Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Filipović: Do 8. januara Crna Gora mora da prenese crkvenu imovinu u državnu

Vladajuća većina je čineći proceduralne i pravne greške, dala predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću savršen izgovor da iskoristi svoja ustavna ovlašćenja i da zakon vrati parlamentu na reviziju

Politički analitičar Ljubomir Filipović izjavio je da je Agencija Crne Gore za katastar obavezna da do 8. januara svu crkvenu imovinu uknjiži i prenese je u državnu u slučaju da se neka crkva, poput Srpske pravoslavne crkve, nije registrovala u Crnoj Gori.

”Prije godinu i nekoliko dana stara vlada donijela je kontroverzni zakon koji je izazvao protestni pokret koji je doveo do prvih političkih promjena u zemlji. Zakon ima odredbu koja kaže da postoji period od tačno godinu dana da nacionalna agencija za katastar uknjiži i prenese u državu svu crkvenu imovinu. Ovaj period se završava 8. januara”, naveo je Filipović na Tviteru, prenosi portal Autonomija.info.

Nakon ove objave, Filipović je preko društvenih mreža dobio brojne prijetnje smrću koje su mu uputili velikosrpski nacionalisti i o prijetnjama je obavijestio javnost.

Govoreći o proceduri primjene zakona, podsjetio je da je nedavno uhapšen šef Agencije za katastar zbog optužbi za korupciju: ”Govorimo o savršenom tajmingu. Otvorena su vrata ministru finansija, koji je izbor SPC-a, da preuzme Agenciju”.

Filipović smatra da je trebalo da Skupština Crne Gore organizuje sjednicu da bi što prije izglasala promjene zakona, ali ”njihova nespretnost učinila je da naprave nekoliko grešaka”.

To je da u posljednjem trenutku promijene jednog poslanika, promijene jednog od svojih članova u Državnoj izbornoj komisiji, te su, ”čineći ove proceduralne i pravne greške, dali  predsjedniku (Crne Gore Milu Đukanoviću) savršen izgovor da iskoristi svoja ustavna ovlašćenja i da zakon vrati parlamentu na reviziju”, objasnio je Filipović.

Dodao je da je vladajuća većina sada zakasnila, zbog čega će možda morati prenijeti dio crkvene imovine u državnu i ocijenio da će biti ”zanimljivo vidjeti kako će se izvući iz legalne slijepe ulice koju su sami napravili”, kazao je Filipović.

IzvorBeta

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve