Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Expo i Cetinjsko bijenale važni projekti za promociju Crne Gore

Sagovornici su se složi da je Expo, čiji posjetioci u velikom broju pripadaju biznis sektoru, prilika za promociju Crne Gore kao atraktivne turističke i investicione destinacije, dodaje se u saopštenju

Cetinjsko bijenale je tokom svojih pet izdanja bila smotra kulture koja je Cetinju i Crnoj Gori donijela bogatstvo umjetničkog stvaralaštva, ali i dah svijeta tokom devedesetih, rekao je ministar Đorđe Radulović u toku sastanka sa princom Nikolom Petrovićem Njegošem koji je bio pokretač ovog projekta, čije je prvo izdanje održano 1991, a poslednje 2004. godine, saopšteno je iz tog ministarskog resora.

Govoreći o mogućnostima da se na Cetinju revitalizuje ova ideja, princ Nikola je pozvao Radulovića da na jesen prisustvuje i govori na događaju Fondacije Petrović Njegoš, čiji je cilj da se sačini arhiva Cetinjskog bijenala, što će između ostalog podrazumijevati i osmišljavanje digitalne platforme, te priređivanje izložbe i organizaciju foruma na kojem bi se razgovaralo o budućnosti ove manifestacije.

“Nasljeđe Bijenala je izuzetno, višeslojno i izuzetan je potencijal za formiranje novih generacija umjetnika i dalju transformaciju crnogorske kulture”, kazao je princ Nikola.

On je, kao generalni komesar crnogorskog paviljona upoznao šefa ministra sa detaljima organizacije aktivnosti na Expo 2020 Dubai, koji će biti otvoren 1.oktobra i trajati šest mjeseci.

“Sagovornici su se složi da je Expo, čiji posjetioci u velikom broju pripadaju biznis sektoru, prilika za promociju Crne Gore kao atraktivne turističke i investicione destinacije”, dodaje se u saopštenju.

Ipak, kako je istakao princ Nikola, tokom više mjeseci Expo će okupiti predstavnike malih zemalja poput Crne Gore koje su veoma uspješne u ostvarivanju ekoloških ciljeva.

“Ta činjenica, predstavlja svojevrsnu priliku da se organizovanjem Međunarodnog foruma o ekološkoj državi, u okviru diskusija i okruglih stolova, podijele iskustva o tome kako unaprijediti ovu važnu oblast”, istakao je princ Nikola.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Expo i Cetinjsko bijenale važni projekti za promociju Crne Gore – CG Vijesti
02.08.2021-16:38 16:38

[…] Aktuelno […]