Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Filipović: Sastav vlade plod trulog kompromisa, iznenađenje povratak Ranka Krivokapića na političku scenu

Filipović ocijenjuje da je riječ o jednoj, kako kaže, neprincipijelnoj koaliciji, te da je manjinska vlada plod trulog kompromisa do kojeg je moralo doći da bi se odblokirali procesi u državi

Sastav vlade koji objavljuju mediji je plod trulog kompromisa do kojeg je moralo doći da bi se odblokirali procesi u državi, ocijenio je za Antenu M analitičar Ljubomir Filipović.

Kaže da je sve bilo predmet političke trgovine i da nije bilo principa ni od strane SNP-a ni od strane SDP-a. Ističe da ne bi volio da vidi situaciju da na SDP počne uticati kolegijalnost unutar vlade i da oni počnu da prave još trulije kompromise sa SNP-om nego što je to URA činila sa DF-om i drugim partnerima u vladi. Dominacija SNP-a u sadašnjoj vladi je znak, kako kaže, da ova vlada nije nikakav diskontinuitet u odnosu na vladu Abazović-Krivokapić.

Komentarišući sastav vlade koji su objavili mediji Filipović kaže da tu nema ništa iznenađujuće, te da je na sceni politička trgovina.

“Jedino što je možda donekle iznenađenje je ime Ranka Krivokapića, koji se na ovaj način na velika vrata vratio na političku scenu Crne Gore. Vidimo da nije bilo principa ni od strane SNP-a ni od strane SDP-a, samo smo čekali da se istrguju ministarska mjesta i da se dođe do konačnog dogovora”.

Filipović ocijenjuje da je riječ o jednoj, kako kaže, neprincipijelnoj koaliciji, te da je manjinska vlada plod trulog kompromisa do kojeg je moralo doći da bi se odblokirali procesi u državi.

“Svako ko sebe smatra liderom i čovjekom od integriteta, nema šta da radi u vladi u kojoj SNP delegira ministre, u kojoj ćemo umjesto Vesne Bratić na čelu ministarstva prosvjete imati novu Vesnu Bratić u ideološkom smislu. Riječ je o trulom kompromisu koji ne donosi nikakav novi kvalitet, već otvara mnoge druge dubioze i dodatno kompromituje SDP kao suverenističku državotvornu stranku, koja ovakvim angažmanom može samo da izgubi”, smatra Filipović.

Upitan da prokomentariše broj resora koji dobija SNP i naročito mjesto predsjednika Skupštine, koje će prema navodima pripasti poslanici SNP-a Danijeli Đurović, Filipović kaže da je jedina svijetla stvar ta što će žena biti na čelu parlamenta.

Filipović primjećuje da imamo situaciju u kojoj SNP dominira političkom scenom u Crnoj Gori.

“Imamo partiju negatora genocida, koja je proistekla i nikad se nije odrekla politike Slobodana Miloševića, partiju koja tvrdo stoji na pozicijama srpskog nacionalizma, koja koordiniše svoj politički aktivizam u Crnoj Gori zajedno sa Aleksandrom Vučićem i sa zvaničnim Beogradom. Dominacija SNP-a u sadašnjoj vladi je znak da ova vlada nije nikakav diskontinuitet u odnosu na vladu Abazović-Krivokapić, koja neslavno završava svoj mandat”.

Komentarišući šta bi značilo za rad Vrhovnog savjeta odbrane, koji bi u ovom slučaju činili Đukanović, Abazović i najvjerovatnije poslanica SNP-a Danijela Đurovic, Filipović kaže da tu neće biti razlike od dosadašnjeg funkcionisanja.

“Tu će jedino ministarka odbrane Olivera Injac biti zamijenjena Raškom Konjevićem, koji je nesumnjivo političar prozapadne građanske orientacije”.

Za kraj Filipović kaže da ne bi volio da vidi situaciju da na SDP počne uticati kolgijalnost unutar vlade i da oni počnu da prave još trulije kompromise sa SNP-om nego što je to URA činila sa DF-om i drugim partnerima u vladi.

Politika

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
nenad.mne
14.04.2022-14:24 14:24

Daj bože kćeri da te aga uzme, ali se oko kuće….