Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Filipović i Zeković pisali Milanoviću, Jandrokoviću i Plenkoviću: U Crnoj Gori se podstiče antihrvatsko raspoloženje

Filipović i Zeković su naglasili da su decenijama aktivni u političkom i društvenom životu Crne Gore doprinoseći njenoj emancipaciji, institucionalnom razvoju i prihvatanju demokratskih vrijednosti kako bi se i Crna Gora našla u zajednici sa onima koji drže do vladavine prava

Ne može Građanski pokret URA i njeni kadrovi u Vladi Crne Gore očekivati i tražiti podršku Republike Hrvatske u procesu pristupanja EU a na domaćem terenu podsticati mržnju i netrpeljivost prema toj zemlji i širiti neistine o njenom odbrambenom ratu zanemarujući ukupni ratni kontekst, kažu za CdM Ljubomir Filipović i Aleksandar Saša Zeković iz Građanske inicjative “21. maj”

Čelnici Građanske inicijative “21. maj” Ljubomir Filipović i Aleksandar Saša Zeković obratili su se juče pismom hrvatskim državnicima – predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću i premijeru Andreju Plenkoviću povodom podsticanja antihrvatskog raspoloženja u Crnoj Gori i govora mržnje prema svima koji imaju zdravorazuman i na činjenicama utemeljen odnos prema hrvatskoj prošlosti i državnosti.

Kako navode čelnici GI “21.maj”, u Hrvatskoj je juče obilježen Dan pobjede i 27. godišnjica od vojno-policijske operacije “Oluja” dok je u Srbiji komemorativnim okupljanjima obilježeno raseljavanje Srba i na način koji “predstavlja zloupotrebu žrtava u političke svrhe i potpuno van stvarnog i šireg konteksta rata u Hrvatskoj”.

“Prilikom obilježavanja ovog značajnog praznika i datuma u hrvatskoj istoriji, u Srbiji, Crnoj Gori i dijelu Bosne i Hercegovine, političke elite i mediji generišu ekstreman govor mržnje i agresiju i podstiču antihrvatsko raspoloženje koje ugrožava ne samo one koji se samoidentifikuju sa hrvatskim identitetom već i prema svima koji imaju zdravorazuman i na činjenicama utemeljen odnos prema hrvatskoj prošlosti i državnosti” navedeno je u pismu u koje je portal CdM imao uvid.

Filipović i Zeković su naglasili da su decenijama aktivni u političkom i društvenom životu Crne Gore doprinoseći njenoj emancipaciji, institucionalnom razvoju i prihvatanju demokratskih vrijednosti kako bi se i Crna Gora našla u zajednici sa onima koji drže do vladavine prava.

“Prošle i ove godine naročito smo izloženi najprimitivnijim komentarima i prijetnjama samo zato što vojno-policijsku operaciju “Oluja” smatramo legitimnom jer je Republika Hrvatska okončala okupaciju dijela svog teritorija. Naravno, uz to uvijek se prisjetimo civilnih žrtava i kršenja prava, raseljavanja stanovništva, pljačke i uništavanja njihove imovine”, naveli su crnogorski aktivisti u obraćanju Milanoviću, Jandrokoviću i Plenkoviću.

“Narativ u Crnoj Gori u posljednje dvije godine je takav da se legitimna vojno-policijska operacija predstavlja na nivou zločinačkog poduhvata. Više smo puta ukazali da crnogorski zvaničnici i vladajuće stranke svojim izjavama ne treba da doprinose jačanju različitog narativa o tom događaju. Kad se i ako se već oglašavaju, treba da istaknu ukupan kontekst rata. Uvijek treba da se istakne pa i ponovi pravo na oslobođenje i integraciju jedne suverene i nezavisne zemlje kao i zločini i kršenja prava koji su se tom prilikom dogodili”, smatraju Filipović i Zeković.

U ovogodišnjem saopštenju vladajuće stranke Građanski pokret URA, koja daje i aktuelnog crnogorskog premijera Dritana Abazovića, se kaže “Da se nikad ne ponovi – na današni dan prije 27. godina započeta je operacija Oluja – saosjećamo se sa svim nevinim žrtvama stradalim u tom zločinu”, ukazali su Filipović i Zeković.

Filipović i Zeković su apelovali da se preko hrvatske službe vanjskih poslova, neposredne kontakte i regionalnu saradnju doprinese da se u susjedstvu Hrvatske napokon prihvate činjenice o agresiji na Republiku Hrvatsku, kontekstu rata i manipulaciji na koju su nasjeli i koju su bili prihvatili pobunjeni hrvatski Srbi.

“To će biti i odlučujučći doprinos stvarnom suočavanju regiona s prošlošću i stvarnom pomirenju. Samo pomirenje koje se temelji na istini, na činjenicama, je održivo i trajno, istaknuto je u pismu hrvatskim državnicima”, pojasnili su u pismu.

Filipović i Zeković su istakli da im je posebno stalo da činjenice o hrvatskoj prošlosti i borbi za slobodu poštuju zvaničnici i vlasti Crne Gore i tako, kako kažu, “doprinesu da naročito mladi ljudi prihvate činjenice i okrenu leđa nacionalnizmu i velikodržavnim programima i projektima”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cikoticka
07.08.2022-01:17 01:17

Hrvati i Bosanci bi trebali Sahbaza i clanove URU, DF i srpskih stranaka proglasiti za persone non grata i dozivotno im zabraniti da nogom stanu u HR, BiH i Kosova