Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

FŽ SDP Tivat: Podržimo žene žrtve i obojimo svijet u narandžasto

"Narandžastom bojom pokazujemo da dajemo podršku svim ženama žrtvama nasilja.

Forum žena SDP Tivat poziva javnost na obilježavanje 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

FŽ SDP Tivat: Podržimo žene žrtve i obojimo svijet u narandžasto

“Narandžastom bojom pokazujemo da dajemo podršku svim ženama žrtvama nasilja.

Socijaldemokratska partija Crne Gore posebnu pažnju posvjećuje pravima žena u smislu dosljedne implementacije postojećih zakonskih rješenja, kao i predlaganju unaprijeđenog pravnog okvira Socijaldemokratska partija Crne Gore u cilju dodatnog poboljšanja položaja žena u društvu. Forum žena SDP, uvažavajući temeljne ciljeve zalaže se naročito u preduzimanju mjera i sprovođenju akcija za sprječavanje i eliminisanje svih oblika diskriminacije, svih oblika nasilja nad ženama, nasilja u porodici i trgovine ženama”, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u cijelom svijetu i na taj način se želi podići svijest i natjerati javnost da shvati da ovaj problem predstavlja potpuno neprihvatljivo društveno ponašanje.

“Razni su oblici nasilja nad ženama, fizičko, psihičko, seksualno, ekonomsko, ali u svakom slučaju, svaka treća žena u svijetu trpi neki oblik nasilja i to od nekoga bližnjeg, najčešće partnera. Neprijatan je i sam osjećaj verbalnog uznemiravanja na ulici ili na društvenim mrežama, a ne kada to pređe u nasilje. Odnos kroz istoriju, gdje je opšte prihvaćeno da su žene slabije fizički, psihički i ekonomski dovodi do toga da se značajan broj slučajeva nasilja nikad ne prijavi institucijama. Žene najčešće ne prijavljuju nasilje iz raznih razloga, počev od straha, nepovjerenja u institucije, vjerovanja da nasilje u porodici nije krivično djelo, pa do mišljenja da je to privatna stvar.

Rješavanje ovog problema mora pratiti dugoročna strategija u koju će se aktivno uključiti svi segmenti društva. Žrtve nasilja moraju osjećati sigurnost da će mehanizmi njihove zaštite biti aktivni kod prijave nasilja, tokom istrage i suđenja i da će imati podršku zajednice. Zakonodavni okvir mora osigurati strože kažnjavanje počinilaca nasilja, a organizacije civilnog društva aktivnostima i edukacijama ukazivati na ovaj problem.

Važnu ulogu svakako imaju mediji koji bi pravovremenim izvještavanjem i prepoznavanjem svakog oblika nasilja doprinijeli podizanju svijesti i većem prijavljivanju nasilja.

Forum žena SDP Tivat još jednom poziva žene da ne pristaju da budu nejednake, pokorne i kontrolisane i obucite narandžasto, to je za sve nas!”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve