Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Građanska inicijativa sa Cetinja: Zgradu bivšeg ruskog poslanstva staviti u funkciju MVP

Skupština Crne Gore 26. saziva, na Četrnaestoj sjednici 26. jula 2017. godine donijela je Zakon o Prijestonici, kojim je pored ostalog predviđeno da se pored Ministarstva kulture na Cetinje presele Ustavni sud, Istorijski institut, Ministarstvo vanjskih poslova, itd.

NVO “Cetinje moj grad” i grupa građana Cetinje uputili su predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, premijeru Dritanu Abazoviću, ministru vanjskih poslova Ranku Krivokapiću inicijativu kojom traže da se zgrada bivšeg ruskog poslanstva stavi u funkciju MVP.

Skupština Crne Gore 26. saziva, na Četrnaestoj sjednici 26. jula 2017. godine donijela je Zakon o Prijestonici, kojim je pored ostalog predviđeno da se pored Ministarstva kulture na Cetinje presele Ustavni sud, Istorijski institut, Ministarstvo vanjskih poslova, itd.

“Podsjećamo vas da je zgrada Ruske ambasade, oštećena u požaru 2012. godine, namjenski renovirana 2017. godine, za potrebe Ministarstva vanjskih poslova, i da je u njenu restauraciju utrošeno  nekoliko miliona eura poreskih obveznika naše države. Uprkos činjenici da je ovo zdanje već pet godina izvan namjenske upotrebe i brige za njegovo održavanje izloženo zubu vremena i propadanju, zbog čega je od 2018. godine bilo više javnih apela da se ovaj reprezentativni kulturno-istorijski spomenik stavi u namijenjenu funkciju, na njih se još uvijek niko od nadležnih organa nije oglasio”, navode potpisnici inicijative.

Neshvatljivo je, ističu, da najodgovornije institucije države ne poštuju Zakon o Prijestonici, za koji postoji nesumnjivi javni interes Cetinja i Crne Gore.

“Cetinje je u državnom, simboličkom i kulturnom pogledu, u temelju našeg identiteta i samog smisla postojanja Crne Gore, što je poseban razlog za našu zabrinutost. Sigurni smo da bi povratak Ministarstva vanjskih poslova na mjesto gdje je utemeljena moderna crnogorska diplomatija pozitivno uticao na opšti razvoj grada, kao i da bi to dalo podsticaj nekim državama koje su imale svoje ambasade na Cetinju početkom 20. vijeka,  da vrate svoja diplomatska predstavništva u grad pod Lovćenom”, poručuju potpisnici inicijative.

Podsjećaju da je Cetinje u vidljivom procesu ekonomske, kulturne i demografske regresije i propadanja, o čemu svjedoče sljedeće činjenice: ukupno stanovništvo opštine Cetinje  se u periodu od zadnjih deset  godina smanjilo za oko 10 odsto; broj zaposlenih danas (oko 3.400)  je manji od broja penzionera (oko 4.200); broj nezaposlenih je preko 1.200; mladi kadrovi masovno odlaze; broj lica koja primaju materijalno obezbjeđenje porodice je oko 600; u Njegoševoj ulici je veliki broj stambenih objekata “prazan”; prvi hotel u Crnoj Gori iz 1864. godine “Lokanda”, simbol građanske Crne Gore, ni nakon 43 godine od rušenja nije obnovljen;  itd.

“Mi dolje potpisani, zahtijevamo, da u skladu sa Zakonom o Prijestonici, u najkraćem roku pokrenete postupak vraćanja Ministarstva vanjskih poslova na Cetinje”, navode.

Potpisnici inicijative:

Vesko Pejović, izvršni direktor NVO ”Cetinje moj grad”, Milorad Popović, književnik, prof. dr Mladen Ulićević, mr Ljiljana Simović, Marko Špadijer, publicista, prof. dr Saša Čilikov, prof. dr Jasna Tatar Anđelić, doc. dr Deja Piletić, Božidar Ivanović, velemajstor, prof. dr Zoran Rašović, akademik, prof. dr Filip Turčinović, prof. dr Đorđije Đoko Kovačević, Nikola Radunović dr. elektrotehnike, dr Dragan Hajduković, fizičar, mr. arh Ana Mrvaljević Zogović, Ivo Đukanović, preduzetnik (SAD), dr Boban Batrićević, profesor istorije, prof. dr Adnan Čirgić, dr Milan Marković, Luka Lagator, dipl. ekonomista, slikar i karikaturista, Novak Adžić, pravnik i istoričar, mr Borislav Cimeša, mr Zoran Vulević, Rajko Radulović, reditelj, Maja Dragićević Roganović, dipl. etnolog-antropolog, Sreten Zeković, filozof – profesor u penziji, Saša Tomanović, dipl. pravnik, Anđe Kapičić, istoričarka umjetnosti, Tatjana Jović, dipl. etnolog, Momčilo Zeković, književnik i muzički stvaralac, Mijo Adžić, akademski scenograf i slikar, Zoran B. Martinović, dipl. ing. maš, mr Snježana Vojvodić, Vladimir Duco Vujović, dipl. ing, Rade Stanišić, advokat, Nebojša Vujović, dipl. ing. građ, Dragan Popović, dipl. ing. maš, dr Tihomir Jović, Zoran Vujović, glumac, Ljubomir Radanović, menadžer i fudbalski trener, mr Jovan Bošković, arhitekta, Milica Mušić, asistentkinja na UCG, Isidora Kovačević, profesorica književnosti, Sreten Vujović, profesor književnosti, Stefan Todorović, asistent na UCG, Slađana Vujanović, producentkinja, Jovan Pejović, spec. drum. saobraćaja, Jugoslav Belada, IT ing i profesionalni fotograf, Ana Vučković, glumica, Branislav Kaluđerović, preduzetnik, Vojo Pejaković, preduzetnik, Dragan Vukadinović, preduzetnik, Giga Vujović, ekonomista, Radivoje Vujović, predsjednik područne jedinice Fonda PIO CG na Cetinju, Božidar Proročić, publicista, Vladimir Borozan, kustos, Zoran Stanojević, književnik, Aleksandar Saša Zeković, aktivista za ljudska prava, Branko Borilović, publicista, Mašan Vrbica, profesionalni košarkaš.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve