Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Gjenero: Makronov prijedlog se ne može odnositi na CG

Ideja o tome da se promijeni sistem pregovaračkih poglavlja i da se osmisle novi blokovi javnih politika koje bi se sukcesivno usklađivale nije prihvatljiva, pogotovo s pozicije Crne Gore, koja je otvorila praktično sva pregovaračka poglavlja, kaže u intervjuu Pobjedi hrvatski analitičar Davor Gjenero

Ideja o tome da se promijeni sistem pregovaračkih poglavlja i da se osmisle novi blokovi javnih politika koje bi se sukcesivno usklađivale nije prihvatljiva, pogotovo s pozicije Crne Gore, koja je otvorila praktično sva pregovaračka poglavlja, kaže u intervjuu Pobjedi hrvatski analitičar Davor Gjenero.

Davor Gjenero

Novi prijedlog Francuske o pristupanju EU gdje se traži suspenzija pregovora ukoliko se ne ispunjavaju kriterijumi, i do sada je postojala kaže Gjenero.

Gjenero kaže da je Markonov non pejper nastao nakon loših reakcija na francusko zaustavljanje otvaranja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom.

“On predstavlja izvjestan korak nazada francuske politike, odnosno stvaranje utiska kao da na stolu nije bila francuska ponuda zemljama Zapadnog Balkana da odustanu od punopravnog članstva u zamjenu za ne baš razrađene finansijske kompenzacije”, ističe Gjenero.

Kaže da problem non pejpera nije njegova loša namjera, nego, ponovno, nerazrađenost.

“Istina je da se nikad prije u istoriji pristupnih pregovora nije događalo ono što se događa trenutno u pregovorima EU i Srbije, naime da država u pristupnom procesu u manjoj mjeri ispunjava kriterije za članstvo, i to od stanja demokratskih institucija, poštovanja načela vladavine prava, slobode medija, pa do usklađenosti svoje vanjske politike sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, nego što ih je ispunjavala u trenutku otvaranja pregovora. Ta regresija posebno brine u kombinaciji sa dominantnim uvjerenjem politike u Srbiji, da ako Srbija riješi pitanje odnosa s Kosovom, ona ima pravo na praktično direktan pristup Uniji”, ističe Gjenero.

Pojašnjava i da je mogućnost zaustavljanja pregovora u slučaju reverzibilnih procesa u nekoj zemlji postojala je i do sada.

“Ideja o tome da se promijeni sistem pregovaračkih poglavlja i da se osmisle novi blokovi javnih politika koje bi se sukcesivno usklađivale nije prihvatljivo, pogotovo s pozicije Crne Gore, koja je otvorila praktično sva pregovaračka poglavlja, a sada bi se sav taj rad zapravo preko noći, ako ne poništio, ali onda sigurno devalvirao”, zaključio je Gjenero.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve