Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

GO URA: Eksperta vlada i demonopolizacija institucija ključni principi nove većine

Glavni odbor URA ocijenio je uspješnom saradnju sa Savezom građana CIVIS, Strankom pravde i pomirenja, Bokeškim forumom i nezavisnim intelektualcima u okviru koalicije "Crno na bijelo", saopšteno je iz te partije.

Glavni odbor URA ocijenio je uspješnom saradnju sa Savezom građana CIVIS, Strankom pravde i pomirenja, Bokeškim forumom i nezavisnim intelektualcima u okviru koalicije “Crno na bijelo”, saopšteno je iz te partije.

GO URA: Eksperta vlada i demonopolizacija institucija ključni principi nove većine

“Članovi Glavnog odbora dali su punu podršku rukovodstvu URE i pregovaračkom timu da istraju na predizbornim obećanjima i principima. Na sjednici je naglašeno da Crna Gora mora snažno i nedvosmisleno ostati na evro-atlanskom kursu i putu ka članstvu u Evropskoj uniji kao građanska, sekularna i ekološka država”, navodi se u saopštenju.

Na sjednici je posebno naglašeno da građani očekuju korjenite reforme uz promjenu načina vladanja.

Glavni odbor je donio zaključke da pregovarački tim istraje na principima demonopolizacije institucija i konceptu ekspertske vlade. Pozdravio je, kako se navodi, izjave nosioca izbornih lista druge dvije koalicije gdina Zdravka Krivokapića i gdina Alekse Bečića koji su podržali koncept i ideju ekspertske vlade.

„Ta dva principa za nas su osnova za formiranje nove većine. Ne smije se dozvoliti da se ministarstva, pojedini resori, uprave ili sektori pretvaraju u partijske feude kao što je to bio slučaj u periodu vlasti DPS-a i njegovih satelita. URA će dati podršku ekspertskoj vladi pred kojom stoji izazovan posao i to je jedini model koji je za stranku prihvatljiv. U ovom trenutku kad se Crna Gora suočava sa teškom socio-ekonomskom situacijom i pandemijom koronavirusa eksperti i stručnjaci treba da pronađu rješenja za izlazak iz krize. Prioriteti buduće vlade treba da budu: početak ekonomskog oporavka zemlje i konsolidacija javnih finansija, stvaranje uslova za održavanje prvih fer i slobodnih izbora sa posebnim osvrtom na sređivanje biračkog spiska, početak dekriminalizacije institucija, borba protiv korupcije uz donošenje zakona o porijeklu imovine i zakona o lustraciji kao i reforme obrazovnog i zdravstvenog sistema”, stoji u saopšptenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve