe Gruhonjić.

Nadležnoj instituciji neće biti teško da analizirajući priložene snimke vidi da Sadiković nije bio u ulozi novinara, nego svojim ponašanjem bio izazivač incidenta, kaže Gruhonjić.

„ Ukoliko se ispostavi da je prijava lažna, to nikako neće ići na čast i obraz gospodina Sadikovića. Na taj način bi se ispisao iz reda objektivnih novinara, a priklonio bi se huškačkoj propagandi koja dominira Crnom Gorom iz različitih centara. Naročito iz zemllje u kojoj ja živim, u Srbiji“, zaključuje Gruhonjić.

Posljednji je trenutak da se novinari jasno opredjele koju će ulogu da prihate, da li će biti novinar profesionalc ili huškač, zaključuje Gruhonjić u izjavi za Gradski radio.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve