Srijeda, 17 Aprila, 2024
Rubrika:

Gošović: Upravni sud hitno odluči po tužbama Demokrata

On napominje kako je na Upravnom sudu da cijeni zakonitost osporenih odluka, koje je u julu 2019. godine donijela grupa odbornika DPS-a, SD-a, HGI-a i LP-a, kojima je potrebnu odborničku većinu – 17 glas, obezbjeđivala prebjegla odbornica SDP-a, partije koja je do tada vršila koalicinu vlast u opštini Kotor

Član Predsjednitva Demokratske Crne Gore Neven Gošović, obratio se otvorenim pismom predsjednici Upravnog suda, Branki Lakočević, u vezi sa formiranim predmetima koji se kod ovog suda vode po podnesenim tužbama Dragice Perović, Vladimira Jokića i Kluba odbornika Demokratske Crne Gore u Skupštini opštine Kotor, sa zahtijevom da Upravni sud,  kako Gošović navodi, u cilju poštovanja principa zakonitosti, zaštite javnog interesa i slobode i prava građana Kotora, odluke u ovim predmetima donese u hitnom postupku i u kratkom roku.

Neven Gošović

“Imajući u vidu značaj pitanja koji su predmet navedenih upravnih sporova, očekujemo da nas bez odlaganja obavijestite u kom vremenskom periodu se može očekivati donošenje odluka Upravnog suda u predmetima”, navodi Gošović.

On napominje kako je na Upravnom sudu da cijeni zakonitost osporenih odluka, koje je u julu 2019. godine donijela grupa odbornika DPS-a, SD-a, HGI-a i LP-a, kojima je potrebnu odborničku većinu – 17 glas, obezbjeđivala prebjegla odbornica SDP-a, partije koja je do tada vršila koalicinu vlast u opštini Kotor.

“Povod našeg obraćanja Vama jesu veoma negativne posljedice koje su donesene osporene odluke imale na funkcionisanje lokalne samouprave u Kotoru i na ostvarivanje sloboda i prava građana. Osporenim odlukama, suprotno izbornoj volji građana Kotora, izvršeno je preuzimanje skupštinske i izvršne vlasti u opštini Kotor. U ekspresno sprovedenom postupku, bezobzirnim kršenjem normi Zakona o lokalnoj samoupravi i propisa opštine Kotor, novoformirana odbornička većina, osporenim odlukama: razriješila je Dragicu Perović funkcije predsjednice Skupštine opštine Kotor prije isteka mandata i, takođe, prije isteka mandata po drugi put razriješila Vladimira Jokića funkcije predsjednika Opštine Kotor i na te funkcije imenovala predstavnike DPS-a”, ističe Gošović u pismu upućenom predsjednici Upravnog suda.

On dodaje da samo Upravni sud, efikasnim postupanjima u ovim predmetima, može zaštititi princip zakonitosti i građanima poslati poruku da, kako tvrdi,  nezakonito postupanje i zloupotreba ovlašćenja ne mogu predstavljati osnov za preuzimanje vlasti političkom korupcijom, suprotno izbornoj volji građana.

“Karakter – pravna priroda osporenih odluka i posljedice njihove primjene su takvi da zahtijevaju hitno postupanje. Svako drugačije postupanje tog Suda, koje bi za posljedicu imalo odugovlačenje postupka, otežalo bi pristup pravdi i imalo za posljedicu dalje donošenje elementarno nezakonitih odluka i drugih akata od strane organa opštine Kotor, a u vezi sa radnjama koje preduzimaju u nezakonitoj proceduri izabrani predsjednik Skupštine opštine i predsjednik Opštine Kotor”, smatra član Predsjedništva Demokrata.

Zbog svega navedenog, Gošović kaže da Demokratska Crna Gora, kao dosadašnji konstituent vlasti u opštini Kotor, očekuje i zahtijeva da Upravni sud, štiteći načelo zakonitosti, saglasno članu 28 stav 2 i članu 29 Zakona o upravnom sporu, u kratkom roku, odredi datum održavanja usmene rasprave u predmetu  od 9.jula 2019. godine i odluke u ovom i svim ostalim predmetima, prema redosljedu njihovog prispjeća Sudu, donese u hitnom postupku i što je u moguće kraćem roku.

Da podsjetimo, Demokrate smatraju da je njihov funkcioner Vladimir Jokić nezakonito smijenjen sa mjesta predsjednika opštine Kotor, te su zbog toga podnijele tužbu Upravnom sudu kako bi ta odluka bila poništena.

Nova skupštinaska većina u Kotoru smijenila je Jokića u julu, a na njegovo mjesto izabran je funkcioner DPS-a Željko Aprcović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve