Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Filipović: Država da pokaže jasan stav prema agresivnoj politici Srbije i njenih zvaničnika

''Crna Gora se nalazi u jednoj situaciji u kojoj treba da pokaže jasan odnos prema državi Srbiji, da tu ne ide sa politikom ustupaka prema agresivnom ponašanju Srbije i njenih najviših zvaničnika''

Bez protokolarne najave, kako doliči posjetama visokih zvaničnika drugih država, u Crnu Goru je stigao ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Iako je najavljivao dolazak konjicom, Vulin je odustao od jahanja , pa je izabrao ugodnije prevozno sredstvo. I to pravac Budva.

Banuo je, iznenada, da se vidi sa domaćinom Markom Batom Carević i sa mora osmotri kako treniraju pripadnici srpske žandrmerije.

Sagovornik Gradske televizije Ljubomir Filipović kaže da bi, nezvanog gosta, trebalo ispratiti odkud je i stigao.

“Iako zvuči previše radikalno, ja mislim da Crna Gora se nalazi u jednoj situaciji u kojoj treba da pokaže jasan odnos prema državi Srbiji, da tu ne ide sa politikom ustupaka prema agresivnom ponašanju Srbije i njenih najviših zvaničnika. Trebalo bi da pošaljemo jasnu poruku, čak i neke radikalnije mjere preduzeti, te ako ministar unutrašnjih poslova prijeti Crnoj Gori, onda imovina tog njegovog ministarstva da se blokira na određeno vrijeme dok se ne razjasne te situacije”, objašnjava Filipović.

A situacija je, sudeći, i prema ranijim istupima Vulina, kompleksna.

Od najavljene okupacije naše zemlje konjicom, gost se ipak uhvatio pučine, pa je na pjenu od mora vodio razgovore sa bliskim saradnikom Carevićem.

“Jasno su poslali poruke i Carević i on o kakvoj se “posjeti” radi, zajedno sa ljudima obučenim u uniforme i majice srpskih specijalnih jedinica”, ocjenjuje Filipović.

Crna Gora bi, kako smatra, morala reagovati proaktivno i blokirati svu imovinu Srbije, uključujući i hotel u vlasništvu MUP-a Srbije, ispred koga su Vulin i Carević paradirali.

“Imamo direktno miješanje Srbije u politiku Crne Gore. Na lokalnim izborima u Nikšiću je to doživjelo vrhunac, nastaviće se vjerovatno I u Podgorici I mi na to treba da odgovorimo jasno I glasno I žestoko kako država jedna treba da reaguje u odbrani svog integriteta”, kategoričan je Filipović.

U srpskim zvaničnim kanalima, na sajtu Ministarstva niti u najvama događaja novinskih agencija nije bilo riječi o tome da će srpski ministar posjetiti Crnu Goru.

O njegovom boravku se nije oglasio ni premijer Dritan Abazović, niti nadležno ministarstvo.

Poučen iskustvom od prije par godina , kada je u Crnu Goru stigao u srpskoj uniformi, i tom prilikom mu zabranjen ulazak u našu zemlju, jer po Članu 204 Zakona o strancima jasno je propisano pod kojim se uslovima stranac može kretati u stranoj uniformi u Crnoj Gori, Vulin je sa domaćinom izabrao ležerniju nacionalnu varijantu.

“Da je sreće i da je države Aleksandru Vulinu bi bio zabranjen ulazak u Crnu Goru. Prosto to je čovjek koji nema poštovanja za Crnu Goru i ko je bezbroj puta u prošlosti javno iskazivao nepoštovanje prema crnogorskoj državi i prema crnogorskim institucaijama, vojsci…Nedavna njegova izjava kako bi konjicom bilo dovoljno da rastjera crnogorsku vojsku, govori o tome koliko taj čovjek ima obzira prema Crnoj Gori. Tako da, mislim da bi to bilo dovoljno da se proglasi za personu non grate”, zaključuje Filipović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve