Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Gorjanc Prelević: Potez Kordić nastojanje da se zakon vidljivo primijeni

Gorjanc Prelević ocijenila je da je predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić, najavom da će tokom konsultativnog saslušanja za sudiju Ustavnog suda svakog kandidata pitati kojem narodu pripada, odnosno koje je nacionalnosti, prilježno pristupila primeni Zakona o Ustavnom sudu

Postavljanje pitanja o nacionalnosti kandidatima za sudije Ustavnog suda je nastojanje da se zakon vidljivo primijeni i izbjegnu primjedbe o ignorisanju obaveze da se povede računa o zastupljenosti manjinskih naroda u toj instituciji, smatra izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević.

Gorjanc Prelević ocijenila je da je predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić, najavom da će tokom konsultativnog saslušanja za sudiju Ustavnog suda svakog kandidata pitati kojem narodu pripada, odnosno koje je nacionalnosti, prilježno pristupila primeni Zakona o Ustavnom sudu.

“Zakon propisuje da je Odbor prilikom predlaganja kandidata za sudije Ustavnog suda dužan da vodi računa o srazmjernoj zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica”, objasnila je Gorjanc Prelević.

Ona je rekla da su poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), kao razlog za odbijanje da glasaju za kandidate za sudije koje je Odbor ranije predložio, naveli i propust da se povede računa o tome.

“Potez predsjednice Odbora vidim kao nastojanje da se zakon vidljivo primjeni i da se izbjegnu primjedbe iste vrste i ovog puta”, kazala je Gorjanc Prelević agenciji MINA.

Ona je istakla da nije riječ o obaveznom uslovu za izbor, već o obavezi članova odbora da i tu okolnost uzmu u razmatranje, pa je način da se to vidljivo obezbijedi da se svako za tu etničku pripadnost i pita.

“Niko nema obavezu da se nacionalno izjašnjava i opredjeljuje, ni ovom ni drugom prilikom, pa ni prilikom popisa, i to bi svi kandidati za Ustavni sud morali da znaju”, kazala je Gorjanc Prelević.

Ona je podsjetila da je na poslednjem popisu 2011. godine bilo oko 30 hiljada ljudi koji su odbili da se nacionalno izjasne.

Kako je saopštila, članovi Odbora su dužni da predlože kandidate i kandidatkinje koji ispunjavaju obavezne uslove, kakvi su istaknuta stručnost, radno iskustvo i uzrast, pored opštih uslova za rad u državnim organima.

Prema riječima Gorjanc Prelević, pored toga je važna i nepristrasnost, posebno jer Ustav zabranjuje sudijama Ustavnog suda članstvo u političkoj stranci.

“Prema tome, zastupljenost pripadnika manjinskog naroda ili zajednice se uzima u obzir tek ako više kandidata zadovoljava sve te obavezne uslove”, kazala je Gorjanc Prelević.

Ona je pojasnila da je isto tako zakonom propisano da se i prilikom predlaganja i izbora članova Sudskog savjeta vodi računa o nacionalnoj zastupljenosti.

“A prilikom odlučivanja o izboru sudija i državnih tužilaca, ako kandidati imaju isti broj bodova na testiranju ili pravosudnom ispitu, prednost ima pripadnik manjinskih naroda ili zajednica”, rekla je Gorjanc Prelević.

Kako je saopštila, treba imati u vidu i da je, pored pripadnosti manjinskom narodu ili zajednici, propisano da se prilikom izbora sudija Ustavnog suda vodi računa i o rodno balansiranoj zastupljenosti.

“U prethodnom potpunom sastavu suda, od sedam sudija bile su samo dvije žene, a bilo je pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica”, istakla je Gorjanc Prelević.

Ona je navela da pripadnost manjinskoj zajednici nije samo stvar pozitivne diskriminacije ili afirmativne akcije za poboljšanje položaja manjinske zajednice.

“Već za zaštitu ljudskih prava može da bude dodatni kvalitet, jer je zaštita ljudskih prava u svojoj suštini zaštita pojedinca, odnosno manjine od većine”, pojasnila je Gorjanc Prelević.

Ona je zaključila da bi pripadnici etničkih manjina trebalo da imaju posebno razvijen senzibilitet za zaštitu pripadnika manjina svake vrste, ali da bi i to u svakom slučaju trebalo provjeriti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve