Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Fon Kramon jasna: Otvoreni Balkan neprihvatljiva alternativa Berlinskom procesu

Posebno je podvuka da je Crna Gora, kao multientičko društvo uspjela ono što niko drugi na Balkanu nije, da izabere premijera iz manjinske zajednice

Poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon poslala je danas jasnu i nedvosmislenu poruku – Otvoreni Balkan kao alternativa Berlinskom procesu je neprihvatljiv.

“Nova njemačka vlada želi da oživi proces dajući mu novu energiju i podsticaj. Za nas nije prihvatljiva nikakva alternativa Berlinskom procesu, kao što je na primjer inicijativa Otvoreni Balkan. Želimo da budemo sigurni da se pravila i standardi EU posmatraju i poštuju u cijelom regionu, i zato će Berlinski proces imati svježi početak. I za to ćemo se boriti širom EU, ne samo u Berlinu”, naglasila je ona danas uključivši se putem video linka u konferenciju koju Centar za građansko obrazovanje (CGO) sa partnerima organizuje pod nazivom “Decenija crnogorskih pregovora sa EU – kako izaći iz kružnog toka?“.

Fon Kramon je kazala da je početak rata u Ukrajini pokrenuo novi zamah proširenja, te da u ovim geopolitičkim okolnostima Crna Gora treba da iskoristi šansu.

“Šaljem vam jasnu ooruku. Vi ste sljedeća članica EU i želimo da Crna Gora bude dio našeg kluba”, jasno je poručila poslanica EP.

Posebno je podvuka da je Crna Gora, kao multientičko društvo uspjela ono što niko drugi na Balkanu nije, da izabere premijera iz manjinske zajednice.

“Mjesto Crne Gore je u EU. Zeleni u Evropskkm parlamentu su u više navrata ponovili te poruke i ja se lično na dnevnom nivou borim da cijeli region bude što bliže Uniji. Crna Gora je zaslužila završna mjerila za pregovaračka poglavlja jer je to put naprijed za uspješno zatvaranje pristupnih pregovora. Ništa osim punopravnog članstva nije prihvatljivo za Crnu Goru”, istakla je fon Kramon.

Ona je naglasila da evropska politička zajednjca nije i neće postati vječna čekaonica za zemlje Zapadnog Balkana.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve