Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Glasanjem za izmjene Zakona o predsjedniku, Ura i SNP gurnuli Crnu Goru ka vanrednim izborima

''Ura i SNP su se opredijelili za scenario da sa njihovom vladom dočekaju nove parlamentarne izbore. To su pokazivali i prilikom prvog procesa konsultacija za određivanje mandatara kada je upravo zbog njih Lekić propustio priliku da bude mandatar određen u skladu sa Ustavom. Sada su ponovili isti potez, ali prethodno uzrokujući tešku političku krizu i rizikujući i obustavu pregovora sa EU'', kazao je Vujović

Izvršni direktor Centra za monitoring i istraživanje Zlatko Vujović ocijenio je za Pobjedu da su se Ura i Socijalistička narodna partija opredijelile da nove parlamentarne izbore dočekaju sa svojom Vladom, ali i istakao da ostaje nejasno zašto su izglasali izmjene Zakona o predsjedniku i ograničili rok trajanja vlade u tehničkom mandatu na tri mjeseca prije raspuštanja Skupštine.

– Ura i SNP su se opredijelili za scenario da sa njihovom vladom dočekaju nove parlamentarne izbore. To su pokazivali i prilikom prvog procesa konsultacija za određivanje mandatara kada je upravo zbog njih Lekić propustio priliku da bude mandatar određen u skladu sa Ustavom. Sada su ponovili isti potez, ali prethodno uzrokujući tešku političku krizu i rizikujući i obustavu pregovora sa EU – kazao je Vujović Pobjedi.

PRITISCI

Ipak, dodao je, ukoliko stavimo po strani ustavnost izmjena Zakona o predsjedniku Crne Gore, ostaje nejasno zašto su izglasali takav zakon i podržali potpisima Miodraga Lekića za mandatara.

– I time odradili ono što je propustio predsjednik Đukanović – predložili mandatara te ograničili rok trajanja vlade u tehničkom mandatu na tri mjeseca prije raspuštanja Skupštine, odnosno raspisivanja vanrednih izbora. Dalo bi se zaključiti da nijesu dobro iskalkulisali, te iz ustavne pat pozicije, gdje su imali punu kontrolu nad izvršnom vlašću, ipak gurnuli Crnu Goru ka vanrednim parlamentarnim izborima, istina nevoljno – naglasio je Vujović.

Ukazao je i da je Ura pokazala da nije spremna za vladu sa ministrima iz Demokratskog fronta, što, prema riječima Vujovića, tom političkom savezu smanjuje manevarski prostor.

– Vjerujem da bi do formiranja vlade došlo da je pritisak od strane zapadnih partnera bio manji. Abazović ipak nije smio da dovede sebe u situaciju sličnu Gruevskom u Makedoniji – rekao je Vujović.

Međutim, rekao je i da je veoma teško procijeniti ishod pregovora unutar „stare“ parlamentarne većine.

– Iako je stepen nepovjerenja unutar tih partija izuzetno veliki, vidjeli smo da kad je pritisak iz Beograda jak uvijek su se nalazili na istoj strani i glasali za rješenja koja su prijetila čak i otvorenoj konfrontaciji sa zapadnim partnerima. Međutim, sada pritisak nije dolazio samo iz Beograda i iz Moskve, već i od naših zapadnih partnera koji su poslali oštre poruke – podsjetio je Vujović.

Ovo je, naglasio je, i prva situacija gdje je došlo do testiranja snage uticaja na crnogorske političke aktere Zapada sa jedne, i Beograda i Moskve sa druge strane.

– Stiče se utisak da Abazović nije imao snage protiv Zapada i da je morao popustiti. Ako je suditi po dosadašnjim informacijama, teško da se može očekivati uspjeh tih pregovora, iako ga ne treba isključiti u potpunosti. Znala nas je ova parlamentarna većina iznenaditi – ocijenio je Vujović.

PREKOMPOZICIJA

Smatra i da je tiha diplomatska medijacija zapadnih partnera već počela, a ukazao je i da o tome govore sinhronizovane posjete zapadnih izaslanika za Zapadni Balkan Crnoj Gori i oštre, direktne poruke koje su poslali.

– Za očekivati je da makar djelimično ti napori urode plodom. Vidjećemo koliko su spremni prije svega subjekti vladajuće koalicije da svoje poteze usaglase sa zahtjevima zapadnih partnera. Važno je naglasiti da zahtjevi zapadnih partnera predstavljaju pritisak na političke partije da njihovi poslanici ispune svoje ustavne obaveze i poštuju Ustav Crne Gore. Zvuči nevjerovatno da naše političke elite kao uslov za ubrzavanje evropskih integracija ne mogu ispuniti uslov – poštovanje ustavnih obaveza – kategoričan je Vujović.

Ocijenio je i da će se u slučaju vanrednih izbora svakako desiti prekompozicija političke scene.

Pojasnio je da vladajuće partije bilježe veliki pad povjerenja i imaju svi zajedno, prema posljednjim istraživanjima, nešto iznad jedne trećine podrške, te ukazao i da je slična situacija i sa sadašnjim opozicionim partijama.

– Nekadašnji ministri sadašnje političke većine iz Krivokapićeve Vlade okupljeni u Pokretu „Evropa sad“ veoma uspješno koriste to nezadovoljstvo da bolje pozicioniraju novu partiju. Iako u biti „Evropa sad“ ideološki, ali i personalno pripada onim snagama koje su odnijele pobjedu na izborima 2020. godine, ona ulazi ne samo u njihovo biračko tijelo, već i u opoziciono biračko tijelo – istakao je Vujović.

Kazao je i da političke snage koje podržavaju sadašnju parlamentarnu većinu stalnim stvaranjem novih političkih subjekata uspijevaju da izbjegnu rasipanje, pa čak i da povećaju podršku.

– „Evropa sad“ je još jedan od projekata u nizu kojim se amortizuje nezadovoljstvo birača koji glasaju za parlamentarnu većinu, ali ovoga puta značajno ulazeći u procrnogorsko/prozapadno biračko tijelo. Na drugoj strani se dešava upravo suprotan proces. Identitetske teme su smanjile, ako ne u potpunosti zaustavile osipanje vladajućih partija. Međutim, ove teme su uticale da opozicija izgubi uporište u političkom centru, te ne može da povrati ni svoje apstinente – ocijenio je Vujović.

Primjetno je, dodao je, da dolazi do zbližavanja „Evrope sad“, Demokrata i Ure koji zajedno pokušavaju da zauzmu široki politički centar i nametnu se za stožera nove parlamentarne većine.

– Odnosno stvaranja uslova da politički blok koji je imao vlast u doba Zdravka Krivokapića bude ključni kreator nove izvršne vlasti. Za očekivati je da se ove tri grupacije predstave kao alternativa DF-u i DPS-u, a izbori se pretvore u tzv. referendum protiv ove dvije političke grupacije. Treba sačekati i vidjeti da li ove dvije grupacije (DPS i DF) imaju odgovor na ovaj scenario – zaključio je Vujović.

DF i DPS imaju priliku da izvedu Crnu Goru iz ustavne krize

Vujović je ocijenio i da su uslovi za održavanje izbora nikad lošiji, te ukazao da je izborno zakonodavstvo puno rupa i nekonzistentnosti, izborna administracija nedjelotvorna, potpuno narušenog integriteta, podređena partijskim interesima.

– Da ne govorimo o nemogućnosti okončanja izbornog procesa zbog nefunkcionalnosti Ustavnog suda. Povjerenje u izborni proces je na niskom nivou. Potezima Vlade Zdravka Krivokapića otpočet je proces olakšanog prijema u državljanstvo dijela stranih državljana (u praksi se to svodi na državljane Ruske Federacije i Srbije), da bi se uticalo na strukturu biračkog tijela. Sa druge strane postoje desetine hiljada lica koja kao nezakoniti nosioci dvojnog, a neki trojnog državljanstva, se nalaze nezakonito u biračkom spisku. Na to treba dodati one koji imaju nezakonita dupla prebivališta pored Crne Gore i u nekoj drugoj zemlji. Situacija je, blago rečeno, veoma loša – istakao je Vujović.

Ipak, smatra da ne bi trebalo uložiti mnogo napora da bi situacija bila značajno bolja.

– Problem je nedostatak političke volje. Kad bi se ona stvorila izborna reforma bi se mogla brzo sprovesti. Nažalost, postojanje ovakve odlazeće vlade koja ne prihvata da je u tehničkom mandatu, već maksimalno zloupotrebljava državne resurse dodatno narušava uslove za regularnost izbornog procesa. Slično je i na lokalnom nivou, gdje su u većini opština zloupotrebe državnih resursa veoma zastupljene – naglasio je Vujović.

Kazao je i da bi za izborne uslove najbolje bilo da se Ustavni sud u potpunosti kompletira, sprovede izborna reforma, kao i da politički neutralna vlada -tehnokratska, sprovede izbore uz prethodno profesionalizovanu i politički neutralnu ustrojenu Državnu izbornu komisiju.

– Veoma je loše ove stvari ostavljati nakon izbora. Iako ovo izgleda preambiciozno, nije daleko od mogućeg kad bi postojala politička volja – naveo je.

Smatra i da bi dvije grupacije trebalo da budu najviše zainteresovane da se ova pitanja riješe prije izbora.

– Demokrate, Ura i SNP su propustili nevjerovatne šanse koje su imali da postanu nosioci evropskih integracija, te omoguće ubrzani prijem Crne Gore u EU. DF i DPS imaju zajedno sa saveznicima dovoljnu većinu za sva ova pitanja. I ogromnu priliku da izvedu Crnu Goru iz ustavne i institucionalne krize – ocijenio je Vujović.

Ukoliko bi razriješili ova pitanja na konstruktivan način, dodao je, onda bi i demantovali optužbe da su remetilački faktor.

– Dobili bi priliku da u izborni proces uđu iz mnogo boljih pozicija nego što ih sad imaju. Smanjili velike političke tenzije u zemlji, te raščistili put ka EU. Povećali svoje koalicione kapacitete za period nakon parlamentarnih izbora i time bi pomrsili planove svojim oponentima. Ali za takve poteze treba imati vizionarski pristup i dovoljno političke hrabrosti – naglasio je Vujović.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve