Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Građanska inicijativa 21. maj: Verbalni sukobi Spajića i Damjanovića slikovito govore o stanju državnog budžeta

Prema njihovim riječima, populistička politika 42. i 43. vlade proizvela je fiskalnu nesigurnost, neodrživu javnu potrošnju, izbjegavanje budžetskih obaveza i redukciju kapitalnih investicija

Aktuelna ekonomska i poreska politika i stanje javnih finansija jasno ukazuju na krupne probleme i rizike u kojima se država nalazi, ocijenili su iz Ekonomskog tima Građanske inicijative 21. maj.

Prema njihovim riječima, populistička politika 42. i 43. vlade proizvela je fiskalnu nesigurnost, neodrživu javnu potrošnju, izbjegavanje budžetskih obaveza i redukciju kapitalnih investicija.

„U međuvremenu crnogorski poslovni ambijent je izgubio na konkurentnosti i istovremeno je pogoršano poslovanje u realnom sektoru. Čak i profitabilni program poput ekonomskog državljanstva, koji zbog negativnog stava Brisela nije nastavljen, nerazumno i štetno je usporen umjesto da se legalno podnesene prijave brzo rješavaju“, kazali su iz GI 21. maj.

Primjera radi, navode oni, za četiri godine trajanja ovogprograma, od 1.112 aplikacija obrađeno je svega oko 300, dok nadležni organi oko 800 aplikacija nijesu do kraja riješili.

„Pritom, oko 150 aplikacija je prošlo preliminarnu fazu dok je oko 650 aplikacija u zastoju. Time se ovaj program dodatno obesmišljava iako se na garantnim računima trenutno nalazi oko 300 miliona eura, što najbolje govori o finansijskim potencijalima i izdašnosti ovog programa koji je zamišljen kao razvojna podrška turizmu, poljoprivredi i prerađivačkoj industriji“, istakli su iz GI 21. maj.

S druge strane, dodaju oni, o stanju državnog budžeta slikovito govore i verbalni sukobi između Spajića i Damjanovića.

„Prvi sada spočitava drugome da Crna Gora ide u bankrot, dok drugi kaže prvome da je upropastio javni zdravstveni fond i stvorio budžetske probleme. A suština je u tome da su obje vlade kao i njeni populistički i neodgovorni ministri destimulisali biznis, kreirali neodržive zarade, nerealno podstakli javnu potrošnju i time osnažili inflatornu spiralu, pri čemu su u kratkom periodu ugrozili državnu kasu i kreditni rejting Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju Ekonomskog tima GI 21. maj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve