Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Farsa: Demokrate izašle zbog Raška, a Raško zbog Damjanovića

Predstavnici Demokrata su ocijenili da se radi o opstrukciji rada Odbora i napustili sjednicu, a nakon njih to je učinio i Rudović. Gvozdenović je, nakon odlaska opozicionih poslanika, prekinuo sjednicu.

Treća sjednica skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva juče je prekinuta nakon što su predstavnici opozicije napustili salu, a Demokrate saopštile da nema kvoruma, iako su skupštinske službe tvrdile suprotno.

Prvo je sjednicu, kojoj nisu prisustvovali predstavnici Demokratskog fronta, napustio poslanik SDP-a Raško Konjević koji je zahtijevao njeno odlaganje, jer Administrativni odbor još nije razmatrao zahtjev Posebnog kluba poslanika da Aleksandar Damjanović bude imenovan u Odbor

Traže sjednicu Administrativnog odbora

On je kazao da nije dobro krenuti sa radom, a da ta dilema nije razriješena. Zatražio je da se u hitnom roku zakaže sjednica Administrativnog odbora i istakao da do izjašnjenja tog skupštinskog tijela ne može da učestvuje u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Predsjednik Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva Branimir Gvozdenović rekao je da Odbor nije dobilo nikakav predlog Administrativnog odbora.

“Nijesam pristalica da odlažemo sjednicu, nego da iskomuniciramo sa Administrativnim odborom. Dugo smo čekali da zakažemo ovu sjednicu”, rekao je Gvozdenović i stavio na glasanje Konjevićev predlog.

Za taj predlog, pored Konjevića, glasao je još samo Neđeljko Rudović, pet poslanika je bilo protiv, a četiri uzdržana. Konjević je nakon glasanja napustio sjednicu.

Poslanici Demokrata Momo Koprivica i Danilo Šaranović kazali su da, nakon odlaska Konjevića, nema kvoruma za odlučivanje, dok su iz Službe Skupštine tvrdili drugačije.

Predstavnici Demokrata su ocijenili da se radi o opstrukciji rada Odbora i napustili sjednicu, a nakon njih to je učinio i Rudović. Gvozdenović je, nakon odlaska opozicionih poslanika, prekinuo sjednicu.

DCG: Ovo je opstrukcija

Demokrate su stavove ponovili i na pres konferenciji na kojoj su ocijenili da DPS, Df i SDP opstruiraju rad Odbora. Danilo Šaranović je kazao da su prisustvovali klasičnoj političkoj predstavi, “ali i opstrukciji u režiji Mila Đukanovića, Predraga Bulatovića i Ranka Krivokapića”.

On je rekao da su on i Koprivica napustili sjednicu, jer su i ranije saopštili da neće učestvovati u radu Odbora bez prisustva onih članova koji su sa kvote opozicije. Kao drugi razlog su naveli to što nije bilo kvoruma za odlučivanje.

Koprivica je kazao da Odbor do sada ništa nije uradio, predložio, te da nije imao ni rokovnik aktivnosti.

Prema njegovim riječima, najvažnije pododbore vodi DPS, a većina nije ni formirana.

Kazao je da će on i Šaranović prisustvovati današnjoj sjednici Odbora, i ponovio da ta stranka ne prekida bojkot Skupštine, niti odustaje od zahtjeva za formiranje tehničke Vlade.

Na drugoj strani, iz SDP-a su poručili da nije korektno da nakon Konjevićevog napuštanja sjednice Demokrate napadaju njegov legitiman stav, a dok je on bio prisutan na sjednici o tome nijesu govorili.

Sekulić: Opozicija neozbiljna

Poslanik DPS-a član Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva Predrag Sekulić ocijenio je da je jučerašnja sjednica Odbora pokazala svu neozbiljnost opozicije i nespremnost da zajedno sa njima rade na izbornim zakonima.

“Nažalost, tu neozbiljnost su demonstrirali pred našim gostima iz Evropske komisije i OEBS-a”, kazao je Sekulić.

Sekulić podsjeća da je DPS već godinu sa partnerima radio na izbornim zakonima, kao i da su kolege iz Demokrata odlučile da se priključe njihovom radu, ali da su danas pokazali neozbiljnost.

“Njihov pokušaj da sve to opravdaju time da nema kvoruma ne može da stoji iz prostog razloga što smo imali većinu u Odboru. Napuštanje sjednice samo govori o njihovoj slabosti”, rekao je Sekulić.

Portparol Demokrata Nikola Rovčanin reagovao je na navode Sekulića, ističući da je DPS dokazao da ne razmišlja o ozbiljnim reformama izbornog zakonodavstva.

“Demokrate su na Odbor došle sa ozbiljnim predlozima i dokazale vašu namjeru za opstrukcijama u izvještaju radne grupe kojom je rukovodila Marta Sćepanović. A samo što je dokazana namjera opstrukcije od strane DPS-a i DF-a, zavladala je nervoza, koja se vidi i iz Sekulićevog stava”, navodi Rovčanin.

Na drugoj strani, reagovao je i Sekulić, naglašavajući da nije bio član radne podgrupe kojom je rukovodila Marta Šćepanović.

“To ste izmislili, isto kao što ste izmislili nedostatak kvoruma, da biste pobjegli iz sale. Radio sam u dvije radne podgrupe za medijske zakone i zakon o finansiranju političkih partija. I obje su uspješno završile svoj rad. Poznata je praksa Demokrata da u nedostatku argumenata, rade ono što najbolje znaju da prizemnim uvredama prikriju svoj nerad i neznanje”, rekao je Sekulić.

DF: Otišli su zbog opozicije, ne zbog DPS-a

Poslanici Demokrata umjesto da napuste sjednicu Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, zato što je DPS odbio formiranje tehničke vlade, teatralno su napustili sjednicu zbog stavova opozicije, poručili su iz DF-a.

“Vajda je svakom u Crnoj Gori jasno poslije sramote koju su priredili cjelokupnoj opoziciji zašto se Demokrate nikad neće vratiti u Skupštinu, kazali su iz DF-a.

Ističu da su Demokrate ostale dužne informaciju javnosti jesu li trajno napustili Odbor ili samo do ujutro, kad će ih Aivo Orav ponovo okupiti. Ozbiljno razmišljamo da tri mjesta u odboru koja pripadaju DF-u ustupimo Gošoviću, Kaluđeroviću i Vujoviću, višegodišnjim najbližim saradnicima Predraga Bulatovića, zaključuje se u reagovanju.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve