Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Fatić: Problem sa poplavama u opštinama na sjeveru Crne Gore riješiti realizacijom projekta regulacije Lima sa Grnčarom

On je podsjetio da u mandatu prethodne 42. Vlade Crne Gore, kako je naglasio, ''nijesmo imali priliku da dobijemo informaciju u kojoj je fazi realizacija ovog projekta koji je posebno značajan za sjeverni region Crne Gore, a svjedoci smo da infrastrukturni radovi još uvijek nijesu započeti''

Poslanik DPS-a Bogdan Fatić, tokom današnje sjednice Skupštine Crne Gore, pitao je ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimira Jokovića u kojoj je fazi realizacija projekta regulacija Lima sa Grnčarom i koje je aktivnosti u tom smislu nadležno ministarstvo planiralo da sprovede u narednom periodu.

Fatić je podsjetio da je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Svjetskom bankom 2019. godine otpočelo pripremu projektne dokumentacije za projekat regulacije Lima i Grnčara koju obuhvata četiri opštine Berane, Bijelo Polje, Plav i Gusinje, te da se projekat finansira iz bespovratnih sredstava globalnog fonda za zaštitu životne sredine i specijalnog fonda za klimatske promjene, a početak realizacije ovog značajnoj projekta je bio planiran za drugu polovinu 2020. godine.

“Njegovom realizacijom bi u potpunosti bio riješen višedecenijski problem sa poplavama u ovim opštinama, čime bi država na adekvatan način zaštitila lokalno stanovništvo, njihova zemljišta i objekte”, kazao je Fatić.

On je podsjetio da u mandatu prethodne 42. Vlade Crne Gore, kako je naglasio,  “nijesmo imali priliku da dobijemo informaciju u kojoj je fazi realizacija ovog projekta koji je posebno značajan za sjeverni region Crne Gore, a svjedoci smo da infrastrukturni radovi još uvijek nijesu započeti”.

“Finalni akcioni planovi, preseljenja lokanog stanovništva nijesu bili završeni tokom 2021. godine, a nedavno je na sajtu resornog ministarstva objavljen dokument finalni akcioni plan preseljenja za opštine Plav i Andrijevicu, međutim sva ostala dokumenta datiraju iz 2020. godine, pa se postavlja pitanje šta je realizovano od 15 miliona eura sredstava koje smo dobili za realizaciju ovog projekta”, podvukao je on.

Tokom svog izlaganja je kazao da se iz svega navedenog nameće pitanje da li je prethodna vlada uradila sve što je mogla da uradi povodom ovog projekta, “ako znamo da je inicijativa za početak radova bila datirana za drugu polovinu 2020. godine, te da je danas 2022. godina, što ukazuje na to da nije se radilo dovoljno kada je u pitanju ovaj značajni projekat”.

U krajnjem, Fatić je izrazio nadu da je Vlada Crne Gore i resorno ministarstvo kojim Joković rukovodi obezbijedilo adekvatnu administrativnu podršku pomenutim opštinama, kako bi se krenulo sa realizacijom projekta u 2023. godini, jer, kako je istakao, “ne pokazujemo adekvatan odnos prema partnerima kada jedan ovakav projekat se ne može realizovati zbog nedostatka administrativnih kapaciteta”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve