Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

GI 21. maj: Crna Gora da se što prije oslobodi od vlade kojom upravljaju šovinistički beogradski episkopi

Aktuelna vlada koja je formirana pod pokroviteljstvom Srpske pravoslavne crkve svakim danom sve više otkriva svoje klerikalno i antisekularno lice, poručuju iz GI 21. maj

Aktuelna vlada koja je formirana pod pokroviteljstvom Srpske pravoslavne crkve svakim danom sve više otkriva svoje klerikalno i antisekularno lice. Pritom, to radi na način kojim se izmišlja “tradicionalno” prisustvo SPC u Crnoj Gori i istovremeno se zagovara multikonfesionalnost u kojem nema mjesta Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, saopšteno je iz Građanske inicijative 21. maj.

“Krivokapićeva vlada koja je već obustavila mjesečnu naknadu CPC-u, koju je prethodni DPS-ovski režim odredio na mizernom nivou u iznosu od dvije poslaničke bruto-zarade, samo je ogolila svoju diskriminatorsku vjersku politiku. Zato i ne čudi kada nekompetentni ministar finansija, umjesto da sprovodi Zakon o budžetu tako što će poštovati vladavinu prava, sada zagovara dodatnu teokratizaciju time što će se vjerski praznici proglasiti državnim praznicima”, navodi se u saopštenju.

Osim što je, kako kažu, ovakvo razmišljanje suprotno crnogorskom ustavnom sekularizmu, ono dolazi od ministra koji se poziva na međuvjerski sklad dok se istovremeno klanja srpskim episkopima koji su notorni primjeri vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

“Ovim se samo potvrđuje u kojoj mjeri je potrebno da se Crna Gora što prije oslobodi od vlade kojom upravljaju šovinistički beogradski episkopi, kao i njenih članova koji su postali ministri samo zahvaljujući anticrnogorskim i antisekularnim političkim partijama”, zaključuje se u saopštenju GI 21. maj koje potpisuju Rade Bojović, Ilija VujoševićMiodrag ŽivkovićBranko Lukovac.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tihana
05.04.2021-23:41 23:41

Potrebno i neophodno, vitalno, životno važno…