Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Filipović i Korać saglasni: Ofner Bokan stala u zaštitu negatora genocida

Korać smatra da je Ofner-Bokan pokušala da iz ličnih pobuda izmijeni izjavu ministra Vladimira Leposavića

Analitičar CdM-a Ljubomir Filipović i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Žarko Korać saglasni su da je predsjednica Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Nina Ofner Bokan napravila nezapamćen presedan stajući u zaštitu negatora genocida. Obojica smatraju da je momenat u kome je Bokan istupila politički inspirisan.

Korać smatra da je Ofner-Bokan pokušala da iz ličnih pobuda izmijeni izjavu ministra Vladimira Leposavića.

“Iz onoga što je kazala proističe da je Nina Ofner-Bokan u ličnom i prijateljskom odnosu sa Leposavićem, ali u politici lični odnos sa nekim ne znači nista. Ona je relativizovala njegovu izjavu na način da Leposavić ne negira genocid u Srebrenici, a svi znamo da je on eksplicitno negirao genocid. Ona je pogrešno interpretirala njegovu izjavu”, kaže Korać.

On je zapanjen izjavom Jevrejke, čija je zajednica posebno osjetljiva na genocid.

“Ofner Bokan je u vrlo specifičnom položaju, jedne male, jedva na opstanku jevrejske zajednice, i da kao predsjednik te zajednice izjavi ovako nešto, neshvatljivo je. Jevreji su jako osjetljivi na genocid zbog svega što im se desilo u Drugom svjetskom ratu. Ne postoji jevrejska zajednica ili organizacija u svijetu koja nije osudila genocid u Srebrenici, masakr u Srebrenici koji je na tri međunarodna suda osuđen kao genocid. Prilično sam zapanjen njenom izjavom”, tvrdi Korać.

Dodaje da je nevjerovatno da Ofner-Bokan brani Leposavića od premijera Zdravka Krivokapića koji ga je postavio na mjesto ministra.

“Najinteresantnije je to što ona podržava ministra od koga je njegov premijer zatražio ostavku. Leposavić je odbio da podnese ostavku, ali to su odnosi unutar vladajuće koalicije. Pitanje je da li će do te ostavke doći, jer su u pitanju razne manipulacije. Njena izjava je nečuvena, data je iz ličnih razloga, ali to u politici dovodi do veoma gadnih konsekvenci”, kaže Korać.

Analitičar CdM-a Ljubomir Filipović ne shvata razlog zbog kojeg je Ofner Bokan podržala čovjeka koji ne priznaje genocid u Srebrenici.

“Izjava je veoma nepromišljena i tempirana da izazove kontroverzu. Tempirana je da pruži podšku ministru koji je kontroverzan ne samo zbog svog stava o Srebrenici nego i zbog svojih nacionalističkih stavova, koje je ispoljavao i prije stupanja na funkciju”, kaže Filipović.

On smatra da stav Ofner Bokan nije stav Jevrejske zajednice.

“Sinoć sam dobio uvjerenje pripadnika Jevrejske zajednice da to nije stav većine njihovih članova u Crnoj Gori, a pogotovo to ne bi bio stav pokojnog predsjednika Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Jaše Alfandarija”, kazao je Filipović.

Ocjenjuje i da je istup Ofner Bokan politički čin.

“Posebno je simptomatično to što podrška dolazi na dan kada počinje sjednica Skupštine na kojoj treba da se raspravlja o smjeni ministra Leposavića”, saopštio je Filipović.

Gradski radio je razgovarao 13 minuta sa predsjednicom Jevrejske zajednice Ninom Ofner Bokan, koja im je potvrdila svoje stavove i uputila punu podršku Vladimiru Leposaviću, međutim, nije im dozvolila da iznesu detalje razgovora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve