Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

GI 21. maj i majka djeteta sa smetnjama u razvoju podnijeli pritužbu povodom spota GP URA

Reagovali su i ugledni aktivisti Pokreta osoba sa invaliditetom, kao i predstavnici akademske zajednice i civilnog društva, ali je izostala reakcija prozvane političke partije

Majka osobe sa mentalnim invaliditetom i Građanska inicijativa “21. maj” podnijeli su zajedničku pritužbu Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore zbog sadržaja “Trećeg predizbornog spota koalicije “Ovo je naš grad – Može Podgorica” koju predvodi Građanski pokret (GP) “Ura”.

“U političko propagandnom spotu je prisutan neprimjeren i neprihvatljiv pristup prema osobama sa mentalnim invaliditetom. Prepoznaje se i njihovo omalovažavanje i narušavanje integriteta ličnosti. Spot, dijelom svog sadržaja, širi predrasude i ne doprinosi pravilnom razumijevanju invaliditeta i društvenom prihvatanju osoba sa invaliditetom. Takav pristup je posebno uvrijedilo aktiviste Pokreta osoba sa invaliditetom i brojne roditelje i članove porodica djece i odraslih osoba sa neuro-vegetativnim problemima”, saopšteno je iz Građanske inicijaive 21. maj.

Prije podnošenja pritužbe, evidentirani su brojni pokušaji da se sa GP “Ura” uspostavi odgovorna i otvorena komunikacija kako bi se uvažile primjedbe javnosti i pristupilo izmjeni dijela političkog predizbornog spota.

“To su na društvenim mrežama uradili brojni roditelji, rođaci i prijatelji osoba sa mentalnim invaliditetom. Reagovali su i ugledni aktivisti Pokreta osoba sa invaliditetom, kao i predstavnici akademske zajednice i civilnog društva, ali je izostala reakcija prozvane političke partije”, navodi se u saopštenju.

Ističu da su očekivali javnu reakciju i oglašavanje institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda kao i pokretanje postupka po službenoj dužnosti i sopstvenoj inicijativi zbog čega su aktivisti Pokreta OSI i neposredno kontaktirali ovu instituciju.

“Kako se ni to nije dogodilo, pristupili smo podnošenju ove pritužbe uvjereni da oglašavanje institucije i dalje može pomoći da se diskusija o ovom pitanju nepotrebno ne politizuje i isključivo zadrži na polju ljudskih prava jer problematizovani spot direktno dovodi u pitanje međunarodne standarde na koje se obavezala i Crna Gora”, ističu iz GI 21. maj.

Nekoliko aktivista za ljudska i ženska prava je podržalo, prije emitovanja ovog spota, političku koaliciju okupljenu oko GP “Ura” što je sasvim legitiman izbor i odluka. Ali ta podrška bi, valjda, trebala da obaveže GP “Ura” na dodatnu odgovornost prema pitanjima ljudskih prava i na odnos poštovanja prema osobama sa invaliditetom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve