Srijeda, 22 Marta, 2023
Rubrika:

NEĆE SA VELIBOROM MARKOVIĆEM: Gorjanc-Prelević podnijela ostavku u komisiji koja analizira ugovor sa SPC

U pismu predsjedniku države, gospodinu Milu Đukanoviću, Gorjanc-Prelević se zahvalila na pozivu i obrazložila da je Marković javnosti poznat po promociji homofobije i seksizma, odnosno netrpeljivosti prema LGBTIQ zajednici i ženama, konkretno, sutkinjama, i da HRA ne želi da sarađuje s osobom koja promoviše diskriminaciju i mržnju

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc-Prelević neće učestvovati u radu komisije koja je treba da ispita ustavnost ugovora države i Srpske pravoslavne crkve koji je Vlada usvojila, izražavajući na taj način protest zbog uključivanja advokata Velibora Markovića u rad ovog tima, saopšteno je iz HRA.

U pismu predsjedniku države, gospodinu Milu Đukanoviću, Gorjanc-Prelević se zahvalila na pozivu i obrazložila da je Marković javnosti poznat po promociji homofobije i seksizma, odnosno netrpeljivosti prema LGBTIQ zajednici i ženama, konkretno, sutkinjama, i da HRA ne želi da sarađuje s osobom koja promoviše diskriminaciju i mržnju.

”Izražavam protest zbog uključivanja advokata Markovića u rad javne grupe koja treba da doprinese javnom interesu. Opšte dobro se ne može graditi na negiranju prava i ponižavanju bilo kojih ljudi u jednom društvu, pa tako ni LGBTIQ zajednice, ni žena”, navela je Gorjanc Prelević.

”Ipak, Akcija za ljudska prava će svoje mišljenje o Temeljnom ugovoru Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, koje je prethodno dala, produbiti novim izvorima i dodatno obogatiti argumentima, s obzirom na javno iznijete stavove koji su ga osporavali. Daćemo i predloge kako bi se sporne odredbe mogle formulisati tako da budu usklađene s pravnim poretkom i dostavićemo to napismeno predsjedniku države i predsjedniku Vlade i objaviti javno na našoj Internet stranici. Nadamo se da će sa Srpskom pravoslavnom crkvom Crna Gora ipak zaključiti ugovor koji će biti usklađen s njenim pravnim poretkom”, navodi se u saopštenju.

Pored Gorjanc Prelević, Đukanović je u komisiju predložio dekanicu Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Anetu Spaić, i članicu Upravnog odbora Udruženja pravnika Anu Mugošu.

Pozivi za članstvo upućeni su, na prijedlog premijera Dritana Abazovića – advokatu koji je bio dio pravnog tima Crkve Srbije Veliboru Markoviću, državnom sekretaru u Ministarstvu pravde Bojanu Božoviću, te magistru prava i asistentu na Univerzitetu Donja Gorica Andreju Bracanoviću.

Prvi sastanak Komisije trebalo bi da bude održan danas, u 14 sati, u zgradi Vlade u Podgorici, potvrđeno je Pobjedi.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve