Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

GI ”21. maj”: Još jedan prilog pustošenju crnogorske kulture

''Ovim će se nesumnjivo dovesti do stagnacije kulturnog sistema i odsustva strateškog planiranja savremene umjetničke produkcije, kao i složenog sistema zaštite kulturnih dobara''

Prijedlog Vlade Crne Gore kojim se briše stav 2 iz člana 93 Zakona o kulturi a koji glasi da se – “Sredstva za rad Ministarstva u tekućem budžetu izdvajaju najmanje na nivou od 2,5% od državnog budžeta, umanjenog za izdatke državnih fondova i kapitalnog budžeta, ukoliko je planirani realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) do 8%, odnosno najamanje na nivou 3% ukoliko je planirani realni BDP veći od 8%” – predstavlja još jedan prilog pustošenju crnogorske kulture, saopštili su članovi Koordinacionog odbora GI “21.maj” Janko Ljumović, Ljubo Filipović i Rade Bojović.

”Istovremeno, ovo je samo nastavak vladine politike koja je od samog formiranja pokazala što misli o crnogorskoj kulturi, crnogorskom kulturnom identitetu i multikulturalnom karakteru Crne Gore. Dosadašnji zakonski model finansiranja kulture, primjenjivan od usvajanja Zakona o kulturi iz 2008. godine bio je garant razvoja i označio je podsticaj nove paradigme u crnogorskoj kulturi. Potrebe razvoja savremenog stvaralaštva i zaštite kulturnih dobara, međunarodna kulturna saradnja, infrastrukturni projekti i programi razvoja nijesu mogli biti realizovani bez takvog pristupa”, dodali su.

Ukidanje ove značajne zakonske garancije i samim tim adekvatnog modela finansiranja kulturne politike predstavlja izrazito nazadnu odluke, smatraju oni.

Ovim će se, kako su kazali, nesumnjivo dovesti do stagnacije kulturnog sistema i odsustva strateškog planiranja savremene umjetničke produkcije, kao i složenog sistema zaštite kulturnih dobara.

”Konačno, ova odluka je samo izraz Vlade koja se oslobodila od Ministarstva kulture i dokaz da parlamentarna većina kulturu svodi na efemernu oblast, tradicionalne modele i vrijednosti, kao i potvrda direktivnog i netrasparentnog upravljanja.

Ukoliko poslanici u Skupštini Crne Gore prihvate predložene izmjene Zakona o kulturi, jasno je da Crna Gora u režiji ministarke Bratić treba da postane Mrduša Donja.

U tom slučaju, parlamentarna većina mogla bi za sebe pronaći dovoljno odgovarajućih likova utemeljenih u kultnom tekstu klasika Iva Brešana “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja””, zaključili su u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve