Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

GA pozvala izborne liste: Ponuditi građanima programe koji se odnose na zaštitu ljudskih prava

Iz GA navode da ljudska prava čine kamen temeljac demokratskog društva i obezbjeđuju neophodan okvir da se osigura pravičnost, jednakost i dostojanstvo za sve pojedince

U susret parlamentarnim izborima koji su zakazani za 11. jun, uočili smo da izborne liste koje učestvuju u izbornoj trci nijesu ponudile građanima jasne programe na osnovu kojih će građani odlučivati. Zato ih pozivamo da u sklopu predizborne kampanje ponude građanima programe koji tretiraju brojne probleme u oblasti ljudskih prava sa kojim se naše društvo, nažalost, suočava, poručili su iz Građanske alijanse (GA).

Iz GA navode da ljudska prava čine kamen temeljac demokratskog društva i obezbjeđuju neophodan okvir da se osigura pravičnost, jednakost i dostojanstvo za sve pojedince i zato iz te NVO poručuju i vjeruju da zaštita i promocija ljudskih prava treba da budu u “prvom planu bilo koje političke agende, pa tako i izbornih lista za crnogorske parlamentarne izbore”.

“Pored neophodnosti sveobuhvatnog pistupa zaštiti ljudskih prava, ukazujemo na nekoliko važnih problema koja trenutno opeterećuju naše društvo, a koje smatramo da su neophodni kao dio programa političkih stranaka, pa vas molimo da u svojim javnim nastupima obavijestite građane na koji način ćete se u slučaju da budete vršili vlast odnijeti prema sljedećim problemima: Crnogorsko društvo je izuzetno opterećeno problemom nerješavanja ratnih zločina, koji narušavaju njen građanski duh, ali i sve ostale važne oblasti funkcionisanja države i društva. Pitanje suočavanja sa prošlošću je akutni problem Crne Gore, bez čijeg rješavanja ne možemo ostvariti napredak u ozdravljenju i rasterećenju od prošlosti, kako bismo na pravi način krenuli naprijed”, ukazali su iz GA.

Još jedno značajno pitanje je, po njihovim riječima, problem policijske torture, zloupotrebe sile i nekažnjivosti policijskih službenika, a koji se, kažu, “dešavaju u policijskim stanicama, zatvorima i drugim zatvorenim institucijama u kojima se nalaze lica lišena slobode”.

“Ukazujemo na to i da ne postoji uspostavljeni mehanizam pružanja adekvatne rehabilitacije i podrške žrtvama torture i njihovog pristupa zdravstvenim i psihološkim uslugama i reintegracije žrtava torture u društvo”, jasni su iz GA.

Sloboda medija, napominju, ima vitalnu ulogu za slobodu izražavanja, za razvoj i uopšte za demokratiju društva.

“Zaštita i promovisanje slobode medija je krucijalna, ali i osiguravanje da novinari mogu da rade bez straha od cenzure, uznemiravanja ili progona. Ipak, u Crnoj Gori još uvijek je nerasvijetljeno ubistvo glavnog i odgovornog urednika lista DAN, prisutan je visok stepen nekažnjivosti za fizičke napade na novinare, manjak samoregulacije, politički i jaki vlasnički uticaji na rad medija koji vode autocenzuri i guše slobodu urednika i novinara u izvještavanju. Tu je i korišćenje medija za političke obračune, teška ekonomska situacija za rad medija, neprihvatljivo loš ekonomski položaj novinara, nepostojanje samoregulacije i odsustvo etičkih standarda u izvještavanju, te pojava sve više medija spremnih na širenje lažnih vijesti”, istakli su iz te NVO.

Iz GA su ukazali i na pitanje rodne ravnopravnosti i zastupljenosti žena u javnom i političkom životu Crne Gore, kao i na nizak stepen zastupljenosti žena na pozicijama odlučivanja.

“Uz to, dominantan je i problem polne diskriminacije, kao i mizoginije i seksizma, naročito prema ženama koje su na bilo koji način izložene javnosti. Jer, svjesni smo da postoji mnogo slučajeva mizoginije i napada na žene javne ličnosti, naročito u online prostoru, koji se često odnose na njihov fizički izgled ili uvrede na račun njihove ličnosti”, dodaju.

Ističu da je problem vršnjačkog i porodičnog nasilja takođe zastupljen.

“Što je rezultat nedovoljnog obrazovanja i svijesti o ljudskim pravima kako bi se podstakla kultura nenasilja, tolerancije i poštovanja ljudskih prava u društvu. Nivo empatije i razumijevanja je na niskom nivou, ne samo među mladima, već i među svim građanima, što takođe vodi i ka povećanom broju slučajeva govora mržnje i netrpeljivosti, dok rad nadležnih institucija u ovoj oblasti možemo označiti kao jako inertan i neefikasan”, naveli su iz Građanske alijanse.

Još jedno važno pitanje na koje ukazujuju iz GA jeste i dalje “nedopustivo visok stepen diskriminacije prema manjinskim narodima”.

“Institucije su i dalje zatvorene za pripadnike manjinskih naroda, gradovi u kojima žive imaju značajno nerazavijenu ekonomiju i najniže zarade u odnosu na druge djelove Crne Gore. Takođe se suočavaju sa visoko prisutnim govorom mržnje i diskriminacijom. Sve navedeno čini osnovu zbog koje dolazi do masovnih iseljavanja, posebno mladih sa područja gdje dominantno žive pripadnici manjinskih naroda. Posebno su ugroženi pripadnici romske i egipćanske zajednice, koji se suočavaju sa nejednakim mogućnostima u obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i zapošljavanju, ali i očuvanju njihove kulture, jezika i tradicije i obezbjeđivanju da se njihov glas u crnogorskom društvu jasnije i glasnije čuje”, pojasnili su oni.

Konačno, kako dalje navode, u interesu građana je i racionalizacija javne uprave i objedinjvanje institucija, a sve u cilju dobijanja “efikasnog državnog aparata koji bi omogućio zaštitu i promociju ljudskih prava i vladavinu prava na adekvatan način”.

“Uključujući ova pitanja u političke programe, izborne liste će pokazati svoju posvećenost stvaranju društva koje je fer, pravedno i inkluzivno u kojem se poštuju prava i dostojanstvo svakog pojedinca. Zato ih još jednom pozivamo da se obrate građanima sa jasnim planom kako će riješiti ova značajna pitanja zaštite ljudskih prava”, zaključili su iz GA.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve