Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Gotov je!

Nervozu, psovanje, suze i ispade Vučić je sinoć zamijenio apatijom. Odavao je utisak čovjeka koji je paralisan poražavajućim strahom zbog toga što će konačno morati da izađe iz mraka kalkulacija, laži i demagogije i prizna srpskoj javnosti da je Kosovo izgubljeno i da je pitanje dana kad će to dobiti i pismeni epilog

Piše: Balša Knežević

Srpski autokrata Aleksandar Vučić, godinama sebe nastoji da predstavi kao modernog Cara Lazara, ili u najmanju ruku Miloša Obilića, koji sa srBskim barjakom u ruci, oralnom patetikom i demagogijom umjesto mača, nastoji da odbrani interese srBstva. U epicentru te patetične epske priče prožete svetosavskim mazohizmom je naravno Kosovo – sveta srBska zemlja na kojoj, ironično, gotovo i da nema više Srba…

Kada u okviru takve unaprijed pripremljene scenografije postavimo Aleksandra Vučića, onda sinoćnji melanholični izliv samosažaljenja nad sopstvenom sudbinom, mora biti prihvaćeni kao logičan i nužan ishod autodestruktivne klero-nacionalističke političke matrice zvaničnog Beograda.

Na konferenciji za medije povodom francusko-njemačkog sporazuma koji je ponuđen Beogradu za rješavanje pitanja Kosova, uobičajeno melanholično preseravanje na ivici plača tako karakteristično za srpskog autokratu, poprimilo je novu dimenziju odvratnosti.

Nervozu, psovanje, suze i ispade Vučić je sinoć zamijenio apatijom. Odavao je utisak čovjeka koji je paralisan poražavajućim strahom zbog toga što će konačno morati da izađe iz mraka kalkulacija, laži i demagogije i prizna srpskoj javnosti da je Kosovo izgubljeno i da je pitanje dana kad će to dobiti i pismeni epilog.

Priznao Kosovo

Moderni Miloš Obilić upisao još jedan poraz na Kosovu za Srbiju nakon 1389.

U obraćanju građanima koje je najviše podsjećalo na patetični nekrolog samome sebi, Vučić je faktički priznao nezavisnost Kosova, ili je makar nedvosmisleno najavio da će Srbija morati da prizna Kosovo samo je pitanje vremena kad. A što se vremena tiče, više se ne radi o godinama ili mjesecima, već sedmicama koje se broje do konačnog procesa pristupanja Kosova Savjetu Evrope, UN i na kraju NATO-u.

„Svi smo vidjeli prvu verziju francusko-nemačkog plana, ali se plašim da niko nije želeo da govori o kontekstu i onom sa čime se Srbija suočava“, kazao je sinoć Vučić rezigniranim tonom čovjeka koji se pomirio sa neizbježnom sudbinom.

“U samom planu nema eksplicitnog priznanja samostalnosti Kosova, iako su prikrili činjenicu da postoji implicite obaveza da se ne protivimo ulasku Kosova u UN. Oni su to svi prihvatili i time je taj plan postao de facto, nije formalno, ali de facto novi pregovarački okvir za pregovaranje. Da ljudi u Srbiji razumiju, nama nema napretka ukoliko po tom pitanju ne sarađujemo. Mi ne možemo da sprečimo ulazak Kosova u SE, niti u NATO”, priznao je sinoć Vučić ne ostavljajući ni trunku prostora za sumnju da će Srbija uskoro i zvanično morati da prizna Kosovo.

Njegova konstatacija da ”Srbiju niko ništa nije pitao ili konsultovao u pogledu formiranja francusko-njemačkog plana”, potpuno je nebitna.

Između strijeljanja i vješanja

Ono što je srpski autokrata sa patološkim hegemonističkim nastojanjima kazao sinoć nije začudilo nikoga ko je pratio razvoj političkih odnosa na relaciji Srbija – Kosovo.

Olaf Šolc i Emanuel Makron: I Evropa zna da stisne, samo kad mora…

Portal Aktueno pisao je više puta u proteklih pola godine da je ovakav ishod neminovnost, kao i da je samo pitanje vremena kada će sjeđenje na dvije ili čak tri stolice između Brisela, Vašingtona i Moskve, Vučiću doći na naplatu sa kamatom.

Diplomatski izvori Portala Aktuelno, dobro upućeni u trenutnu situaciju u Beogradu, ističu da je Vučić ”došao do kraja” i da je pred njim izbor između ”političkog strijeljanja ili političkog vješanja”.

”Vučić je po prvi put priznao ono što svi bolje upućeni politički i diplomatski krugovi znaju – da je priznanje Kosova od strane Srbije gotova stvar. Osim toga on je sada suočen sa, po njega, katastrofalnim izborom – između, figurativno rečeno, političkog srijeljanja i vješanja. Sa jedne strane nalazi se strijeljački vod EU, koji će da reaguje ako ubrzo ne prizna Kosovo, a sa druge strane je neizbježna ruska politička omča”, kazali su naši izvori.

Srpski autokrata je i sam to sinoć priznao.

”U drugoj rečenici koja mi je saopštena rečeno je – morate da prihvatite ovaj plan, a ako ga ne prihvatite suočićete se sa prekidom procesa EU integracija, sa obustavljanjem i prestankom investicija”, kazao je Vučić sinoć objašnjavajući zaprepašćenoj srpskoj javnosti kakve posljedice od Evropske unije može da očekuje Srbija ako ubrzo ne prihvati francusko-njemački plan i neprestane da sabotira pristupanje Kosova međunarodnim institucijama.

Kremaljska omča

Sa druge strane, kada prihvati francusko-njemački sporazum čeka ga kazna u vidu ”ruske čizme” koja će nemilosrdno da ga gazi do njegovog konačnog političkog kraha.

De si ti Aco bre? Imam za tebe jednu masnu omču…

Ako uzmemo u obzir da je oko 80 odsto javnog mnjenja Srbije tvrdo na ruskoj strani, jasno je da će Vučić kad uskoro zvanično pristane na sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom, doći u situaciju da bude neprijatelj broj jedan za Rusiju i biće proglašen za izdajnika nacionalnih interesa.

Kremlj se izričito protivi normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Jer kad do normalizacije dođe, put Kosova u NATO je otvoren i ta država će postati nova članica NATO-a što će potpuno srušiti rusku strategiju na Balkanu. To je Vučić indirektno sinoć i priznao govoreći o neizbježnom ulasku Kosova u međunarodne institucije, uključujući i NATO.

Osim toga, nakon priznanja Kosova, Vučić postaje neprijatelj ”duboke države” velikosrpskog kleronacionalizma koju sačinjavaju crkveni, bezbjednosno-obavještajni, vojni, policijski i intelektualni krugovi. Ta zlokobna velikosrpska klika, neraskidivo povezana sa određenim krugovima u Kremlju, sačuvala je svoj uticaj još od 90-ih i bez obzira ko je na vlasti mora da poštuje njihovu hegemonističku matricu. Srpski autokrata preko lidera takozvane SPC Porfrija Perića, za sad drži crkvu pod kontrolom, što nikako ne bi bio slučaj da je živ Amfilohije Radović, koji bi, nakon sinoćnjeg obraćanja Vučića, sigurno već pozvao narod da u Knez Mihailovoj organizuju litije za odbranu ”svete srpske zemlje Kosova”.

Vučiću čuvja se, prokleće te Đedo iz pakla

Kad se sve ovo uzme u obzir, nije ni čudo što je i psihotični Vučić izgubio kompas i srlja u klasičnu velikosrpsku destrukciju, koja će nanijeti veliku štetu čitavam regionu. Ali najveću cijenu će kao i 90-ih platiti Srbija.

Region će odahnuti

Srpski autokrata Vučić, kako smo više puta pisali, našao se u bezizlaznoj situaciji, što je u sinoćnjem apatičnom obraćanju na ivici suza i priznao. Njegove trule kalkulacije između Moskve, Vašingtona i Brisela, hegemonističke tendencije u regionu kojima je htio da kompenzuje priznanje Kosova, kao i saradnja sa korumpiranim zapadnim diplomatama, došle su na naplatu.

Vučić sve više postaje svjestan da mu je namjenjena sudbina Slobodana Miloševića i da je jedina stvar zbog koje je Zapad tolerisao njegove hegemonističke brljotine u regionu – da bi od njega iznudili priznanje Kosova.

Ukoliko to ne ispuni završiće kao Milošević i on to zna. A ako, odnosno kada i zvanično prizna Kosovo, čeka ga možda i gora sudbina koja podrazumijeva odmazdu Moskve, ekstremnih djelova SPC i srpskih nacionalista koji su pod kontrolom Kremlja. U svakom slučaju srpski autokrata je gotov!

Veoma pozitivna okolnost koja će nastupiti iz ovakvog razvoja događaja je što će Region – pogotovo Crna Gora i Bosna i Hercegoviina, moći da odahnu na neko vrijeme. Jer kad se neko nalazi između EU strjeljačkog voda i moskovske omče, onda će mu hegemonistička nastojanja u Regionu biti zadnja rupa na svirali.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

32 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
ZAGA
24.01.2023-12:04 12:04

Miloš Obilić sa mačem a Predsednik Srbije sa Kišobranom!

Merlin
24.01.2023-12:28 12:28
Reply to  ZAGA

Predsednik jača našu Srpsku vojsku, ekonomiju i diplomatiju, a to je ono što vas plaši pa 24h pišete samo o njemu, natovske zunzare…

Mirko
24.01.2023-14:08 14:08
Reply to  Merlin

I sto ce ta vojska srpska, da se suprostavi NATO-u, e bijednice, koliko si glup i malouman!

Merlin
24.01.2023-12:52 12:52
Reply to  ZAGA

Vi nemate ni kišobran dok Srbija ima moderno oružje, Pancire, Ognjeve, Miloše, Nore, Migove, a uskoro stiže i isporuka iz Kine…

Micko
24.01.2023-13:39 13:39
Reply to  Merlin

I što ce im sve to, ništa kao i u vrijeme Milosevica, Nato ih je porazio, Bože te sačuvaj srpskog junaštva je govorio moj Đede i stari Crnogorci, pośeti se Merline kako se Njegoš ironično izrazava o srpskom junaštvu, Ah te vesele Srbadije i dalje …….. kad dodjoše Turci svi u jaram!

Evidence
24.01.2023-14:57 14:57
Reply to  Merlin

Boj ne bije svijetlo oružje, …

RIR
24.01.2023-12:04 12:04

…nevidio se ništa roba -sad kad je izgubio Kosovo sad ce da “navali”na Crnu Goru –
NECE MU USPJETI !/ i pored toliko izdajnika/smece , nacionalisticko !

Merlin
24.01.2023-12:29 12:29
Reply to  RIR

Kosovo je okupirano od strane NATO pakta, protektorat isto kao i BiH i Crna Gora koja se ništa ne pita …

Micko
24.01.2023-12:51 12:51
Reply to  Merlin

Merline, Kosovo je nezavisna država u koju Porfirije Perica pedofil crkve Srbije ni Vičoc ne mogu uci, ja sam siguran Merline da si ti na portalu plaćen od popova crkve Srbije a oni te vjerovatno i buše u zadnjicu!

Uros
24.01.2023-17:17 17:17
Reply to  Micko

Micko jadan sto cinis od sebe. Ponovo ce te majka usisati. Postoji Rezolucija 1244 UN koju su tvoji idoli sa zapada potpisali. Ali, oni drze do rijeci i potpisa. Kada ti i takvi pricate o Kosovu morate da ustanete.

cikoticka.
25.01.2023-01:52 01:52
Reply to  Uros

ocisti se sa tim posle dobrog …..posto nemas toalet papira

Gusinje
25.01.2023-14:07 14:07
Reply to  Merlin

Srbija se pita mnogo-sluge bijednih Rusa,zivite u Lazima,procitaj Sto Dobrica Cosic kazao o vama a posrbice su posebna prica,Izdajnik svoga roda je dno dna od covjeka

Merlin
24.01.2023-12:27 12:27

Oh da, samo se ti nadaj da je gotov ! :) Gotovi ste vi milogorci nakon popisa i novih izbora, Balša Srbine školovan u Beogradu …

Antiposrbica
24.01.2023-12:28 12:28

Odgledao sinoć 10-ak minuta, čovjek je u teškoj depri. Neke indiskrecije govore da depresiju liječi crvenim vinom i obdarenim trandžama. Ako su mu pravi prijatelji, za df-ovce nema druge nego da pošalju sanduk Vladike i da se Dajku ili već nekom dobrovoljcu nabači perika i da se ovaj žrtvuje za svesrpskog jadolidera.

KIZAMI
24.01.2023-16:46 16:46
Reply to  Antiposrbica

Depresija se najbolje leci sizofrenijom.

Homolje
24.01.2023-12:35 12:35

Dogodine u Žagubici.

Merlin
24.01.2023-12:55 12:55
Reply to  Homolje

Dogodine, nakon popisa ste manjina i statistička greška. :)

Vinuška
24.01.2023-22:21 22:21
Reply to  Merlin

Sanjaš li popis Merlinka? Mijenjaš li lencune ujutro kad ih ispišaš?

cikoticka.
25.01.2023-01:55 01:55
Reply to  Vinuška

zavisi sa kim je noc proveo, sa popom ako je sigurno mijenja, sam moe jos jednu noc

Uros
24.01.2023-12:41 12:41

Normalno da je covjek mnogo zabrinut. Da je Milo na njegovom mjestu potpisao bi sve samo da ostane na vlasti.

Merlin
24.01.2023-12:56 12:56
Reply to  Uros

Milo je 99. bio nato lokator, izdao Srpstvo, pravoslavlje, pretke, sve je izdao …

Uros
24.01.2023-15:57 15:57
Reply to  Merlin

Po funkciji je bio clan Vrhovnog savjeta odbrane SRJ i tako isao na njihove sjednice. Onda odatle trk u NATO da prenese sta se pricalo na sjednicama. Ako to nije veleizdaja onda ne znam sta je.To je taj poznati “patrijotizam”. Izdao je Milo sve zarad vlasti, pa i Crnu Goru.

Damjanovic
24.01.2023-12:48 12:48

Merline posrbicino pedofila,.baš cemo da vidimo taj popis, i onda ćeš da ucutis, ovo je država koju su.stvorili i za nju se vjekovima borili Crnogorci, pogledaj kartu iz doba Osmanlija, jedina tačka slike Bosna Crna Gora, pročitaj sto Kaze Puškin , Bajron, Tenisom o borbi i junaštvu Crnogoraca, ne prepoznaju nikakve Srbe, inače Posrbica nikakvih Milogoraca u CG nema samo Crnogorci i onda ktrinirani Crnogorci zvani Posrbica, je li ti i sv Petra smatram Milogorcem kad u Poslanicama poziva O Crnogorci ne Budite tudje metle! Je li i Njegova smatraše Milogorcem kad se kod prodaje manastira Stanjevici Austrijancima potpisuje ”… Pročitaj više »

Merlin
24.01.2023-13:14 13:14
Reply to  Damjanovic

Pogledaj junače oko sebe i videćeš da ti je Turski vojni brod u luci Bar, da te Turska predstavlja u preko 30 zemalja sveta, da ti je Turčin izmislio nova slova i da ti Turci vode državu. :) Tu tvoju istoriju i busanje u prsa možeš mačku o rep da staviš….

Damjanovic
24.01.2023-13:35 13:35
Reply to  Merlin

Posrbico, znas li ti ako možeš shvatiti da ta slova nijesu nova jer su stari Crnogorci i svi mi koristili u svakodnevnom izgovoru i Śever, i Śekira, i Śutra, Śedi, i iźesti , samo se sad mogu i napisati, stvarno si očito debil, a sto se tice Turske zar tvoji Srbi nijesu najveći prijatelji sa Turskim, sto je i normalno jer su ti Turci vladali Srbijom od 1459 do 1878 i uveli trobojku 1835, a Turski i svi ostali Nato brodovi su dobrodošli, kao garant odnasrtaja velikosrpskog i ruskog uticaja i agresije!

Sasa PG
24.01.2023-16:19 16:19
Reply to  Merlin

dje si merline potomce setaca opanaka, sto ne prosetas malo do Stambola da pronadjes pradjeda, bolje nego sto kuckas po tastaturi .

Balsa
25.01.2023-05:09 05:09
Reply to  Merlin

Pa i ti MERLINE treba da si ponosan na Tursku. U tebi ima i njihove krvi. Nisu dzabe vladali 500 godina na Balkanu. Sto ce reci, i ti si njihov potomak;

ILARION
24.01.2023-14:15 14:15

Merilin je, greote, pukao kao i njegov predsednik. Meriline, bravu neznaveni.

Zi Đin
24.01.2023-14:43 14:43

Merline, Srbine radi tvojega iskazanog patriotizma, a u duhu našeg “čeličnog prijateljstva”nudimo ti posa u struku. Znanje kineskog nije opreše, pijuk i lopata su spremne, zlato spremno samo nam fali munkaša.

Zi Đin
24.01.2023-14:43 14:43

Merline, Srbine radi tvojega iskazanog patriotizma, a u duhu našeg “čeličnog prijateljstva”nudimo ti posa u struku. Znanje kineskog nije opreše, pijuk i lopata su spremne, zlato spremno samo nam fali munkaša.

Damjanovic
24.01.2023-15:55 15:55

Evo Merline postavio ti opet pitanja, ali ti kad treba konkretno odgovoriti, pobjegnes!

Lea
24.01.2023-23:23 23:23

Samo glumi, ne dajte se zavarati , nece region jos odahnuti, dobra predstava.