Utorak, 3 Oktobra, 2023
Rubrika:

Gašparikova u oproštajnoj posjeti kod Đukanovića: Bila privilegija služiti građanima Crne Gore

Đukanović, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, je zahvalio Gašparikovoj za saradnju, lični angažman i posvećenost u očuvanju i jačanju partnerstva UNDP i Crne Gore tokom njenog mandata

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu stalnu predstavnicu Programa UN za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori Danielu Gašparikovu. Stalna predstavnica UNDP-a, zahvalila se Đukanoviću za prijem ističući da je “bila privilegija služiti građanima Crne Gore”.

Đukanović, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, je zahvalio Gašparikovoj za saradnju, lični angažman i posvećenost u očuvanju i jačanju partnerstva UNDP i Crne Gore tokom njenog mandata, i važnoj podršci te organizacije u ostvarenjima Crne Gore u proteklom periodu.

Uz podsjećanje da je saradnja posebno intenzivirana od 2015.g., kada su definisani ciljevi održivog razvoja u Crnoj Gori, ukazao je na snažnu podršku kancelarije UNDP-a u kompleksnim uslovima na globalnom planu, pandemije, i složene unutrašnje političke situacije u zemlji.

Đukanović je izrazio posebno zadovoljstvo postignućima Crne Gore u oblasti klimatskih promjena i učešćem na dva posljednja samita o klimi, u Glazgovu i Šarm el Šeiku, gdje su potvrđene visoke ambicije koje je Crna Gora definisala, takođe uz podršku UNDP-a.

“Usaglašavanje novog 5-0 godišnjeg programskog dokumenta UNDP za Crnu Goru daje osnova za optimizam u pogledu buduće saradnje i na višim nivoima”, kazao je Đukanović.

Iz Kabineta navode da uz ocjenu da su programi saradnje sa UNDP uvijek korespondirali sa strategijom unutrašnjeg razvoja i vanjskopolitičkim ciljevima, Đukanović je ukazao na potrebu rješavanja ključnog problema nerazvijenosti, kao posljedice zaostajanja za evropskim kolosjekom razvoja, naročito u složenom regionalnom, evropskom i globalnom kontekstu u kojem pitanje kvalitetnog upravljanja zemljom dobija na značaju.

Stalna predstavnica UNDP-a, zahvalila je Predsjedniku za prijem ističući da je “bila privilegija služiti građanima Crne Gore”.

“Pridruživanje Crne Gore EU vidim kao proces koji će u najvećoj mjeri ubrzati dostizanje ciljeva održivog razvoja i Agende 2030”, kazala je Gašparikova.

To je, dodala je, vizija budućeg pravca Crne Gore koju je UNDP podržavao i na kojoj će zajedno nastaviti da rade.

Sa zadovoljstvom je ukazala na uspješno potvrđeno partnerstvo UNDP-a i Crne Gore tokom izazovnog perioda COVID krize, što, kako je ocijenila, “predstavlja dobru osnovu za zajedničko prevazilaženje aktuelnih i predstojećih izazova, ukazujući na rastuću potrebu otpornosti institucija i značaj jačanja unutrašnjih kapaciteta”.

Gašparikova je istakla posebno zadovoljstvo doprinosom UNDP-a ispunjavanju obaveza Crne Gore iz međunarodnih sporazuma, naročito u oblasti klimatskih promjena i ljudskih prava, uz nadu da će tako biti i ubuduće.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve