Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Granice sa Z. Balkanom otvoriti od 1. jula

Evropska komsija predložila je zemljama članicama da granice sa zemljama Zapadnog Balkana budu otvorene od 1.jula.

Evropska komsija predložila je zemljama članicama da granice sa zemljama Zapadnog Balkana budu otvorene od 1.jula.

“Predlažemo da se zajedno sa zemljama članicama napravi lista zemalja ciji gradjani mogu putovati u EU, ta lista će biti sve duža i duža, ali se mora postepeno širiti. Komsija predlaže da zemlje Zapadnog Balkana treba da budu na listi već od prvog jula”, kazala je komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Komesarka Johanson ističe da nije moguce imati generalno ukidanje ograničenja sa svim trećim zemljama, i da će otvaranje granica biti postepeno od 1. jula, sa zemljama koje imaju bolju ili istu epidemiološku situaciju kao EU, i to se odnosi na mjere ulaska u Uniju.

Otvaranje granica zavisiće prvenstveno od tri kriterijuma: epidemiološke situacije, mjera zaštite tokom putvanja, kao i od reciprociteta:

“Ukoliko mi u EU otvorimo granice, ocekujemo i da će ta zemlja biti otvorena za putovanje iz naših zemalja u tu državu i to mora da se primjenjuje za sve EU zemlje i Šengen partnere”, kazala je komesarka Johanson.

Ona naglašava da zemljama članicama da odluče kako će upravlajti svoijm grancama i da će komsija posredovati kako bi se postigao kooridnirani pristup.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve