Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

GA o izjavi Leposavića: Svi da budu precizni u osudi zločina

''Da bismo kao društvo krenuli naprijed prije svega kao društvo moramo jasno i nedvosmisleno izjasniti o samim činjenicama naročito kada ih donese međunarodno tijelo i da u toj izjavi ne postoji ono ali...''

I u nevladinoj organizaciji Građanska Alijansa smatraju da svi u društvu moraju biti jasni i precizni u osudi zločina, posebno kada ih donosi međunarodno tijelo, ali i da je svaka eventualna politizacija tog pitanja, kako kažu, veoma opasna.

Ministar Vladimir Leposavić kazao je juče u Skupštini da je zločin genocida U Srebrenici spreman da prizna kada se to, kako je naveo, nedvosmisleno utvrdi.

“Osim toga što ja nisam vlastan da priznam ili ne priznam događaj o kojem nemam saznanja ja sam spreman da priznam zločin genocida u Srebrenici kada se to nedvosmisleno utvrdi. Svakako neću, kao što to nisam ni ranije, negirati pravnu važnost odluka međunarodnih tijela, a naročito neću sporiti osjećanja Bošnjaka i muslimana koji neće prestati da u svojim srcima doživljavaju zločin u Srebrenici kao sopstvenu, ali i tragediju i opomenu svih nas i za sve nas”, kazao je ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Ovakvu izjavu u Građanskoj alijansi vide kao kontradiktornu.

“Da bismo kao društvo krenuli naprijed prije svega kao društvo moramo jasno i nedvosmisleno izjasniti o samim činjenicama naročito kada ih donese međunarodno tijelo i da u toj izjavi ne postoji ono ali…Ako nije značajno što je međunarodni sud donio odluku postavljam pitanje koje je onda to tijelo koje treba to da utvrdi”, kazao je Zoran Vujičić iz Građanske alijanse.

Ministar Leposavić u svom obraćanju problematizovao je i legitimitet haškog tribunala.

“Haški trubunal osim što je osnovan rezolucijom a ne međunarodnim ugovorom gotovo je u potpunosti izgubio svoj legitimitet kada je utvrđeno da su dokazi izvjestioca savjeta evrope o vađenju i trgovini organima civilnih srpskih žrtava sa Kosova uništeni u tom sudu”, kazao je Leposavić.

“Nešto što se desilo za druge zločine koji su jako značajni i jako bitni da se utvrde i kažu ne možemo to mjeriti i staviti tas na vagu da bismo neki drugi zločin koji je nedvosmisleno utvrđen i donijeta presuda, izrečeno šest doživotnih kazni zatvora preko 700 godina izrečenih kazni zatvora umanjiti i osporavati zbog nekog drugog zločlina”, kazao je Vujičić.

Vujičić poručuje i da je svaka eventualna politizacija Srebrenice, kako kaže, jako opasna.

“Moramo biti i sa jedne i sa druge i sa treće strane jasni i precizni u osudi ovakvih zločina jasno i nedvosmisleno, ako je utvrđeno ako nije da se utvrdi sve što se desilo da bismo mogli da krenemo naprijed. Ovakvi zločini koristiti ih za dnevno političke svrhe je jako porazno za naše društvo i pokazuje na kom smo stepenu i razvitka i razumjevanja određenih procesa”, dodao je Vujičić

U svijetlu jučerašnjih poruka u Građanskoj alijansi se pitaju i kakvu bi mogla ulogu imati najavljena Komisija za istinu i pomirenje.

“Sa kakvim će se intencijama onda ući u otkrivanje i razotkrivanje zločina koji su se dešavali na prostorima bivše jugoslavije unazad 70-tak godina”, kazao je Vujičić.

Vujičić kaže i da je Leposavićeva poruka da je spreman da se pokloni žrtvama Srebrenice nedovoljna bez jasnog izjašnjenja o presudi.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve