Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Grošelj: U Vladi Crne Gore nema mjesta za ministre koji negiraju genocid

''Signal koji će slati ako ovaj ministar ostane u Vladi prema EU biće vrlo negativan''

Za ministre koji relativizuju genocid u Srebrenici nema mjesta u vladi Crne Gore, ukoliko ona ima evropsku perspektivu, kaže za TVCG poslanik liberalne grupe “Obnovimo Evropu” u Evropskom Parlamentu Klemen Grošelj. Od Evropske komsije očekuje da pomogne Crnoj Gori u otplati kredita za autoput, kako Kina taj finasijski nedostatak ne bi iskoristila za druge političke ciljeve. Sa Slovenačkim poslanikom razgovarao je nas dopisnik Ivan Mijanović.

“Ne, za njih nema mjesta u Vladi, ako ova vlada ima neko evropsku perspektivu jer signal koji će slati ako ovaj ministar ostane u Vladi prema EU biće vrlo negativan, i to će Crnu Goru izmjestiti u jedan drugi politički kontekst na Zapadnom Balkanu. Ja nadam da Crna Gora neće doći u onaj kontekst u koji su došli njeni sjeverni susjedi”, poručuje poslanik Grošelj, koji je izvjestilac iz sjenke svoje političke grupe za Crnu Goru.

Od Evropske komsije, kako kaže, očekuje da pomogne Crnoj Gori u otplati kredita za autoput.

“Ja ću se angažovati da se Crnoj Gori pomogne na način da ona prevaziđe ovu situaciju koja je nastala zbog kovid krize i mislim da ovdje ima mjesta da se ponudi finansijska pomoć Crnoj Gori da se riješi ovo pitanje, ili barem da ne dođe do finansijskog nedostatka koji bi Kina mogla da iskoristi za druge političke ciljeve”, naglašava slovenački europarlamentarac.

Povodom izmjena tužilačkih zakona, ali i odredaba koje se odnose za državljastvo i prebivaliste, Grošelj poziva na širok društveni konsenzus.

“Svi zakoji u oblasti vladavine prava vrlo su važni za priblizavanje Crne Gore EU i pozvao bih da se učini sve da ne dođe do političlkuih tenzija koje bi bile prerpreka putu Crne Gore ka EU. Pitanje vladavine prava je važno i bilo je istaknuto ne samo sa naše strane, već i drugih političkih grupa i ne bih želio da se stvaraju neke igre koje bi naštetile Crnoj Gori”, poručuje Grošelj.

Povodom navodnog slovenačkog non-papera, Grošelj kaže da je protiv izmjene granica na Zapadnom Balkanu.

“Mislim da je mir na Zapadnom Balkanu u interesu Slovenije i međunarodne zajednice i ograđujem se od toga”, kaže Grošelj.

Slovenački poslanici iz redova grupe Obonovimo Evropu poručuju i da bi kao dio predsjedavanja Savjetom EU, Ljubljana prije svega trebalo da se zalaže za dalji proces integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU i da igra ulogu iskrenog posrednika, umesto da “navija za rješenja koja su štetna po region i samu Sloveniju”.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve