Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

GI 21. maj: Maligni duh tzv. podgoričke skupštine i danas prisutan u crnogorskom društvu

''Ovo je vrijeme kada se istorija više ne može ponoviti ali se može narugati savremenim apologetama najgore od svih političkih ideologija koje su uvezene u Crnu Goru''

Ovih dana se navršavaju 104 godine od održavanja tzv. Velike podgoričke skupštine, poručili su iz Građanske inicijative “21. maj”.

Kako su naveli, pod političkim, propagandnim i finansijskim pokroviteljstvom tadašnje srpske vlade i uz prisustvo srpske okupacione vojske izvršena je aneksija Kraljevine Crne Gore.

“Prethodno su na neustavnim, namještenim i improvizovanim izborima određeni delegati za “narodnu skupštinu” koji su trebali da glume volju crnogorskog naroda a sve u cilju svrgavanja dinastije Petrovića i Kralja Nikole i nestanka crnogorske države. Protivno tadašnjem crnogorskom Ustavu i nasuprot međunarodno priznatim plebiscitima izvršeno je nasilno prisajedinjenje Crne Gore Kraljevini Srbiji. Ili, kako je tada rekao međunarodno priznati srpski pravnik i civilista Živojin Perić: “Bez ustavne i pravne vrijednosti je odluka Velike podgoričke skupštine o prisajedinjenju Crne Gore Srbiji i to je slučaj poznat u pravu kao akt inexistant (akt koji ne postoji)”, istakli su iz GI.

Zato i danas, navode oni, želimo da podsjetimo na istorijski razarajuću prirodu “velikosrpske politike utemeljene na šovinizmu, aneksiji i bespravnom poretku”.

“Pritom, maligni duh tzv. podgoričke skupštine i danas je prisutan u crnogorskom društvu i to u glavama Vučićevih političkih eksponenata i sveštenstva SPC. Međutim, ovo je vrijeme kada se istorija više ne može ponoviti ali se može narugati savremenim apologetama najgore od svih političkih ideologija koje su uvezene u Crnu Goru”, zaključuju iz GI.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve