Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Gošović: Skandalozna odluka o izboru Lopičić

Odluka o izboru Desanke Lopičić za predsjedavajućeg sudiju Ustavnog suda skandalozna je u svakom pogledu, ocjenjuje Neven Gošović, član Predsjedništva Demokrata

Odluka o izboru Desanke Lopičić za predsjedavajućeg sudiju Ustavnog suda skandalozna je u svakom pogledu, ocjenjuje Neven Gošović, član Predsjedništva Demokrata.

Neven Gošović (foto: Demokrate)

“Sudija Desanka Lopičić, nakon donesenih Amandmana I-XVI na Ustav Crne Gore, birana je za predsjednicu Ustavnog suda na vrijeme od tri godine. Samim tim, sudije Ustavnog suda nijesu mogli donijeti odluku o njenom izboru za predsjedavajućeg sudiju sa ovlašćenjima predsjednika Ustavnog suda, a da time drastično ne prekrše Ustav. Sa druge strane, funkciju “predsjedavajućeg sudije” ne poznaje ni Ustav, ni Zakon o Ustavnom sudu Crne Gore, a takva ustavno-sudska praksa ne postoji nigdje ni u okruženju”, navodi Gošović.

Dodaje da nakon ove odluke Ustavni sud Crne Gore “ne može imati povjerenje javnosti”.

“Takav sud ne može autoritativno štititi ustavnost i zakonitost u jednoj državi, a samim tim, ne može obezbijediti ni zaštitu sloboda i prava građana. Što može očekivati građanin kao pojedinac, u pogledu obezbjeđenja i zaštite njegovih prava i sloboda, u državi u kojoj institucija kakav je Ustavni sud, po diktatu aktuelne vlasti, potpuno otvoreno, pred očima ukupne javnosti krši Ustav”, navodi, između ostalog, Gošović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve