Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

GRAND(E) ROĆEN Brkata politička subverzivna sila

Ovaj majstor političkih mahinacija toliko je duboko ušao u sve pore javnog života Crne Gore, da je mnoge uspio da ubijedi da je njegovo pogubno  djelovanje u stvari usmjereno za dobrobit države. Ta zlokobna i apsurdna zamjena teza, potpomognuta medijskim, finansijskim i političkim spletkarenjem je eksplicitan primjer djelovanja koje je za dalekosežnu posljedicu imalo 30. avgust i pad Crne Gore u ruke diletanata, destruktivaca potpomognutih klerikalnim i bezbjednosno obavještajnim centrima stranih država.

Milan Roćen – gotovo da je nemoguće zamisliti neki bitniji događaj na crnogorskoj političkoj, medijskoj i uopšte društvenoj sceni unazad skoro 20 godina, a da se ovo opskurno lice nije na neki način ugradilo, stvarajući sebi kapital za ucjene, spinove i subverzivno djelovanje.

Sada već skromni čikica, koji se u javnosti pojavi na ponekoj fotografiji koju lično pošalje medijima pod njegovom kontrolom, je zasigurno politički fenomen koji sa svojim famoznim prosjedim brkovima, sebično  čuva zaostavštinu Josifa Visarionoviča Džugašvilija u postsocijalističkoj eri.

Međutim, marakntni gusti brkovi koji su se decenijama presijavali pod udarom bliceva fotoaparata i reflektora kamera, nijesu jedina sličnost ovog, zvanično bivšeg političara i visokog funkcionera Demokratske partije socijaslista sa Staljinom.

Naizgled skromni Roćen puštio je svoje pipke u političkoj, ekonomskoj, medijskoj i kojoj sve ne sferi crnogorskog društva, tako da je subverzivni uticaj ovog čovjeka koji najviše liči na društveno-socijalnu kancerogenu ćeliju, ostao netaknut i nakon promjene vlasti 30. avgusta 2020. godine.

Moskva je samo čekala Roćena…

Karijeru počeo u Moskvi

Treba napomenuti da je uticaj, kako su nam kazali veoma dobro obavješteni izvori, Roćen gradio decenijama.

Sredinom 1990-ih je boravio u Moskvi, gdje je opsluživao Danila Markovića, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora SR Jugoslavije u Ruskoj Federaciji. U Moskvi je izgradio brojne kontakte i veze.

Te veze gradio je i na domaćoj političkoj sceni gdje je važio za najambicioznijeg ”laktaša” i beskrupuloznog manipulatora koji je svoje kontakte koristio da ucjenjuje i manipuliše intelektualno limitiranim kadrom.

Taj kadar je koristio za lične političke potrebe, a stvorio je armiju spavača koji su preživjeli i smjenu vlasti 30. avgusta prošle godine.

Konvertitski kadar

Smjenu vlasti, nažalost po Crnu Goru, preživjeli su njegovi poslušnici, konvertitski kadrovi koje je Roćen godinama  dovodio u ministarstva i razne državne službe.

Nakon izbora 30. avgusta prošle godine nova vladajuća garnitura krenula je u brutalni revanšizam. U izvršnu vlast masovno su gurani kadrova bliski crkvi i paramedijskom sektoru, dok su kadrovi bivšeg režima bili izloženi torturi nezavisno od stručnosti i referenci koje su imali.

Međutim, čistku nove izvršne vlasti preživjeli su ljudi bliski Milanu Roćenu koji su dovođeni ili unaprijeđivani na veoma odgovorne državne funkcije bez obzira što se radi o petorazrednim diletantima.

Kako smo već pisali više puta, ta praksa je bila najviše zastupljena u Ministarstvu vanjskih poslova, a najpoznatiji takozvani svetosavski petorazredni Roćenov kadar  u novoj vladi  je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović koji je zbog svoje ”stručnosti” u diplomatiji u javnosti postao poznat kao ”mali Đokica”.  On važi za jednog od najlojalnijih kadrova političko-diplomatske škole bivšeg ministra Roćena.

Ministar Đorđe Radulović: Tipičan primjerak takozvanog roćenovskog desetorazrednog kadra koji može da ispliva samo u uslovima poptune propasti države koja se desila nakon 30. avgusta 2020. godine

Među diletantskim kadrom ”vječitog funkcionera” Roćena koji je došao na odgovornu državnu funkciju nakon smjene vlasti, izdvaja se pregovaračica sa EU Zorka Kordić, a o ostalim kadrovima po dubini možete čitati na OVOM LINKU.

Grandovac

Osim što je poznat po subverzivnom stilu spletkarenja i manipulaciji intelktualno limitiranim kadrovima podložnim sugestiji, Roćen ima i debele veze u sivoj zoni kontroverznih biznis poduhvata.

Do skoro je važio za jednog od valsnika firme ”BEMAX”, koja je za izuzetno kratko vrijeme u poslovima sa državom izgradila poslovno-finansijsku imperiju. Međutim, već uveliko se priča kako je Roćen isplaćen iz te firme čiji je vaslnički udio prodao za višemilionsku sumu, a prema nezvaničnim informacijama radi se o iznosu između 17 i 20 miliona eura.

Veze Roćena sa kompanijom Bemax postale su poznate široj javnosti nakon što je 2019. godine objavljen snimak razgovora bivšeg ministra sa  jednim od vlasnika kompanije Bemaks, Rankom Ubovićem, i nekadašnjim službenikom ANB-a, Zoranom Lazovićem.

Roćen prilikom razgovora pokušava da bude duhovit i komentariše odsustvo Duška Golubovića, tadašanjeg funkcionera ANB-a. Na kraju razgovora sa Lazovićem mu poručuje da ne bi trebalo da ”za..bavaju” Duška, a pri tom pojašnjava na kog Duška tačno misli (Golubovića), dočim ”dozvoljava” da slobodno mogu ”za..bavati” Duška Markovića.

Svi akteri ovog snimka i osobe koje se pominju u njemu važe za pripadnike takozvanog klana ”Grand”, a Roćen slovi za njihovog političkog pokrovitelja.

”Je*smo majku Srbiji i Crnoj Gori”

Ovo nije bio jedini inkriminišući audio-snimak  razgovora Milana Roćena sa brojnim saradnicima iz oblasti politike i biznisa. Veliku pažnju medija i čitalačke publike izazvao je i čuveni snimak razgovora između Roćena i Vuka Jeremića koji je u trenutku kada je razgovor snimljen bio savjetnik tadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Je*asmo majku Srbiji i Crnoj Gori!

Iz razgovora se zaključuje da je povod za njihovu komunikaciju bila organizacija neke zabave na Svetom Stefanu za 30-ak osoba.

Ovaj razgovor prosto puca od bahatosti i osjećaja svemoći Roćena i Jeremića, a svakako najšokantniji dio snimljene komunikacije je momenat kada  Roćen  kaže: “Jeb..mo majku Srbiji i Crnoj Gori”, na šta se Jeremić smije.

”Javna kuća RTCG” i ”goveda iz Rasove”

Još jedan antologijski  snimak koji treba pomenuti kada je u pitanju karijera brkatog čuvara staljinove zaostavštine, je onaj koji je vođen između Roćena i jednog od vlasnika nekadašnjeg kafea ”Grand” Ranka Ubovića. Roćen se tada osvrnuo na rad medija u Crnoj Gori, koje i te kako voli da kontroliše, sa posebnim akcentom na RTCG.

“To nije javni servis, to je javna kuća”, rekao je Roćen u telefonskom razgovoru koji je najvjerovatnije od početka 2006. godine jer se u njemu pominje njegov povratak iz Moskve u Crnu Goru. On je i za novinare drugih medija govorio sa omalovažavanjem.

“Ta go.na iz Mine ništa ne prenose, ma to su go.na, baš go.na, a televizija, to je najsramnija, to je mrlja na istoriji Crne Gore. U svemu ovome, u ovoj velikoj antičkoj tragediji, to je mrlja na savjesti crnogorskog društva”, Roćenove su riječi, koje se čuju na snimku.

On zatim nastavlja  da kritikuje novinare i medije u telefonskom razgovoru sa Ubovićem, koji slovi za velikog poznavaoca medija sa britikim analitičkim uvidom u političke prilike. O kakvim se intelektualnim gromadama radi može se zaključiti iz nastavka razgovora:

“Tih ovaca. Noćas gledam emisiju gdje je dovela ljude ona Tomaševićka, ona je najnepismenija… Desetoro ljudi, svi bolje pričaju od nje. Koja su to goveda… U Jutarnji program da dovedeš goveda, bistrija su goveda iz moje Rasove nego urednički tim TVCG”, komentariše Roćen.

Ranko Ubović: Konsultant Milana Roćena za pitanja medija, kulture i naučnoistraživačkog rada iz oblasti filozofije, sociologije, antropologije, mađunarodnih odnosa i skladištenja cigareta

On zatim nastavlja: “To je bolesna bagra sakupljena na jednom mjestu. Aaa, kako ću u da im je… majku i da ih rasturim pa neka se nose u 16 pi…. materina. To jedva čekam da negdje dam izjavu o svemu ovome, kako je sve funkcionisalo kao sat, osim Javni servis koji unosi zabunu u sve ovo. To je strašno. To nije javni servis, to je javna kuća. To nije prostitucija, prostitucija je časni posao. To se plaća tamo, to je intelektualno moralna prostitucija”.

Staljinistička škola novinarstva

Razgovor Roćena i Ubovića oko medija ne treba da iznenadi nikoga ko je malo bolje upućen u prilike na domaćoj medijskoj sceni, koju iz sjenke uređuje upravo ovaj bivši ministar i visoki funkcioner DPS-a.

Prema riječima dobro upućenih poznavalaca medijskih prilika u Crnoj Gori, Roćen je obogaljio crnogorsku novinarsku scenu, zatvarajući vrata svim iole talentovanijim novinarima koji su željeli da izađu izvan okvira njegove postsocijalističke, staljinističke škole novinarstva.

Ovaj specifični stil novinarstva koji i dan danas forsira Roćen, nezvanično je poznat kao ”Staljinovo pero”. Vječiti urednik mnogih medija zanat je pekao prvo od 1976. do 1979. godine, nakon diplomiranja, kao novinar nedjeljnika ”Ekonomska politika” u Beogradu. Nakon odlaska iz tog nedjeljnika 1979. godine postaje član osoblja za informativno-propagandni odjel predsjedništva centralnog komiteta Saveza komunista Crne Gore. 1982. godine postao je politički šef kabineta predsednika istog odbora.

Josif Visarionovič Džugašvili – Staljin: Roćenov brat po brkovima

Svoj stil ”Staljinovo pero” Roćen je nametnuo gotovo svim medijima u Crnoj Gori. I dan danas, iako za sebe kaže da je penzioner, važi za čovjeka koji nezvanično uređuje većinu medija u državi i koji redovno okuplja većinu urednika da im saopšti direktive po kojima treba da pišu.

Poznat je po tome što je od 1997. godine bio redovni posjetilac u redakciji “Vijesti”, gdje je, prema svjedočenju novinara, dolazio oko 22 sata, kada se prelamao list i ”nešto brčkao oko naslova i opreme tekstova”. Tada je u ovom listu vladao običaj da  tekstovi  zanoće sa jednim, a osvanu sa posve drugim sadržajem.

Politički pokrovitelj Organizovane tužilačke grupe

Milan Roćen se takođe dovodi u vezu sa subverzivnim elementima u Tužilaštvu, koji čine takozvanu organizovanu tužilačku grupu (OTG). Roćen važi za političkog pokrovitelja OTG, za koju se vezuju brojne priče o korupciji, nepotizmu i zloupotrebi položaja.

Kako samo već pisali, udarna pesnica i izvršitelj prljavih poslova za ovu grupu je rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica inače kuma bivšig šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave  policije Zorana Lazovića.

Odlazeći glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, samoproklamovani Lovćenski Tajnovidac, prorok i epidemiolog: ”Molim ih ponizno kao sto su molili Ćirilo i Metodije, ja se osjecam ka’ intencija bar jednog od njih”, ”Ja nijesam vudu vrač pa da mogu vudu magijom da ometam nekoga pa ni tuzioca Savovica”, ”Zetsko pozorište, kad bi ste čuli mišljenje ko je bio tamo, strani diplomatski hor”, ”Ja sam prilično usmeniji nego pismeniji bez obzira na školu koju sam završio”

Lazović je kum Milivoja Katnića, koji je jedan od najistaknutijih funkcionera OTG. Za Katnića se vezuje takozvana taktika ”fioka” koja se zasniva na čuvanju kompromitujućih podataka  protiv raznih istaknutih ličnosti u fiokama tužilaštva. Ti podaci bi bili vađeni kad OTG procijeni da je za to došlo vrijeme.

Žabljak glavni grad Crne Gore i ”tarzanski” engleski

Posljednji Staljinov brk, kako ga zovu u Crnoj Gori, poznat je i po olakom  davanju obećanja za koja malo ko vjeruje da ih je moguće ostvariti.

Jedno od takvih fantastičkih obećanja, koje više liče na bajku nego na realnost, Roćen je dao na jednoj tribini na Žabljaku u avgustu 2018. godine. On je tada saopštio da sve “češće priča jednu priču” u koju “sve više vjeruje”, a to je da će “Žabljak biti glavni grad Crne Gore”.

Nije jasno da li je i sam Roćen lagao sebe jer je malo ko povjerovao u ove njegove fantazije o izmještanju administrativnog i političkog centara Crne Gore iz Podgorice na Žabljak.

Iako mu davanje validnih obećanja nije jača strana, govorenje engleskog jezika zasigurno jeste, jer taj jezik niko na svijetu ne priča kao Roćen. U to se možete uvjeriti iz priloženog videa kada je bivši šef  diplomatije  govorio o evropskoj budućnosti Crne Gore i ulasku u NATO na engleskom jeziku.

Talenat za destrukciju i subverziju

Jasno je da je Milan Roćen već godinama, ako ne i decenijama, laktanjem, spletkarenjem, spinovanjem, kako medijskim tako i u međuljudskim odnosima, uspio da sebi zacementira status subverzivne sile na političkom, ekonomskom, medijskom i gotovo svim ostalim društvenim planovima.

Ovaj majstor političkih mahinacija toliko je duboko ušao u sve pore javnog života Crne Gore, da je mnoge uspio da ubijedi da je njegovo pogubno  djelovanje ustvari usmjereno za dobrobit države.

Ta zlokobna i apsurdna zamjena teza, potpomognuta medijskim, finansijskim i političkim spletkarenjem je eksplicitan primjer djelovanja koje je za dalekosežnu posljedicu imalo 30. avgust i pad Crne Gore u ruke diletanata, destruktivaca potpomognutih klerikalnim i bezbjednosno obavještajnim centrima stranih država.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

10 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Cijena
02.01.2022-08:45 08:45

Milo je jednom rekao da se nikad ne odriče prijatelja, ko god da su. Porodično vaspitanje. Debelo su ga koštali, na čelu s ovim gore.

Савле
02.01.2022-23:44 23:44
Reply to  Cijena

Мило је инспиратор, свега несојског у Малој. Ови су само мало мање крали од њега. И даље краду квази државу каквом је ЦГ Мило створио. Бемакс је у његовом власништву, за оне који не знају!

gagi
02.01.2022-08:58 08:58

Samo me jedna stvar interesuje: Koja je finta ili nesto drugo da Djukanovic drzi pri sebe ovu parapogan Milana Rocena,lopova,prevaranta i nista cojka,no Milo i ovaj ti “radi o glavi”dali si slijep ili si “pukao totalno”.

natalija
02.01.2022-09:21 09:21

Malo ste o Roćenu napisali u ovom članku. Ima toga na tone i znaće se jednoga dana. Baš bih voljela da vidim da jednom ode do Moskve da posjeti svoje prijatelje.

Rosa
02.01.2022-10:05 10:05

A decenijsko prijateljstvo i poostavljanje Dragana K. Vukcevica na celo CANU je najveca “zasluga” doticnoga

Sergej
02.01.2022-16:36 16:36

A DK….

Bruno
02.01.2022-16:40 16:40

Sad ste nasli da oisete o Rocku. Milo je talenat da nalazi ovakve I slicne.

Савле
02.01.2022-23:41 23:41

Зубато говедо из Расове. Мило је знао с ким се удружује, против народа.

Boka
03.01.2022-19:02 19:02

Prije 13 god vidjeh fotografije, a na njima Rocko sa Brsna, Milo iz Kocana .Rus deputat iz Jeljcinove vlafavine, njegova.zena.Vera Bracni par ima 2 stana u BD. I 1 u H.Novi..Gospoda Vera pokazuje zajdnicke..sa. crnogorcicima. Hvali u:di:e ih do neba.. i jos kaze. Mi smo njima dali 300miliona da se u Brodogradilistu Bijela napravi zavod za remont ruskih podmornica Inace gospoda Vera i njizin muz su bili jedno vrijeme i u Vijetnamu .Sada Vera nema takvo misljenje o njima A ko ce novac vratiti Rusiji? Ovako to ide rece ruski pilot. Pola nama u dzep a pola jima dvojici i… Pročitaj više »

Kami
04.01.2022-09:32 09:32

Tema/lik nije do kraja obradjen (vjerovatno s razlogom).. Izostavljena je “epizoda” sa suprugom u Moskvi, kao i “preseljenje” Genadija S iz Moskve u PG.. Ima toga jos..