Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Francuska ambasadorka: Nijesmo protiv proširenja, “non paper” motivišući za CG

Ne postoji, ističe, nikakav veto sa francuske strane

Francuska na čelu sa predsjednikom Emanuelom Makronom nije protiv politike proširenja i pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj Uniji, poručila je u intervjuu za Novu M ambasadorka Francuske u Crnoj Gori Kristin Tudik.

Foto: AFP

Ne postoji, ističe, nikakav veto sa francuske strane. Ambasadorka je kazala i da Non-paper zvaničnog Pariza treba da djeluje motivišuće na našu zemlju da nastavi sa započetim poslom, ali i da su odnosi Francuske i Crne Gore veoma dobri.

Francuska se našla u centru pažnje nakon neotvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te zapravo blokiranja proširenja od strane predsjednika Emanuela Makrona.

Upitana mogu li takve poruke Francuske da otvore prostor drugim igračima, prije svega Rusiji na ovom prostoru, ona kaže:

“Najprije bih željela da vam kažem da predsjednik Makron nije blokirao članstvo Sjeverne Makedonije i Albanije. Naime, ne radi se samo o Francuskoj, tu je bilo još država koje su podržale njegov stav. Francuska nije protiv politike proširenja na zemlje Zapadnog Balkana. Jednostavno smatra da je za to neophodno još vremena. Dakle, proces postoji, poruka nije da se stavlja tačka na proširenje, jednostavno riječ je o tome da trenutno nije bilo konsenzusa na ovu temu i ističem da ovdje ne postoji veto sa francuske strane. Još jedna stvar je da su neke zemlje smatrale da Sjevernu Makedoniju i Albaniju ne treba posmatrati u paketu već treba imati odvojen pristup“-kazala je ona.

Govoreći o ”non paperu” i njegovom uticaju na Crnu Goru, kaže da je za nas motivišući.

„Upravo ovaj dokument “Non-paper” dokaz da se Francuska zaista interesuje za politiku proširenja i da želi da se dođe do konkretnih rezultata. To je radni dokument za EK i Francuska želi da se u okviru tog dokumenta pronađe jedan poseban status za CG i Srbiju“- kaže ona.

To, ističe ambasadorka Tudik, potvrđuje da predsjednik Francuske Emanuel Makron nije protiv uključivanja našeg regiona u evropsku porodicu.

„Naprotiv, on smatra da Zapadni Balkan ima svoje mjesto u okviru Evropske Unije i dokaz za to što smo nedavno imenovali međunarodnog tehničkog eksperta pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore koji će raditi na poglavljima 23 i 24. Još jedan put napominjem- Francuska nije protiv politike proširenja“.

A da li u tom smislu ovaj dokument Francuske može motivišuće djelovati na našu državu da nastavi jače i brže u daljem postizanju mjerljivih rezultata i čuvanju liderske pozicije?

„Upravo je to razlog postojanja ovog dokumenta jer njime se želi da pregovarački proces bude manje birokratski i da se kroz pregovarački proces osjete koristi za građane i konkretni rezultati. Želimo da bude više pragmatičan, da ima više uticaja na građane, odnosno da je vidljiviji. Upravo je i glavni pregovarač sa EU Aleksandar Drljević rekao da je taj dokument negdje nova mapa puta za CG i da je to dobra stvar“.

Odnose između Francuske i Crne Gore ocijenila je odličnm.

„Odnosi između dvije zemlje su vrlo dobri, u našim odnosim a nema problema, ali kao što ste i sami rekli ima prostora za njihovo poboljšanje. Upravo iz tog razloga je predsjednik Makron prije nekoliko m,jeseci usvojio Strategiju za Zapadni Balkan, s ciljem da se poboljšaju politički odnosi dvije zemlje. Upravo jedan od prvih rezutata toga je posjeta francuske državne sekretarke pri Ministartsvu odbrane. Posebno ističem policijsku saradnju u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i trgovine ljudima, na obostranu korist. Zatim ističem da je saradnja u oblasti obrazovanja vrlo dobra, prošle godine smo osnovali francusku evropsku školu u Podgorici“.

No, ono što bi trebalo uanprijediti jeste ekonomska saradnja, smatra Tudik. Zbog toga je prošle godine osnovano Udruženje francusko-crnogorskih preduzeća kako bi pojačali razmjenu, a ka tom cilju pomoći će i najavljeno osnivanje francuske razvojne agencije u Crnoj Gori.

IzvorNova M

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve