Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Gošović: Vrijeme će pokazati šta je bio stvarni cilj Nuhodžića

Svaki birač upisan u birački spisak, na izborima koji će se održati 30.08.2020. godine, moći će ostvariti svoje biračko pravo i sa ličnom kartom ili pasošem čiji je rok važenja istekao, kazao je  član Predsjedništva Demokrata Neven Gošović

Svaki birač upisan u birački spisak, na izborima koji će se održati 30.08.2020. godine, moći će ostvariti svoje biračko pravo i sa ličnom kartom ili pasošem čiji je rok važenja istekao, kazao je  član Predsjedništva Demokrata Neven Gošović.

Neven Gošović

“Na zahtjev Demokrata to su zvanično potvrdili i nadležni organi Državna izborna komisija i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Datim Mišljenjem Državna izborna komisija konstatovala je da će na predstojećim izborima u Crnoj Gori, biračima kojima je istekao rok važenja ličnih dokumenta biti omogućeno biračko pravo, budući da je suština korišćenja ličnog dokumenta na biračkom mjestu utvrđivanje identiteta birača i sprovođenje elektronske identifikacije birača.

Pismom od 14.08.2020. godine ministar Mevludin Nuhodžić saopštio je da će u uređaju za elektronsku identifikaciju birača, za svako biračko mjesto biti sadržani zadnja fotografija birača iz registra ličnih karata ili pasoša, kao i mašinski čitljiv zapis, bez obzira na to da li je istekao rok važenja lične karte ili pasoša”, kazao je on.

Kako je naveo, jasno je da će birači, na biračkom mjestu svoj identitet moći dokazati i biračko pravo ostvariti i na osnovu lične karte ili pasoša kojima je istekao rok važenja, i da im, prema njegovim riječima, niko zbog te okolnosti njihovo navedeno ustavno pravo ne može, niti smije uskratiti.

“Ostaje nejasno zbog čega su predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i ministar lično, počev od 01.08.2020. godine, u više navrata pozivali građane Crne Gore, njih oko 50.000, kojima je istekao rok važenja ličnih identifikacionih dokumenata, da u što kraćem roku, predaju zahtjev za njihovu zamjenu vezujući te aktivnosti za 30.08.2020. godine kao dan održavanja predstojećih izbora.

Ministar je dužan javnosti dati objašnjenje zbog čega je pozivao građane da u mjesecu avgustu, mjesecu godišnjih odmora, u postojećim uslovima proglašene epidemije koronavirusa (COVID-19), čekaju satima u redovima, da bi do 30.08.2020. godine zamijenili svoje lične karte, iako je znao da birač, svoje biračko pravo, kao što je bio slučaj i uvijek do sada, može ostvariti sa ličnom kartom ili pasošem čiji je rok važenja istekao.

Zašto, sada saopšteni stav Ministarstva da će identifikacija birača i ostvarivanje biračkog prava na dan izbora biti omogućeno biračima koji posjeduju ličnu kartu čiji je rok važenja istekao, građanima i ukupnoj javnosti nije saopšten 01.08.2020. godine, kada je i upućen poziv biračima da u što kraćem roku zamijene svoje lične karte”, kazao je on.

Kako je naveo, niko nema pravo, pa ni ministar Nuhodžić da stvara neizvjesnost u pogledu uslova za ostvarivanje biračkog prava, i biračima nameće, kako je kazao, po njih nepostojeću obavezu da svoja lična dokumenta kojima je istekao rok važenja moraju zamijeniti do dana održavanja izbora.

“Vrijeme će zasigurno pokazati što je bio stvarni cilj navedenog poziva građanima od strane ministra Nuhodžića”, rekao je Gošović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve