Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Evropski poslanici: Crna Gora da ubrza reforme, zabrinuti zbog napete političke klime u zemlji

Članovi su takođe zabrinuti zbog visoko polarizovanog medijskog pejzaža, posebno zbog sve većeg obima dezinformacija.

Poslanici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta pohvalili su napredak Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala. Takođe, pozvali su vlasti da ubrzaju reforme, posebno u pogledu vladavine zakona i osnovnih prava, pravosuđa, slobode medija i borbe protiv korupcije.

Napeta politička klima u zemlji

U izvještaju Komiteta o izvještajima Komisije za Crnu Goru za 2019.-2020, usvojenim juče, poslanici izražavaju zabrinutost zbog napete političke klime u zemlji.

Podvlače da je otvoren i konstruktivan dijalog između svih političkih i društvenih aktera ključan za kretanje naprijed na putu pristupanja EU.

Članovi su takođe zabrinuti zbog visoko polarizovanog medijskog pejzaža, posebno zbog sve većeg obima dezinformacija.

Oni pozivaju na evropsku saradnju sa Crnom Gorom u rješavanju problema dezinformacija i sajber i hibridnih prijetnji.

“Crna Gora je sve ranjivija kako njen javni dug raste, posebno prema Kini”, kažu evropski poslanici.

Većina građana podržava članstvo u EU

Nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da sve veći broj građana Crne Gore (76,6 odsto) podržava da zemlja postane država članica EU, što je jedna od najviših stopa javne podrške EU u regionu, napominju poslanici EP.

Bilateralne odnose sa Srbijom obiilježile su tenzije, a poslanici u parlamentu insistiraju na tome da se svi bilateralni sporovi rješavaju inkluzivnim i nekonfliktnim dijalogom, uz izbjegavanje bilo kog oblika stranog miješanja u domaća pitanja.

Pandemija COVID-19 imala je uticaja na crnogorsku ekonomiju, čiji se BDP smanjio za 14,3 odsto u 2020.

Poslanici Evropskog parlamenta stoga pozivaju vlasti da efikasno koriste pomoć EU za ublažavanje uticaja krize.

Oni takođe apeluju na EU da pokaže svoju solidarnost sa zemljama zapadnog Balkana pomažući im da prime vakcine protiv COVID-19.

“Ovim izvještajem potvrđujemo snažnu podršku Evropskog parlamenta procesu pristupanja Crne Gore EU. Takođe podstičemo zemlju – kao vodeću u procesu pridruživanja, da nastavi da ispunjava svoje programe reforme EU, posebno u oblasti vladavine zakona. Visoka i rastuća javna podrška članstvu u EU trebalo bi da bude podsticaj crnogorskim zainteresovanim stranama da rade zajedno na ispunjavanju ovog zajedničkog cilja“, kazao je izvjestilac Tonino Picula.

Izvještaj je usvojen sa 58 glasova za, 4 glasa protiv i 9 uzdržanih.

Glasanje je održano u utorak, a rezultati su objavljeni u srijedu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rovca sa katunima bez struje
14.04.2021-12:04 12:04

Iz prve ruke 1. Autopt preplaćen. Neisplativ. Akose ne poveže sa autoputom za Beograd postaje besmislen i tesko breme. 2. Ako se ne izvede masovna vakcinacija i sabije corona od turizma mala fajda. 3. Ako se ne izglade odnosi sa Srbijom i Rusijom pogubni efekti turizma 4.Ako nedobiju drzavljanstvo građani goji godinama zive u Crnoj gori protivimose evropskoj praksi i otezan nam je ulaz u EU 5.Ako nesmanjimo broj mistarstava ambasada i drzavne administracije ukljucujuci vojsku i policiju i preveliki vozni park dubijozece biti jos vise 6.Obaveznesu investicije u poljopvriredu i fabrike sa proizvodima koje imaju dodatnu vrijednost 7. Ako… Pročitaj više »

hercegnovi
14.04.2021-14:44 14:44

ko ti je “prva ruka”?