Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

GI ”21. maj”: Opozicioni lideri moraju shvatiti da plitko strančarenje nije u interesu Crne Gore

''Izbori pokazali su da državotvorne, građanske i proevropske snage imaju potencijala za pobjedu na očekivanim vanrednim parlamentarnim izborima''

Izbori u Prijestonici, Mojkovcu i Petnjici pokazali su da državotvorne, građanske i proevropske snage imaju potencijala za pobjedu na očekivanim vanrednim parlamentarnim izborima, saopšteno je iz GI ”21. maj”.

“Partije sadašnje vlasti su u sve tri opštine ukupno osvojile manje od 6000 glasova, dok su državotvorne stranke imale preko 11600 glasova. Pritom, u odnosu na avgust prošle godine oko 1800 birača je manje izašlo na ove izbore, od čega je samo na Cetinju bilo oko 1000 birača manje”, navode u saopštenju koje potpisuju Miodrag Živković, Ljubomir Filipović i Rade Bojović.

Istovremeno, kako dodaju, realan politički profil građana koji su ovoga puta apstinirali ukazuje da na to da se radi o najmanje 65% birača koji su protiv aktuelne državne vlasti.

“S druge strane, pokazalo se da rasutost i sebičnost državotvornih stranaka ima negativne posljedice koje su se mogle izbjeći. Umjesto da državotvorne stranke budu objedinjene kroz jednu ili dvije kolone, osim izuzetka u Mojkovcu gdje SDP nije ni učestvovao, partikularni interesi su se odrazili na ravnodušnost dijela građana. Zato su i ovi izbori nauk za slabo reformisane i dezintegrisane državotvorne partije koje se i dalje ponašaju kao prije prošlogodišnjih izbora.

Formiranje vlasti na Cetinju i u Petnjici će dodatno pokazati u kojoj mjeri su državotvorne stranke spremne da nacionalne interese stave iznad partijskih. Opozicioni lideri moraju shvatiti da plitko strančarenje nije u interesu Crne Gore, niti državotvorna i građanska javnost želi takvu politiku. Bez obzira što ovi izbori ne odražavaju cjelinu raspoloženja u ukupnom biračkom tijelu činjenica je da ukupne okolnosti idu u prilog neizbježnom porazu sadašnje parlamentarne većine i zato bi bilo neoprostivo da se takva šansa propusti”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve