Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Građanska inicijativa 21. maj: Spajić i Milatović kreirali politiku koja Crnu Goru gura u bankrot

Programom ''Evropa sad'' je uništen zdravstveni fond, destimulisana je i poreski opterećena poslovna zajednica, podstaknuta je unutrašnja inflacija i istovremeno je pokrenuta spirala administrativnog i nerealnog uvećanja zarada i drugih javnih izdataka, kazali su iz Građanske inicijative 21. maj

Građanska inicijativa “21.maj” od dolaska na vlast populističke parlamentarne većine upozorava javnost na njenu neuku i razarajuću makro-ekonomsku i poresku politiku.

Podsjećaju da je odmah, uz dobro plaćenu i nekompetentnu asistenciju beogradskih ekonomista, osmišljen štetočinski ekonomski program čiji je zakulisni cilj bio formiranje partije farsičnog naziva “Evropa sad”.

“Ovim programom je uništen zdravstveni fond, destimulisana je i poreski opterećena poslovna zajednica, podstaknuta je unutrašnja inflacija i istovremeno je pokrenuta spirala administrativnog i nerealnog uvećanja zarada i drugih javnih izdataka”, kazali su iz Građanske inicijative 21. maj.

Time su, ocjenjuju, Spajić i Milatović kreirali ekonomsku politiku koja sa svakim narednim danom Crnu Goru gura u zaduživanje, iscrpljivanje privrede i bankrot.

“Istovremeno, njihovi nastavljači u liku uzurpatorskog Abazovićevog kabineta samo su dinamizirali ono što je već bilo naopako postavljeno. Zato će do kraja marta sve legalne i profitabilne kompanije morati da jednokratno plate porez na dobit po stopi od 15 odsto što je uvećanje za 70 odsto u odnosu na raniju poresku stopu, pri čemu isto važi i za porez po odbitku na dividende i udjele u dobiti. Time je oporezivanje kompanijske i vlasničke dobiti zajedno poraslo sa 18 na 30 odsto”, navode u saopštenju.

Pritom, te stope su, dodaju, podignute sa 9 na 15 odsto, dok je povlastica za jednokratno plaćanje poreza kao i opcija višekratne isplate poreza ukinuta, a pritom je sve urađeno i da bi Crna Gora izgubila fiskalnu konkurentnost u odnosu na Srbiju gdje se od ranije primjenjuje stopa od 15 odsto.

“Dodatno, javnost treba da zna da se brojne budžetske obaveze ne isplaćuju, što je prethodno radio Spajić a onda nastavile Dritanove “poreske i legalističke vlasti” tako da se u ovom trenutku npr. samo na povraćaj PDVa čeka više od godinu dana iako je zakonski rok 60 dana”, kazali su iz GI “21. maj”.

Zkljućju da se, zakonit biznis sve manje isplati, zaposleni u privatnom sektoru se mogu nadati sniženju zarada i otkazima, zaposleni u pretrpanom i nesposobnom javnom sektoru mogu jos nedugo da primaju nerealne zarade, dok je državi stavljena dužnička omča oko vrata a neznavena parlamentarna većina zajedno sa prozaičnom “Evropom sad” samo neka nastavi da obmanjuje i podvaljuje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve