Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Godišnje konsultacije sa vojno-diplomatskim predstavnicima Crne Gore akreditovanim u inostranstvu

Ministarka odbrane Olivera Injac, sa saradnicima, održala je danas Godišnje konsultacije sa vojno-diplomatskim predstavnicima Crne Gore akreditovanim u inostranstvu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane

Ministarka odbrane Olivera Injac, sa saradnicima, održala je danas Godišnje konsultacije sa vojno-diplomatskim predstavnicima Crne Gore akreditovanim u inostranstvu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

“Tokom sastanka ministarka Injac je ukazala na važnost obavljanja vojne dužnosti u inostranstvu, budući da vojno-diplomatski predstavnici predstavljaju državu i zastupaju njene interese. Naglasila je da je aktivan angažman u zemljama akreditacije, odnosno svakodnevno i sveobuhvatno održavanje bilateralnih odbrambenih odnosa sa savezničkim i drugim zemljama, od izuzetnog značaja za jačanje međusobnog povjerenja i pozicioniranja Crne Gore kao pouzdanog saveznika i partnera”, piše u saopštenju.

Kako je navedeno, Injac je istakla i da se za vojnu diplomatiju izdvajaju značajna budžetska sredstva te da stoga angažman i rad vojno-diplomatskih predstavnika mora biti maksimalno efikasan i profesionalan, ukazavši da vojni i politički segmenti u ambasadama i misijama u inostranstvu moraju djelovati kao jedinstven tim kako bi strateški ciljevi Crne Gore bili što uspješnije realizovani.

“Vojno diplomatski predstavnici informisali su ministarku Injac o realizovanim aktivnostima u 2020. godini u okviru bilateralne i multilateralne saradnje, imajući u vidu da se Godišnje konsultacije zbog epidemiološke situacije nisu održale protekle godine, kao i o planiranim aktivnostima za 2021. godinu. Sastanak je bio prilika da vojno-diplomatski predstavnici predstave aktuelne oblasti saradnje u zemljama prijema, te predlože buduće korake za intenziviranje iste.

Sastanku su prisustvovali vojno diplomatski predstavnici Crne Gore: admiral Dragan Samardžić, vojni predstavnik Crne Gore pri NATO i EU u Briselu, brigadni general Ilija Daković, izaslanik odbrane Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama i izaslanik odbrane Crne Gore u Kanadi, na nerezidentnoj osnovi, kapetan bojnog broda Darko Vuković, izaslanik odbrane Crne Gore u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske i izaslanik odbrane Crne Gore u Kraljevini Holandiji, Kraljevini Belgiji, Velikom Vojvodstvu Luksemburga i Islandu, na nerezidentnoj osnovi, pukovnik Ivan Mašulović, izaslanik odbrane Crne Gore u Republici Hrvatskoj, kapetan fregate Vučić Bošković, izaslanik odbrane Crne Gore u Republici Austriji i vojni predstavnik pri stalnoj misiji Crne Gore u UN, OEBS i drugim međunarodnim organizacijama i nerezidentni izaslanik odbrane u Slovačkoj Republici, Češkoj Republici i Mađarskoj, kao i pukovnik Esmer Gašanin, izaslanik odbrane Crne Gore u Saveznoj Republici Njemačkoj i izaslanik odbrane Crne Gore u Republici Poljskoj, Kraljevini Norveškoj, Kraljevini Švedskoj, Republici Finskoj i Kraljevini Danskoj na nerezidentnoj osnovi”, navodi se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve