Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Gruhonjić: Mi u Srbiji ne propadamo, mi trulimo, a taj proces može da potraje

Govoreći o tome da je Srbija u poziciji proklamovane neutralnosti u odnosu agresije Rusije na Ukrajinu i da smatra kako je to ''ok'' pozicija, te da ta priča, izgleda, ''prolazi'' na nekim ključnim zapadnim adresama, Gruhonjić vjeruje da to ne može da traje, te da, ukoliko se Srbija ne svrsta kao što su se svrstale čak i Švajcarska i Švedska, onda tu ne mora ništa da se desi ''mogu samo da nas zaborave''

Ugledni novinar, kolumnista, glavni urednik VOICE i docent na novosadskom univerzitetu Dinko Gruhonjić, komentarišući očekivanja pojedinih adresa na Zapadu da bi Vučić, nakon aprilskih izbora i posljedica agresije Rusije na Ukrajinu, mogao okrenuti leđa Putinu, kazao je kako u to ne vjeruje.

“Vučić natopio društvo rusofilijom”

“S jedne strane, on je na vlast došao tako što je imao podršku Zapadnih zemalja koje su bile site kilave politike koju je simbolisao Boris Tadić. Vučić je za ovih 10 godina, ne samo nastavio politiku sjedjenja na četiri stolice, već je natopio društvo tom takozvanom rusofilijom.

I, što je još gore u bezbjednosnom smislu, pustio je ruske obavještajne službe da vršljaju po Srbiji i od nje naprave neku vrstu ruskog nosača aviona u srcu Evrope, preko kojega Rusija, dakle preko Srbije kao svoga proksija, radi intenzivno na destabilizaciji regiona već godinama”, rekao je Gruhonjić u emisiji “Drugačija radio veza”.

“Ukoliko Vašington i Brisel ne prestanu da tretiraju Vučića kao faktora mira i stabilnosti, ne bih se čudio da se zapali BiH, CG, a možda i Kosovo”

Gruhonjić je komentarišući intenzivno naoružavanje Srbije, konstatovao da ne zna zašto bi se neko naoružavao, ukoliko nema neke “morbidne planove”.

“Vidimo da je Rusija sada potpuno iracionalna, to nema nikakve veze ni sa kakvim vojnim planovima. Vidimo da Lavrov ne isklučuje mogućnost da Rusi bace neku nuklearnu bombu! Tako da, ukoliko se Zapad, odnosno prije svega Vašington i Brisel zaista ne dozovu pameti, ne uozbilje i prestanu da tretiraju Vučića kao nekakvog faktora mira i stabilnosti, ukoliko nastave da igraju tu igru sa njim, ja se ne bih čudio da se zapali BiH, Crna Gora, a možda i Kosovo”.

“Živimo u društvu koje je natopljeno saučesništvom”

Govoreći o tome da je Srbija u poziciji proklamovane neutralnosti u odnosu agresije Rusije na Ukrajinu i da smatra kako je to “ok” pozicija, te da ta priča, izgleda, “prolazi” na nekim ključnim zapadnim adresama, Gruhonjić vjeruje da to ne može da traje, te da, ukoliko se Srbija ne svrsta kao što su se svrstale čak i Švajcarska i Švedska, onda tu ne mora ništa da se desi “mogu samo da nas zaborave”.

“Ili, da citiram Mirka Đorđevića: ‘Mi u Srbiji ne propadamo, mi trulimo, a proces truljenja može da potraje’. U okviru tog procesa truljenja desilo se to da je Vučić s jedne strane, zgazio bilo kakvu opoziciju u Srbiji, a s druge strane, da budemo iskreni – u Srbiji ne postoji politička alternativa. Postoji isključivo na marginama i sa tendencijom da se gurne na još veću marginu. Mi živimo u društvu u kojem preko 80 odsto prijavljenih za izbore negira genocid u Srebrenici, o kakvoj alternativi uopšte možemo da govorimo”, ističe Gruhonjić i dodaje:

“Ovo društvo je natopljeno saučesništvom, i ovdje su nažalost izrasle i izrastaju nove generacije koje ne nose odgovornost za ono što se dešavalo devedesetih godina”.

Istraživanje čisti spin, isporučeno javnosti u momentu kada Vučić trpi pritisak Zapada i mora da se opredijeli i glasa protiv Rusije

Gruhonjić je u emisiji komenatrisao i istraživanje IPSOS-a koje je pokazalo da je, navodno, prvi put više građana Srbije protiv evropskih integracija – čak 44 odsto, dok je 35 odsto za, a ostalih 21 odsto ne zna ili ne želi da se izjasni.

Smatra da je istraživanje čisti spin i kaže da u te podatke ne vjeruje.

“Ono je isporučeno javnosti u trenutku kada Vučić trpi pritisak sa Zapada kada mora da se opredijeli, i kada glasa protiv Rusije bacajući udicu i kupujući u svom šibicarskom stilu vrijeme. I ovo je sad, kao, njegov dodatni argument prije svega za Zapad – ‘evo vi me pritiskate, a vidite šta se dešava’. To mu više neće proći, bez obzira na sve”.

Na opasku da po anketama preko 80 odsto građana Crne Gore želi u EU, ali da je procenat onih koji zaista podržavaju evropske vrijednosti značajno manji, Gruhonjić kaže da ne bi poredio situaciju u Srbiji i Crnoj Gori.

“U Crnoj Gori i te kako ima alternative, građanske opcije i političkih partija koje mogu da vam se sviđaju ili ne sviđaju, ali koje su moćne i najjače u Crnoj Gori, poput DPS-a, i koje su uz sve njihove manjakvosti, apsolutno jasno opredijeljene i za NATOI i za EU i za Zapad. I nemaju nikakav problem da to kažu. U Srbiji je jednostavno to nezamislivo.”

“To (antievropsko) što vi imate danas u CG je uvezeno, nije autentično i spinuje se preko velikog broja medija koji su popularni u dijelu Crne Gore. Govorim o tabloidima i televizijama, tako da su to potpuno drugačije stvari”, zaključuje Gruhonjić.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Simče
26.04.2022-16:55 16:55

Nemoj biti mazohista i nemoj se mučiti u Srbiji u kojoj truliš. Idi lepo u Tiranu, Cetinje, Zagreb, Sarajevo pa živi kao čovek. Glupo je da truli takav talenat i stručnjak kao što si ti.