Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Formiraće Anketni odbor za istragu dešavanja 4. i 5. septembra na Cetinju

Formiranje anketnog odbora inicirali su Socijaldemokrate (SD), a podržale DPS i Bošnjačka stranka, SDP i Liberalna partija, a posao bi trebalo da završi u roku od 90 dana, uz moguće kraće produženje

Skupština Crne Gore usvojila je odluku o parlamentarnoj istrazi i formiranju anketnog odbora u vezi s postupanjem pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost u događajima na Cetinju 4. i 5. septembra prošle godine.

Za je glasalo 44 poslanika, 35 je bilo uzdržanih i dva su bila protiv.

Formiranje anketnog odbora inicirali su Socijaldemokrate (SD), a podržale DPS i Bošnjačka stranka, SDP i Liberalna partija, a posao bi trebalo da završi u roku od 90 dana, uz moguće kraće produženje

Mitropolit MCP Joanikije ustoličen je 5. septembra, što je bilo propraćeno protestima i neredima u crnogorskoj prijestonici.

Poslanik SD-a Damir Šehović je ranije, u ime predlagača, kazao da je prošla vlada formirala radni tim koji je trebalo da se bavi tim pitanjem, ali da do danas nije poznat epilog njihovog rada.

– Vjerujem da će nam ova parlamentarna istraga pomoći u cilju dobijanja odgovora na ključno pitanje: Da li je tih dana bilo promjene u komandnom lancu, te da li su u donošenje odluka bili uključeni ljudi koji nijesu imali zakonsko pravo na to – rekao je Šehović.

On je ocijenio da će biti interesantno da se dobiju i informacije o “izmišljenom molotovljevom koktelu, koji je poslužio kao povod za početak intervencije policije na Cetinju”.

Posebno važnim smatra pitanje da li je bilo nezakonite promjene u komandnom lancu tokom tih događaja. Šehović je napomenuo i da je važno da se sazna da li su pojedini istaknuti policijski funkcioneri, poput Petra Kneževića, koji su bili dio komandnog lanca, bili u dosluhu sa pojedinim kriminalnim grupama, “kako je Knežević u snimku koji je čitava crnogorska javnost mogla čuti, tvrdio”. On  je upozorio i na, kako je kazao, očigledno nasilje nad građanima i zastrašivanje privođenjem na informativne razgovore.

Događaji na Cetinju bili su neposredni povod za krizu Vlade Zdravka Krivokapića, kada je došlo do oprečnih stavova oko postupanja bezbjednosnih snaga.

Odbor bi posao trebalo da završi za 90 dana uz, kako je saopšteno na konferenciji za novinare, moguće kraće produženje.

Posebno važno pitanje je da li je bilo nezakonite promjene u komandnom lancu tokom tih događaja, jer je ako jeste, to klasičan čin izdaje, za koju bi neko morao da odgovara”, ocijenio je Šehović. On je rekao da je važno i da se sazna da li su pojedini istaknuti policijski funkcioneri, poput Petra Kneževića, koji su bili dio komandnog lanca, bili u dosluhu sa pojedinim kriminalnim grupama, “kako je Knežević u snimku koji je čitava crnogorska javnost mogla čuti, tvrdio”.

Rad Anketnog odbora

Prema prijedlogu SD-a, Odbor bi imao predsjednika, njegovog zamjenika i deset članova. Kako se navodi, pet članova se biraju na usaglašeni prijedlog klubova poslanika parlamentarne opozicije, i to dva iz Demokratskog fronta, jedan iz Pokreta za promjene i dva iz koalicije Mir je naša nacija.

Zamjenik predsjednika i pet članova Odbora biraju se na usaglašeni predlog klubova poslanika parlamentarne većine, i to dva iz Demokratske partije socijalista (DPS), a po jedan iz koalicije Crno na bijelo, Socijaldemokratske partije, Socijalističke narodne partije i Bošnjačke stranke.

Predsjednik Odbora, kako je predloženo, bio bi iz iz Kluba poslanika SD-a, a njegov zamjenik iz DPS-a.

Anketni odbor ima pravo da, u cilju sprovođenja parlamentarne istrage, traži od državnih organa i pojedinih organizacija podatke, isprave i obavještenja, kao i da uzima izjave od pojedinca, ako to ocijeni potrebnim. Državni organi i druge organizacije, kao i pojedinci dužni su da daju istinite isprave, podatke, obavještenja i izjave koje od njih traži anketni odbor.

Poslije završene parlamentarne istrage, anketni odbor podnosi Skupštini izvještaj koji može sadržati i prijedlog odgovarajućih mjera ili akata iz nadležnosti Skupštine. Anketni odbor prestaje sa radom danom odlučivanja u Skupštini o njegovom izvještaju, odnosno istekom roka za koji je obrazovan.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve