Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

GI 21. maj: Nacrt Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC višestruko neprihvatljiv

Nacrt Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC, koji je objavljen u medijima, višestruko je neprihvatljiv. Državna crkva Srbije ponudila je ugovor čije bi prihvatanje bilo protivustavno, revizionističko i diskriminišuće, ocijenjeno je u Građanskoj inicijativi 21. maj

Nacrt Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC, koji je objavljen u medijima, višestruko je neprihvatljiv. Državna crkva Srbije ponudila je ugovor čije bi prihvatanje bilo protivustavno, revizionističko i diskriminišuće, ocijenjeno je u Građanskoj inicijativi 21. maj.

“Preambula ovog ugovora vrvi od istorijskih nesitina, prećutkuje pet vjekova crnogorskog pravoslavlja i autokefalne crnogorske crkve i ilustrativan je primjer velikosrpskih izmišljotina. Ovim providnim pristupom SPC, koja se u Crnoj Gori pojavila tek nakon aneksije Kraljevine Crne Gore, pozivajući se na srednjevjekovno nemanjićko pravoslavlje želi da potre crnogorsku pravoslavnu i crkvenu tradiciju”, smatraju u GI 21. maja.

Na temelju odavno poznatog velikosrpskog revizionizma, dodaju, iza kojeg se krije i palanačko prisvajanje Crne Gore i njene istorije, današnja SPC hoće da sebi obezbijedi apsolutistički položaj u savremenom crnogorskom pravoslavlju.

“Ovakav pristup ima za cilj i da diskriminatorski isključi CPC koja jedino baštini crnogorsku pravoslavnu tradiciju i koja je pritom odvojena od svojih manastira i crkava jer su uzurpirane i nezakonito uknjižene na srpske eparhije u Crnoj Gori. Umjesto jednakopravnog tretiranja ove dvije pravoslavne zajednice Temeljni ugovor svjedoči o težnji SPC da se, pod patronažom države, nametne kao isključivi zaštitnik pravoslavnih vjernika”, ističu u GI 21.maj.

S druge strane, smajtarju u GI 21. maj, protivustavno je predviđeno uvođenje vjeronauke u državne škole čime bi se podstakla desekularizacija države i velikosrpska klerikalizacija Crne Gore.

“Istovremeno, putem krivično-pravnih povlastica i normi koje uvode sveštenike u sektor bezbjednosti i odbrane dodatno bi se favorizovao položaj crkve koja je osvjedočeni mrzitelj državotvorne, građanske i evroatlantske Crne Gore. Sve su ovo razlozi da se odbaci Temeljni ugovor. Pritom, upozoravamo da nema te Vlade koja bi potpisala ovakav ugovor a da se može smatrati vladom suverene, sekularne, građanske i pravedne Crne Gore. Ili, u istorijskom smislu, vladom nasljednicom svih onih vlasti koje su utemeljene na opštecrnogorskom zboru i koje su su se oslanjale na viševjekovno trajanje crnogorske autokefalne crkve i pravoslavne tradicije u kojoj SPC ni u tragovima nije bilo”, zaključuju u GI 21. maj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve